Summitul G8 din Irlanda de Nord. Ce au discutat marile puteri ale lumii

Vladimir Putin, David Cameron, Barack Obama, Francois Hollande

Summitul G8 de la Lough Erne, in Irlanda de Nord, s-a incheiat marti cu o declaratie finala, relateaza AFP, care prezinta principalele puncte ale documentului.

Subiectul "SIRIA"

"Ramanem angajati in cautarea unei solutii politice pentru criza (...). Sustinem puternic decizia organizarii imediat ce este posibil a Conferintei de la Geneva privind situatia din Siria, cu scopul de a pune in aplicare comunicatul de la Geneva din 30 iunie 2012 ce defineste etapele-cheie, prima fiind un guvern de tranzitie cu puteri executive depline, format prin consimtamant reciproc.

Serviciile publice este necesar sa fie pastrate sau restabilite. Acest lucru include fortele militare si de securitate.

Suntem foarte ingrijorati de amenintarea tot mai mare a terorismului si extremismului in Siria, dar si de natura tot mai pronuntat intercomunitara a conflictului (...). indemnam autoritatile siriene si opozitia sa se angajeze in cursul Conferintei de la Geneva la distrugerea si expulzarea din Siria a tuturor organizatiilor si indivizilor afiliati Al-Qaida.

Citește și
Dmitri Medvedev si Barack Obama la summitul G20 din Londra
The Guardian: Spionii americani din NSA i-au ascultat telefonul lui Medvedev cand a fost la Londra
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Condamnam orice utilizare de armament chimic in Siria si indemnam partile in conflict sa autorizeze accesul anchetatorilor mandatati de ONU (...) sa efectueze o ancheta obiectiva asupra acuzatiilor de utilizare de armament chimic.

Cei care vor fi gasiti vinovati de utilizarea de arme chimice vor trebui sa raspunda pentru actiunile lor.

Insistam asupra necesitatii de a securiza depozitele de armament chimic din Siria, in asteptarea distrugerii acestora sub control international."

Situatia economiei mondiale

"Promovarea cresterii economice si crearea de locuri de munca este principala noastra prioritate (...).

Am convenit sa incurajam reluarea cresterii economice la nivel mondial sustinand cererea, consolidandu-ne finantele publice si recurgand la toate resursele de crestere."

Comertul

"Comertul si investitiile sunt motoarele-cheie ale cresterii economice mondiale, crearii de locuri de munca si dezvoltarii durabile (...). Vom darama barierele comerciale la nivel national si in strainatate, rezistand protectionismului si incheind o serie de acorduri comerciale ambitioase.

In particular, salutam deschiderea unor negocieri in vederea unui Acord comercial UE-Statele Unite (...)."

Combaterea evaziunii fiscale mondiale

"Administratiile fiscale din lume este necesar sa schimbe in mod automat informatii cu scopul combaterii flagelului evaziunii fiscale (...). Indemnam toate jurisdictiile sa adopte si sa aplice aceasta noua norma mondiala imediat ce este posibil (...). Ne angajam sa dezvoltam un adevarat model mondial unic pentru schimbul automat multilateral si bilateral de informatii fiscale, pe baza sistemelor existente.

Este necesar ca societatile sa stie cine le detine in mod real, iar administratiile fiscale si autoritatile insarcinate cu impunerea respectarii legii este necesar sa fie in masura sa obtina cu usurinta aceste informatii.

O proasta cunoastere a celui care controleaza, detine si beneficiaza in ultima instanta societati si alte entitati juridice, inclusiv trusturi, nu ii favorizeaza doar pe cei care incearca sa scape de fisc, ci si pe cei care incearca sa spele rezultatele crimelor lor (...). Am convenit sa publicam planuri de actiune nationale pentru ca informatia despre detinatorii si beneficiarii reali ai societatilor si trusturilor sa fie accesibila administratiilor fiscale si autoritatilor insarcinate sa impuna respectarea legii, prin intermediul unor registre centrale (...).

Statele este necesar sa modifice reglementarile ce permit intreprinderilor sa isi transfere castigurile dintr-o tara in alta pentru a scapa de impozite, iar multinmationalele este necesar sa informeze autoritatile fiscale ce impozite platesc si unde. "Regulile fiscale internationale si nationale nu trebuie nici sa autorizeze si nici sa incurajeze multinationalele sa isi reduca impozitele la nivel mondial, si sa isi transfere in mod artificial castigurile in jurisdictii cu o slaba presiune fiscala".

Cum vede mass-media subiectul Siria la G8

Participantii la summitul G8 au ajuns marti la un acord minimal cu privire la Siria, dupa doua zile de negocieri dure, indemnand la organizarea "imediat ce este posibil" a unei conferinte de pace, dar lasand in suspans toate problemele-cheie in solutionarea conflictului, relateaza AFP.

Prim formulari neclare sau ambigue, declaratia finala a summitului G8 cu privire la Siria reflecta divergente profunde intre Moscova, o sustinatoare loiala a regimului de la Damasc, si occidentali, care sustin opozitia siriana. La summitul de la Lough Erne, in Irlanda deNord, occidentalii, de o parte, si presedintele rus Vladimir Putin, de cealalta, s-au atacat extrem de dur, multiplicand critici si intepaturi reciproce.

"Ajungerea la un acord nu a fost usoara", a recunoscut premierul britanic David Cameron, gazda summitului, evocand discutii "sincere" intre lideri. Imediat dupa incheierea summitului, Putin a evocat din nou posibilitatea ca tara sa livreze noi arme regimului sirian, dand prima lovitura uluitoare consensului de fatada obtinut in cursul reuniunii G8.

