Bătălia pentru Kursk: Cele două probleme care îi duc pe soldații lui Putin în ghearele morții, deși au un avantaj major
Contraofensiva lansată de forțele lui Putin în regiunea rusă Kursk, care se află sub controlul armatei ucarinene, nu dă rezultatele așteptate de Moscova.
Deși au recucerit satul Pogrebki, de exemplu, trupele lui Putin au suferit pierderi importante în regiune. Sute de soldați au murit în atacuri eșuate.
În bătălia pentru Kursk, rușii se confruntă cu două probleme serioase.
În primul rând, nu există prea multe drumuri pe linia frontului, iar forțele Moscovei continuă să atace de-a lungul lor, zilnic, în ciuda înfrângerilor suferite anterior.
În al doilea rând, nu este clar dacă comandanții ruși furnizează trupelor informații exacte cu privire la dispunerea forțelor ucrainene în această zonă, scrie Forbes.
În acest context, atacurile rusești sunt atât previzibile, cât și oarbe. Aceasta este rețeta care duce la pierderi masive.
Kreigsforscher, un operator ucrainean de drone care sprijină apărarea în Kursk, a numărat 88 de vehicule de luptă rusești distruse pe trei drumuri principale care traversează și înconjoară așezarea Zelenyi Shylakh. Unsprezece dintre ele au fost eliminate miercuri, 13 noiembrie.
„În fiecare zi, ei atacă cu vehicule blindate de luptă. De cele mai multe ori folosesc între patru și șase pentru fiecare atac”, a raportat Kriegsforscher.
De fiecare dată, rușii sunt așteptați de ucraineni cu mine, artilerie, rachete, drone și tancuri.
Statului Major rus i se servesc minciuni
Este posibil ca forțele ruse să acționeze pe baza unor informații eronate. De exemplu, la 7 noiembrie, în apropiere de Pogrebki, imaginile surprinse din dronă au arătat cum mai multe vehicule de luptă rusești au fost aruncate în aer, de la mică distanță, de trupele ucrainene aflate în tranșee.
„Ceea ce vedeți în aceste imagini este rezultatul unei noi minciuni din partea comandamentului local către Statul Major”, a explicat bloggerul rus Romanov. Comandanții și-au asigurat superiorii că forțele ruse dețin controlul deplin asupra drumului care trece prin Pogrebki. „Logic, după ce a primit aceste informații, Statul M ajor a dat ordin ca așezarea să fie luată cu asalt”, a scris Romanov.
Dar rușii nu controlau drumul. Încă mai existau mine ucrainene pe teren - și nimeni nu s-a deranjat să le îndepărteze înainte ca soldații ruși să intre în forță, a subliniat Romanov.
Astfel, pe fondul transmiterii de informații eronate, comandanții ruși din Kursk își duc trupele spre eșecuri tactice sângeroase.
„Asta nu înseamnă că rușii vor pierde bătălia pentru Kursk”, precizează sursa citată. „Înseamnă însă că vor înregistra, probabil, pierderi uriașe, indiferent de rezultatul final al luptei”, mai scrie Forbes.
Marele atu al Rusiei în bătălia pentru Kursk
În această bătălie, Rusia are un atu important: numărul mare de trupe. În prezent, în Kursk, Moscova a trimis 50.000 de soldați ruși și nord-coreeni. În schimb, Kievul se bazează are între 20.000 și 30.000 de luptători.
Pentru Kremlin, recucerirea regiunii Kursk este o prioritate absolută. Din acest motiv, Putin și oamenii lui sunt dispuși să sacrifice mii de soldați.