"Batai, suspendari in tavan, abuzuri sexuale". Marturii incredibile din inchisorile afgane

Afganistan

Politia si serviciile de inteligenta afgane (NDS) isi torturau prizonierii in maniera obisnuita in cel putin zece inchisori, conform semnalarilor unui ONG din Afganistan, indicand astfel o crestere a violentei asupra detinutilor.

"Investigatori au descoperit dovezi credibile de tortura in noua institutii ale NDS si mai multe apartinand politiei afgane", subliniaza Comisia Independenta afgana pentru Drepturile Omului (AIHRC) intr-un raport publicat sambata.

Printre torturi erau incluse "batai, suspendari de tavan, socuri electrice, amenintari sau cazuri reale de abuz sexual si de alte tipuri de abuz fizic sau mental utilizate in mod curent pentru a obtine confesiuni sau alte informatii ", conform acestui text.

Un raport al ONU publicat in octombrie 2011 a denuntat deja "tortura sistematica" a detinutilor in cinci centre de detentie din Afganistan, adaugand ca 46% dintre detinutii chestionti care au fost in inchisorile NSD "au fost supusi unor tehnici de interogare" similare cu tortura.

"Patru dintre centrele in care tortura a fost semnalata, au fost identificate de asemenea si de raportul ONU", conform ONG-ului.

Citește și
Iran
Oficiali iranieni: "Vom raspunde oricarui atac, indiferent ca vine din partea Israelului sau a SUA"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Activitatea AIHRC este "fara fundament" si NDS "respinge concluziile sale", a declarat pentru AFP Lutfullah Mashal, purtatorul de cuvant al serviciilor secrete afgane.

Sediq Sediqqi, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne "a respins in totalitate acuzatiile impotriva politiei".

Conform lui, politia "nu investigheaza si nici nu tortureaza in inchisori, ea doar pazeste" detinutii. "Dar vom investiga cazurile de abuz mentionate", a adaugat el.

AIHRC si-a exprimat de asemenea ingrijorarea fata de lipsa de transparenta "a politicii americane privind transferul de detinuti".

Potrivit raportului, in cel putin trei cazuri, militari americani care nu faceau parte din fortele internationale NATO (ISAF), au transferat prizonieri afgani in centrul de detentie NDS din Kandahar. Cei trei barbati au fost torturati ulterior.

"Noi luam in serios aceste afirmatii. Ne vom informa pe acest subiect", a declarat un purtator de cuvant al ambasadei americane din Kabul.

"Dupa publicarea raportului ONU in octombrie, am oprit transferarul detinutilor in 16 institutii. Apoi am verificat daca au existat sau nu violente comise. Doisprezece dintre ele (N.r. centre de detentie) sunt din nou aprobate", a declarat ISAF.
Guvernul afgan este de asemenea criticat de AIHRC ca a "relocat functionarii" responsabili pentru abuzuri asupra detinutilor" in loc de a "ii revoca si judeca
".

"Faptul ca Guvernul este supus la provocarile de securitate nu inseamna ca tortura este justificata sau inevitabil", spune ONG.

La inceputul lunii martie, Statele Unite si Afganistanul au semnat un acord prin care se transfera, in termen de sase luni, guvernarii din Kabul controlul inchisorii americane din Bagram, supranumita inchisoarea "Guantanamo afgana" pentru simbolul pe care il reprezinta.

"Acest raport a fost lansat intentionat in acest moment important si sensibil, atunci cand afganii se pregatesc sa preia controlul complet al inchisorii de la Bagram", a declarat Mashal, care considera ca AIHRC "nu doreste sa se intample acest lucru".

ISAF, care sprijina fragilul Guvern de la Kabul impotriva insurgentilor talibani, intentioneaza sa isi retraga toate trupele de lupta din Afganistan si sa transfere responsabilitatea pentru securitatea tarii fortelor afgane pana la sfarsitul anului 2014.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Scena de lupta din Afganistan filmata de un militar american in timp ce talibanii trageau in el
Scena de lupta din Afganistan filmata de un militar american in timp ce talibanii trageau in el

Parca pentru a mai tempera din amintirea neagra a masacrului comis de un militar american saptamana trecuta, colegii sai au postat pe internet un clip in care surprind o scena de lupta pe viata si pe moarte.

Oficiali iranieni:
Oficiali iranieni: "Vom raspunde oricarui atac, indiferent ca vine din partea Israelului sau a SUA"

Dupa Afganistan si Irak, razboiul s-ar putea muta in Iran. Tonul devine tot mai grav, mai ales dupa ce oficialii iranieni au amenintat ca vor raspunde oricarui atac, indiferent ca vine din partea Israelului sau a Statelor Unite.

Osama ben Laden voia sa il atace direct pe Barack Obama pentru a provoca o criza in SUA
Osama ben Laden voia sa il atace direct pe Barack Obama pentru a provoca o criza in SUA

Fostul lider al Al-Qaida, Osama ben Laden le-a cerut subordonatilor sai, inainte de a muri, sa organizeze celule speciale in Afganistan si Pakistan pentru a ataca avionul presedintelui Barack Obama si pe cel al generalului David Petraeus.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.