Zelenski: Ținem piept celor ”aproape 50.000 de inamici” în Kursk

Kursk
Getty

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că Rusia a desfăşurat aproape 50.000 de trupe în Kursk, regiunea din sudul Rusiei unde Kievul a lansat, în vară, o contraofensivă surpriză, potrivit CNN.

Trupele ucrainene ”continuă să ţină piept” celor ”aproape 50.000 de inamici” în Kursk, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram, după ce a primit o informare de la generalul Oleksandr Sîrski, comandatul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Kievul şi-a lansat incursiunea în regiunea rusă Kursk în august, luând prin surprindere nu doar Moscova, ci şi pe aliaţii său. La acel moment, Kievul afirma că operaţiunea era necesară întrucât Rusia plănuia să lanseze un atac asupra Ucrainei din acea regiune. Ucraina arăta că dorea să creeze o ”zonă tampon” pentru a preveni viitoare atacuri peste graniţă.

Ofensiva din Kursk, prima invazie terestră în Rusia de către o putere străină de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a prins Moscova total nepregătită.

Ucrainenii au avansat rapid adânc pe teritorul Rusiei şi de atunci au păstrat controlul asupra unor zone din acesta. Şi, deşi Rusia a recucerit unele aşezări, linia de control abia dacă s-a modificat în ultimele luni.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Un oficial al SUA a declarat, duminică, pentru CNN, că Rusia a masat o forţă masivă, de zeci de mii de soldaţi – inclusiv nou-sositele trupe nord-coreene – pentru a desfăşura un atac asupra poziţiilor ucrainene din Kursk. Oficialul a afirmat că ofensiva era aşteptată să înceapă în zilele următoare.

Kremlinul nu a făcut declaraţii privind prezenţa trupelor nord-coreene pe teritoriul său. La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, săptămâna trecută, Rusia a refuzat să răspundă întrebărilor SUA privind desfăşurarea de trupe nord-coreene.

Totodată, agenţia de presă de stat a Rusiei TASS a relatat, sâmbătă, că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care ratifică un tratat cu Coreea de Nord pentru apărare reciprocă, în timp ce presa nord-coreeană a relatat, luni, că Kim Jong Un a transpus, la rândul său, tratatul în lege.

Rusia şi Coreea de Nord şi-au intensificat legăturile de când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în 2022. Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldaţi, însă majoritatea trupelor nu au experienţă de luptă.

Săptămâna trecută, Zelenski a aformat că în regiune se aflau 11.000 de soldaţi nord-coreeni.

Separat, un comandant ucrainean a declarat, duminică, pentru CNN, că trupele nord-coreene participă direct la operaţiuni de luptă în Kursk, precum şi la operaţiuni defensive în regiunea învecinată Belgorod din Rusia şi în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Joi, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că trupele nord-coreene desfăşurate în regiunea rusă Kursk au luptat cu forţele Kievului, adăugând că înfruntările s-au soldat cu morţi.

Kievul se pregăteşte pentru al doilea mandat de preşedinte al lui Trump

Ucraina se vede din nou într-o poziţie dificilă. Rusia lansează aproape zilnic valuri de atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor sale, în timp ce se străduieşte să respingă avansurile Rusiei în mai multe locuri de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri.

În weekend, Rusia şi Ucraina au desfăşurat, fiecare, un număr record de atacuri cu drone, Moscova lansând, sâmbătă noapte, un total de 145 de drone.

Între timp, Ucraina a lansat un număr fără precedent de drone către capitala Rusiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În acelaşi timp, Kievul încearcă să estimeze impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile din SUA de săptămâna trecută. Anterior, Trump a declarat că el ar putea pune capăt conflictului în 24 de ore, iar în septembrie a afirmat: ”Cred că este în interesul SUA să fie terminat acest război şi să fie gata”.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul șef al armatei: „Bun venit, al Treilea Război Mondial a început”

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că al treilea război mondial a început în 2024.

Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa
Reacția furibundă a lui Netanyahu după decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva sa

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept "antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, relatează AFP.

 

Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”
Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”

„Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.