Bărbații înarmați care au răpit peste 280 de elevi în Nigeria cer o jumătate de milion de euro ca să-i elibereze
Bărbații înarmați care au răpit cel puțin 286 de elevi și membri ai personalului unei școli din Nigeria au cerut un miliard de naira - echivalentul a 486.000 de lire sterline - pentru eliberarea lor, au anunțat liderii comunității.
Copiii și adulții au fost răpiți joia trecută în Kuriga, un oraș din nord-vestul statului Kaduna din Nigeria.
Cel puțin 100 dintre elevi au vârsta de 12 ani sau mai puțin.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Jubril Aminu, un purtător de cuvânt al familiilor ostaticilor, a declarat că răpitorii au amenințat că îi vor ucide pe captivi.
"Ei au dat un ultimatum pentru a plăti răscumpărarea în termen de 20 de zile, începând de la data răpirii", a spus el, potrivit Sky News. "Au spus că vor ucide toți studenții și personalul dacă nu se va îndeplini cererea de răscumpărare".
Consilierul local Idris Ibrahim a declarat că răpitorii au sunat de la un număr de telefon necunoscut, pe care autoritățile încearcă să îl depisteze.
Cererea de răscumpărare este echivalentul a peste 1.600 de lire sterline pentru fiecare ostatic - ceea ce reprezintă mai mult decât venitul mediu pe care o persoană din Nigeria îl câștigă într-un an, potrivit Fondului Monetar Internațional.
Rashidat Hamza este unul dintre numeroșii părinți disperați după ce cinci dintre cei șase copii ai săi, cu vârste cuprinse între șapte și 18 ani, au fost răpiți.
"Nu știm ce să facem, dar credem în Dumnezeu", a declarat ea sâmbătă.
Shehu Lawal, tatăl unui băiat de 13 ani care se numără printre cei de care se temea că au fost răpiți, a adăugat: "De când s-a întâmplat acest lucru, creierul meu este confuz. Copilul meu nici măcar nu a luat micul dejun înainte de a pleca. Mama lui a leșinat [la aflarea veștii]".
Guvernul nigerian a îndemnat forțele de securitate ale țării să asigure "de urgență" eliberarea ostaticilor fără a plăti nicio răscumpărare, a declarat miercuri ministrul nigerian al informațiilor, Mohammed Idris.
Inițial, s-a crezut că raidul din 7 martie a fost prima răpire în masă din Nigeria din 2021 încoace, dar ulterior s-a dovedit că 50 de persoane, majoritatea femei, au fost de asemenea răpite de presupuși insurgenți în regiunea îndepărtată Gamboru la 6 martie.
O a treia răpire în masă a avut loc apoi sâmbătă, când 15 copii și o femeie au fost răpiți din satul Gidan Bakuso din statul Sokoto.
În 2014, militanții islamiști au răpit sute de eleve din Chibok, în statul Borno, declanșând campania "Bring Back Our Girls".
Un deceniu mai târziu, oficialii estimează că cel puțin 1.4000 de eleve nigeriene au fost răpite în circumstanțe similare, iar unele - inclusiv aproape 100 dintre fetele din Chibok - sunt în continuare date dispărute.
Bola Tinubu a câștigat cursa prezidențială din Nigeria anul trecut, după ce și-a făcut campanie electorală pe baza promisiunii de a întări securitatea și de a opri răpirile.