"Batai, suspendari in tavan, abuzuri sexuale". Marturii incredibile din inchisorile afgane
Politia si serviciile de inteligenta afgane (NDS) isi torturau prizonierii in maniera obisnuita in cel putin zece inchisori, conform semnalarilor unui ONG din Afganistan, indicand astfel o crestere a violentei asupra detinutilor.
"Investigatori au descoperit dovezi credibile de tortura in noua institutii ale NDS si mai multe apartinand politiei afgane", subliniaza Comisia Independenta afgana pentru Drepturile Omului (AIHRC) intr-un raport publicat sambata.
Printre torturi erau incluse "batai, suspendari de tavan, socuri electrice, amenintari sau cazuri reale de abuz sexual si de alte tipuri de abuz fizic sau mental utilizate in mod curent pentru a obtine confesiuni sau alte informatii ", conform acestui text.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un raport al ONU publicat in octombrie 2011 a denuntat deja "tortura sistematica" a detinutilor in cinci centre de detentie din Afganistan, adaugand ca 46% dintre detinutii chestionti care au fost in inchisorile NSD "au fost supusi unor tehnici de interogare" similare cu tortura.
"Patru dintre centrele in care tortura a fost semnalata, au fost identificate de asemenea si de raportul ONU", conform ONG-ului.
Activitatea AIHRC este "fara fundament" si NDS "respinge concluziile sale", a declarat pentru AFP Lutfullah Mashal, purtatorul de cuvant al serviciilor secrete afgane.
Sediq Sediqqi, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne "a respins in totalitate acuzatiile impotriva politiei".
Conform lui, politia "nu investigheaza si nici nu tortureaza in inchisori, ea doar pazeste" detinutii. "Dar vom investiga cazurile de abuz mentionate", a adaugat el.
AIHRC si-a exprimat de asemenea ingrijorarea fata de lipsa de transparenta "a politicii americane privind transferul de detinuti".
Potrivit raportului, in cel putin trei cazuri, militari americani care nu faceau parte din fortele internationale NATO (ISAF), au transferat prizonieri afgani in centrul de detentie NDS din Kandahar. Cei trei barbati au fost torturati ulterior.
"Noi luam in serios aceste afirmatii. Ne vom informa pe acest subiect", a declarat un purtator de cuvant al ambasadei americane din Kabul.
"Dupa publicarea raportului ONU in octombrie, am oprit transferarul detinutilor in 16 institutii. Apoi am verificat daca au existat sau nu violente comise. Doisprezece dintre ele (N.r. centre de detentie) sunt din nou aprobate", a declarat ISAF.
Guvernul afgan este de asemenea criticat de AIHRC ca a "relocat functionarii" responsabili pentru abuzuri asupra detinutilor" in loc de a "ii revoca si judeca".
"Faptul ca Guvernul este supus la provocarile de securitate nu inseamna ca tortura este justificata sau inevitabil", spune ONG.
La inceputul lunii martie, Statele Unite si Afganistanul au semnat un acord prin care se transfera, in termen de sase luni, guvernarii din Kabul controlul inchisorii americane din Bagram, supranumita inchisoarea "Guantanamo afgana" pentru simbolul pe care il reprezinta.
"Acest raport a fost lansat intentionat in acest moment important si sensibil, atunci cand afganii se pregatesc sa preia controlul complet al inchisorii de la Bagram", a declarat Mashal, care considera ca AIHRC "nu doreste sa se intample acest lucru".
ISAF, care sprijina fragilul Guvern de la Kabul impotriva insurgentilor talibani, intentioneaza sa isi retraga toate trupele de lupta din Afganistan si sa transfere responsabilitatea pentru securitatea tarii fortelor afgane pana la sfarsitul anului 2014.