Lui Barack Obama ii e frica de criza din Europa. A sunat-o vineri seara pe Angela Merkel


Ultimul update: Miercuri 18 Aprilie 2012 04:58
Data publicarii: Sambata 15 Octombrie 2011 08:06
Categorie: Stiri Economice

Criza din Europa ii face pe americani sa aiba cosmaruri. Presedintele Obama a sunat-o vineri seara pe Angela Merkel, ingrijorat ca situatia de pe batranul continent pune in pericol economia americana.

Intre timp, europenii ies in strada, nemultumiti de modul in care guvernele lor gestioneaza criza datoriilor. In Paris, Milano sau Atena, oamenii au avut aceleasi lucruri de reprosat - s-au saturat de masurile de austeritate.

Situatia e din nou exploziva la Atena, unde zeci de oameni au incendiat tomberoane, in semn de protest fata de masurile de austeritate. Baricada, ridicata in urma cu doua saptamani, e locul unde se aduna de obicei manifestantii.

Vineri noaptea, mii de taximetristi s-au incaierat cu fortele de ordine, in fata Ministerului de Finante. Cu totii cheama la greva generala. Iar mesajele lansate de manisfestanti sunt ingrijoratoare.

"Pe 19 si 20 octombrie absolut toate ministerele trebuie ocupate de manifestanti. Vrem ca guvernul sa plece! Nu mai suportam!" - a declarat Efthymios Lyberopoulos, presedinte Sindicatul Attica al taximetristilor.

Proteste au avut loc si in Milano, unde studentii au iesit pe strazi, satuli de politicile lui Silvio Berlusconi, dar si de problemele sectorului bancar din Italia. Au aruncat cu oua si legume in sediile bancilor, dar au fost opriti pana sa ajunga la Fininvest, o companie financiara detinuta de premierul italian.

O manifestatie de amploare mai mica, dar ceva mai colorata, a avut loc si la Paris, in fata Bursei. Acolo, cativa tineri costumati in Robin Hood au militat pentru o taxa speciala pe tranzactiile financiare. Asa-numita taxa "Robin Hood" ar urma sa stranga cam 55 de miliarde de euro pe an.

Sambata, la Paris, continua reuniunea ministrilor de Finante din G20 dar, in ciuda problemelor serioase din zona euro, analistii nu au asteptari prea mari de la aceasta intrevedere. Cum liderii europeni au promis ca vor avea un plan abia la sfarsitul lunii, nimeni nu se asteapta sa afle prea multe de la discutii. Poate doar bursele, pentru care lipsa de informatii poarta aproape intotdeauna ... culoarea rosie.
 

Dupa Fitch, si Standard & Poor's a coborat ratingul Spaniei cu o treapta, la
Trocul imobiliar revine in forta. Care sunt avantajele si dezavantajele acestui sistem
FMI: China poate amortiza impactul unei eventuale crize globale, declansate de Europa si SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO