Scandal in SUA. Obama recunoaste ca serviciile de informatii supravegheaza emailurile si telefoanele
Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat vineri ca programele de supraveghere a comunicatiilor de catre serviciile de spionaj au primit aprobarea Congresului, asigurandu-i pe cetatenii americani ca nu le asculta nimeni convorbirile telefonice.
"Este necesar un compromis intre siguranta nationala si viata privata", a subliniat Obama, in contextul in care Statele Unite continua sa fie expuse riscului terorist.
"Programele de care s-a vorbit in presa in ultimele zile sunt secrete in sensul ca sunt clasificate. Dar toti membrii Congresului cunosc aceasta situatie", a subliniat Obama. "Comisiile din cadrul Congresului au fost informate deplin in legatura cu aceste programe, autorizate de ambele partide incepand din 2006", adauga presedintele SUA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
The Guardian: Primele dovezi ale interceptarilor telefonice strict secrete facute de NSA in SUA
"Nimeni nu asculta conversatiile cetatenilor. Serviciile de informatii examineaza registrele apelurilor si durata convorbirilor. In acest mod pot identifica persoane care ar putea pregati atacuri teroriste", a dat asigurari Obama.
Presa a dezvaluit ca Agentia Nationala pentru Securitate (NSA) si Biroul Federal de Investigatii (FBI) au acces la serverele a numeroase companii americane active in domeniul Internetului, printre care se numara Microsoft, Yahoo, Google si Facebook, in scopul depistarii eventualelor activitati teroriste.
Gigantii americani in domeniul Internetului neaga ca au permis spionilor accesul la servere
Apple si alti giganti americani in domeniul Internetului au negat joi ca au permis serviciilor de informatii sa acceada la serverele lor, cu scopul de a colecta date despre utilizatori, in cadrul unui program de supraveghere aprobat de administratia lui Barack Obama, relateaza AFP.
Reactiile lor au loc dupa ce Washington Post a dezvaluit ca FBI si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) utilizeaza porti de intrare ascunse in programe produse de principalele companii informatice americane cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, in cadrul unui program secret numit PRISM.
Presa din SUA: FBI supravegheaza serverele Google si Facebook. "Iti vad ideile pe masura ce tastezi"
"Nu am auzit niciodata vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtator de cuvânt al Apple.
"Nu furnizam niciun acces direct la serverele noastre unor agentii guvernamentale, iar orice agentie de acest tip care cauta date despre un client este necesar sa obtina un mandat judiciar", a adaugat el.
NSA si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, cu scopul de a supraveghea activitati in strainatate, au dezvaluit Washington Post si The Guardian joi.
Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului.
Contactata de AFP, reteaua de socializarea Facebook a dezmintit, de asemenea, aceste acuzatii, joi. "Nu furnizam vreunei organizatii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, insarcinat cu securitatea grupului.
Atunci cand autoritatile cer informatii "analizam indeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitari si furnizam informatii doar in cadrul prevazut de lege", afirma el.
Google a raspuns, intr-un comunicat pentru cele doua ziare, ca nu exista vreo "poarta de intrare ascunsa" catre serverele sale pentru serviciile federale.
Gigantul cu sediul la Seattle (nord-vest) Microsoft a declarat, la randul sau, ca in cazul in care Guvernul efectueaza un asemenea program "voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participam la el".
Vizat de asemenea, grupul cu sediul in Silicon Valley Yahoo! a negat ca ofera Guvernului un acces direct la utilizatorii sai.
Citeste si:
Cele mai scumpe orase din lume. Tokyo pierde primul loc, pentru prima oara in ultimii trei ani
Sursa: Mediafax
Etichete: telefon, internet, email, barack obama, camere de supraveghere, yahoo,
Dată publicare:
07-06-2013 20:34