"Ramanem angajati in cautarea unei solutii politice pentru criza", se arata in declaratia finala a G8, care afirma totodata hotararea in privinta organizarii "imediat ce este posibil" a Conferintei de la Geneva 2, suspendata imediat dupa ce a fost anuntata de catre Moscova si Washington.

Aceasta conferinta, menita sa reuneasca in jurul aceleiasi mese reprezentanti ai beligerantilor sirieni, ar urma sa permita crearea "unui guvern de tranzitie format prin consens reciproc si cu puteri executive depline", se subliniaza in document.

Aceasta formula a fost deja lansata in urma cu un an, la prima reuniune de la Geneva, dar nu a fost pusa vreodata in practica, deoarece ea nu precizeaza nimic in legatura cu situatia presedintelui sirian Bashar al-Assad, a carui plecare de la putere este reclamata de catre opozitie.

Daca declaratia finala a summitului G8 deschide calea unui viitor pentru fortele de securitate, militare, ale regimului, care "urmeaza sa fie pastrate sau restabilite", este "de neconceput ca al-Assad sa joace vreun fel de rol in viitorul tarii sale", a subliniat Cameron.

Insa rusii au repetat, la Lough Erne, ca "doar sirienii" pot decide viitorul tarii lor. De asemenea, intr-un interviu, marti, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Bashar al-Assad a declarat ca a parasi puterea in contextul actual ar insemna o "tradare nationala".

Amenintarea terorista si armele chimice

Summitul G8 a luat totodata act de importanta jihadistilor in cadrul rebeliunii, exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu "amenintarea in crestere a extremismului in Siria si natura tot mai pronuntat intercomunitara a conflictului". Aceasta este o formula pe care se va putea baza regimul sirian, care nu a incetat sa repete ca el lupta impotriva unor "teroristi".

In fine, liderii tarilor din cadrul Grupului celor opt mari puteri economice au condamnat "orice utilizare a armelor chimice in Siria" si au cerut un acces pentru misiunea de ancheta ONU pe teritoriul sirian, pe care Damascul l-a refuzat pana in prezent.

Problema armamentului chimic a revenit in lumina reflectoarelor in ultimele doua saptamani, Parisul, Londra, iar ulterior Washingtonul acuzand regimul ca a utilizat gaz sarin (un lichid volatil neurotoxic). Moscova a catalogat aceste probe neconvingatoare, dar a subscris, pana la urma, la condamnarea generala din declaratie.

Pe de alta parte, Franta, ostila pana acum participarii Iranului la Conferinta de la Geneva 2, si-a schimbat pozitia. François Hollande a anuntat ca presedintele iranian ales Hassan Rohani va fi "binevenit" la negocieri "daca poate fi util".

Pe teren, razboiul continua, mai ales in zona Damascului, unde trupe loiale regimului incercau marti sa zdrobeasca fiefuri rebele aflate in jurul capitalei, potrivit unui ONG sirian.

De asemenea, doua rachete trase din Siria au cazut marti la Bekaa, o regiune in estul Libanului cu populatie majoritar siita, un fief al miscarii siite libaneze Hezbollah, care sustine regimul de la Damasc, potrivit unei surse din domeniul securitatii.

Conflictul din Siria s-a soldat cu 93.000 de morti, incepand din martie 2011, potrivit ONU, iar numarul refugiatilor a depasit 1,6 milioane.

Acord pentru refuzul platii rascumpararilor in cazuri de terorism

Liderii G8 au reiterat, marti, refuzul de a plati rascumparari in cazul luarilor de ostatici cu caracter terorist, anunta Biroul premierului britanic David Cameron, citat de AFP. Sefii de stat si de guvern reuniti la Lough Erne, in Irlanda de Nord, au recomandat si companiilor sa evite plata unor astfel de rascumparari.

Marea Britanie, care nu a platit niciodata rascumparari in cazuri de luari de ostatici, a insistat pentru obtinerea unui angajament din partea partenerilor sai pe acest subiect.

Potrivit expertilor, reteaua terorista Al-Qaida a obtinut 70 de milioane de dolari din luari de ostatici organizate in ultimii doi ani.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Analiza AFP: Cum a ajuns Rusia sa intre in G8, clubul marilor puteri democratice
Analiza AFP: Cum a ajuns Rusia sa intre in G8, clubul marilor puteri democratice

Rusia, ale carei divergente cu partenerii sai occidentali au fost deosebit de flagrante in cursul summitului G8 din Ulster, este membra cu drepturi depline, incepand din 2012, a acestui grup de tari dezvoltate.

The Guardian: Spionii americani din NSA i-au ascultat telefonul lui Medvedev cand a fost la Londra
The Guardian: Spionii americani din NSA i-au ascultat telefonul lui Medvedev cand a fost la Londra

Conform The Guardian, spionii americani din Marea Britanie ar fi interceptat comunicatiile "top-secret" ale presedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, in timpul vizitei sale la Londra pentru summitul G20.

Pregatiri pentru summit-ul G8 in Irlanda. Saracia din magazine, ascunsa de postere cu alimente
Pregatiri pentru summit-ul G8 in Irlanda. Saracia din magazine, ascunsa de postere cu alimente

In Irlanda de Nord s-au incheiat pregatirile pentru summitul G8, al marilor puteri, care incepe luni.

Proteste fata de summit-ului G8. 60 de persoane au fost arestate la Londra
Proteste fata de summit-ului G8. 60 de persoane au fost arestate la Londra

In jur de 60 de persoane au fost arestate la Londra, dupa prima demonstratie organizata in capitala britanica impotriva summitului G8.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.