Numarul mortilor in atacuri teroriste in Europa, la cel mai inalt nivel din ultimii 12 ani. Harta riscului de atentate

Ultima actualizare: 23-08-2016 06:59
atentat paris

Prima jumatate a anului 2016 aduce un bilant sumbru in intreaga Europa. Astfel, in primele 6 luni s-au inregistrat cele mai multe morti in atacuri teroriste din Europa Occidentala, din 2004 incoace, relateaza BBC.

Europa ramane in alerta dupa 7 luni in care a aratat ca este vulnerabila in fata terorismului. Pana acum, in acest an s-au inregistrat  143 de morti in atentate teroriste in Europa Occidentala, al doilea cel mai negru bilant din 1980 incoace pentru aceasta zona.

In 2004, in atentatul de la metroul din Madrid, au murit 191 de oameni. Cei de la BBC, impreuna cu alti jurnalisti, au realizat o analiza privind desfasurarea si impactul atentatelor teroriste pe o perioada de patru decenii, din 1970 si pana in 2016. Ziaristii au colaborat cu cei de la Universitatea Maryland, unde se afla o baza de date vasta privind terorismul global.

In 2016, doar 6% dintre atacurile teroriste la nivel global au avut loc pe teritoriul Europei, cele mai multe fiind in Siria si Irak.

892 de morti in primele 7 luni, pe intreg continentul european

2016 a fost pana acum un an negru, in Europa, fiind marcat de cele mai sangeroase atacuri teroriste din ultimul deceniu. In total, pe intreg continentul au murit aproape 900 de oameni. Pe langa cele din vestul Europei, au contribuit la aceasta cifra alarmanta zecile de atacuri de pe teritoriul Turciei.

Insa, conforma datelor colectate de BBC, anii '70 au fost la fel de sangerosi din cauza atentatelor organizate de IRA si Eta.

Violente si tensiuni la un grad ridicat in Turcia

Turcia este dominata de violente, care au crescut semnificativ in acest an in comparatie cu cei precedenti, noteaza BBC. Militanti kurzi au transformat zone intregi din Turcia intr-un camp de lupta, un conflict care a ajuns in punctul culiminant in 1990. Din 2015 incoace, rebelii kurzi au pus la cale zeci de atacuri cu bombe sau atacuri armate.


Terorismul la nivel global

Luna iulie a fost una neagra, inregistrand un numar urias de victime ale terorismului.  BBC estimeaza ca doar in luna iulie, la nivel global, au murit 1580 de persoane, insa cifra exacta in Siria si Irak este greu de aproximat. 30% dintre victime au fost pe teritoriul Europei, din care 6% in zona de vest.

Intr-o singura zi, in Bagdad au fost ucise 292 de persoane, pe 2 iulie, in timp ce faceau cumparaturi pentru o sarbatoare importanta. Adica de trei ori mai mult decat au murit in vestul Europei intr-o luna."Nu este de mirare, pentru ca cele mai multe dintre ele au loc in aceleasi tari ca Nigeria, Siria, Irak sau Afganistan" a explicat un profesor de la Universitatea Maryland.

Cat de mare este riscul de a muri intr-un atentat terorist

Europenii au intrat intr-o stare de panica in urma valului de atacuri ce au marcat ultimele luni. Germania si Franta au fost tarile lovite la rand de diverse atacuri ale jihadistilor sau simpatizantilor ISIS. Cu toate astea, analistii sunt de parere ca riscul sa mori intr-un atac terorist ramane mic in aceata parte a continentului.

"Cu siguranta, riscul e mic si probabil vei muri din cu totul alta cauza. Oamenii se ucid intre ei mult mai des in alte circumstante: crime, accidente rutiere etc" a explicat Steven Pinker, profesor la Harvard.

Sursa foto: BBC

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO