Barack Obama in vizita la Berlin, la 50 de ani dupa discursul istoric al lui John F. Kennedy
Dupa doua zile de negocieri incrancenate in Irlanda de Nord, presedintele american Barack Obama a ajuns la Berlin. Este prima lui vizita in Germania, de la castigarea fotoliului prezidential.
Obama va discuta miercuri cu Angela Merkel si va rosti un discurs in aer liber, la Poarta Brandenburg, in prezenta a 4.000 de persoane.
Familia Obama a fost intampinata marti pe aeroportul Tegel, din Berlin, de ministrul german de externe. Apoi, presedintele, sotia, si cele doua fiice au petrecut o seara linistita, fara alte intalniri oficiale, la un hotel din centrul orasului.
In Germania, Obama calca pe urmele unor lideri americani care au facut istorie in vremuri tulburi. Este cazul lui John F. Kennedy. Peste doar o saptamana se implinesc 50 de ani de la discursul emblematic, sustinut de Kennedy in fata primariei din Berlinul de Vest, care era la acea vreme o insula capitalista, intr-o mare "rosie".
Presedintele a declarat atunci simplu ca isi ofera sprijinul neconditionat. Se spune ca aceste cuvinte i-ar fi venit in minte chiar atunci cand urca pe scena, pentru a sustine discursul.
Declaratia "Ich bin ein Berliner" ("Sunt un berlinez") facuta de Kennedy in 1963 ramane un eveniment major in imaginarul colectiv al germanilor, care nu au uitat acest gest de solidaritate fata de orasul devastat de Razboiul Rece. Kennedy adresa, in plus, un semn pentru reintegrarea tarii lor in concertul natiunilor democratice, dupa ororile nazismului.
Si Ronald Reagan le-a vorbit germanilor, in iunie 1987: "Domnule Gorbaciov, deschideti aceasta poarta!"
Obama a reusit in trecut sa cucereasca inimile nemtilor. In 2008, cand a vizitat Germania ca aspirant la fotoliul de la Casa Alba, a fost primit cu entuziasm de 200.000 de oameni care l-au aclamat indelung.
Razboiul Rece s-a incheiat, iar presedintele vine acum cu noi teme de discutie bine stabilite.
La intalnirea cu Angela Merkel, Barack Obama va redeschide dosare discutate indelung in timpul summitului G8, precum acordul de liber achimb SUA-UE si razboiul din Siria.
Ce asteptari au nemtii de la Barack Obama
Germanii asteapta explicatiile sale, mai ales in ceea ce priveste spionarea comunicatiilor. Acordul de liber-schimb SUA-UE, Siria sau chiar retragerea din Afganistan ar trebui sa fie pe agenda discutiilor cu cancelarul german Angela Merkel.
Barack Obama, care va fi insotit de sotia sa Michelle, va rosti un discurs miercuri cu privire la "legaturile durabile" dintre cele doua tari, de la Poarta Brandenburg, simbolul unitatii germane regasite, care se afla in Germania de Est comunista cand orasul era divizat.
Germania asteapta ca Obama sa arate in ce masura Europa continua sa conteze pentru Statele Unite in timp ce, sub conducerea lui, Washingtonul s-a indreptat spre Asia. "Prietenul pierdut", titra in aceasta saptamana influentul saptamanal Der Spiegel. Prezentand pe prima pagina un montaj foto cu presedintele Obama in umbra lui Kennedy, publicatia exprimandu-si ingrijorarea cu privire la o deteriorare a relatiilor.
Pentru Der Spiegel, "vizita lui Kennedy la Berlin a fost celebrarea aproape extatica a unei aliante protectoare" intre Statele Unite si Germania, in timp ce vizita succesorului sau, "nu mai putin carismatic", seamana mai mult cu o "simpla reuniune de familie", dupa aproape 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si la peste 20 de ani de la caderea comunismului in Europa.
Numarul militarilor americani stationati in tara a trecut de la aproximativ 200.000 la inceputul anilor '90 la 73.000 in prezent, iar China a devansat Europa ca prima piata de export pentru bunurile de consum americane.
Cu siguranta, 90 la suta dintre germani sperau ca Obama va fi reales in noiembrie, dar germanii sunt dezamagiti de absenta unor progrese in lupta impotriva incalzirii climatice sau in privinta inchiderii centrului de la Guantanamo.
Recentele dezvaluiri cu privire la un program de supraveghere pe Internet au socat aceasta tara in care numeroase persoane au fost spionate sistematic de politia politica est-germana STASI.
Acest dosar va fi abordat, a asigurat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care a crescut in RDG.
La o zi dupa summitul G8 din Irlanda de Nord, luni si marti, frictiunile in negocierile privind acordul de liber-schimb americano-european vor fi, de asemenea, abordate. Merkel sustine proiectul dar Germania are rezerve in privinta organismelor modificate genetic.
Obama ar urma sa ceara din nou Germaniei sa isi asume rolul economic dominant si sa relanseze masinaria europeana.
La nivel personal, relatia dintre Obama si cancelarul german pare sa fie marcata de incredere si respect reciproc, Merkel avand, spre exemplu, rarul privilegiu al unei cine de stat la Casa Alba in 2011 si de a primi Medalia prezidentiala a libertatii, cea mai inalta distinctie civila americana.
In 2008, "Obama a dat dovada de o dezinvoltura aproape de lejeritate, ceea ce nu a fost niciodata punctul forte al cancelarului. Ea nu este destinsa si aproape niciodata relaxata", a explicat pentru AFP Constanze Stelzenmüller de la "German Marshall Fund", un centru de reflectie privind cooperarea transatlantica.
Intre timp, Obama a fost nevoit sa devina mai realist in fata dificultatilor pentru a-si aplica politica, in timp ce Merkel "a invatat ca unele dosare (...) cum ar fi de exemplu modul de gestionare a crizei euro necesita stiinta de a comunica (...), a fost prin urmare o oarecare convergenta" intre cei doi lideri, a adaugat ea.
In timpul acestei scurte vizite, presedintele american se va intalni, de asemenea, cu omologul sau Joachim Gauck, fost disident din RDG. Cu trei luni inainte de alegerile legislative, el va avea o intrevedere si cu social-democratul care vrea sa o inlocuiasca pe Merkel la cancelarie, Peer Steinbrück.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, berlin, angela merkel, barack obama,
Dată publicare:
19-06-2013 08:33