Obama in fata natiunii: SUA trebuie sa recastige suprematia mondiala

×
Codul embed a fost copiat

La Washington, Barack Obama a tinut discursul anual despre Starea Uniunii. In fata unui Congres divizat intre republicani si democrati, presedintele american a pledat pentru colaborarea partidelor spre binele tarii.

In numele interesului national, Obama si-a lansat pledoaria pentru unitate: "Iata de ce sustinem un mod de guvernare care sa faca din America nu doar un loc pe harta, ci o lumina pentru lume."

Pentru aceasta, a insistat presedintele, marea provocare o constituie investitiile in domeniile tehnologice de varf, care sa aduca noi locuri de munca si sa asigure suprematia mondiala a Statelor Unite.

Momentul sau momentele Sputnik?

"Provocarea Sputnik" a numit-o Obama, referindu-se la satelitul rusesc trimis de rusi pe orbita in 1957, inaintea americanilor.

Citește și
Hu Jintao si Barrack Obama
"Clash of the Titans": vezi ce avertisment a primit Jintao de la Obama
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

"Este momentul Sputnik pentru generatia noastra. Acum doi ani, spuneam ca avem nevoie sa atingem un nivel al cercetarii si dezvoltarii pe care nu l-am mai intalnit de pe vremea Cursei pentru cucerirea spatiului. In cateva saptamani, voi trimite Congresului planul de buget care sa ne ajute sa atingem acest obiectiv" - a spus Barack Obama.

Obama nu este primul politician american care face referire la Sputnik. De pilda, secretarul de stat american Hillary Clinton a folosit in mai multe ocazii aceasta expresie in timpul campaniei electorale din 2008.

Obama a mai vorbit si el despre un moment Sputnik in decembrie 2010, la un colegiu din Carolina de Nord. In octombrie 2009, folosea aceeasi expresie pentru a argumenta necesitatea cresterii bugetului pentru educatie.

Sa fim uniti, macar "astazi" ...

Presedintele SUA a cerut masuri concrete pentru micsorarea uriasului deficit bugetar si un raspuns solidar al natiunii in fata noilor competitori pe scena lumii, ca India sau China.

Pentru acest lucru, a explicat presedintele, este nevoie ca democratii si republicanii sa lase deoparte certurile.

Acest lucru s-a vazut, cel putin in timpul acestui discurs, in Congres, unde multi rivali democrati si republicani au stat alaturi in Camera pentru a asculta declaratiile presedintelui.

De asemenea, membrii Congresului si-au pus la revere o panglica cu negru si alb, in semn de omagiu adus victimelor atacului armat de la 8 ianuarie si au lasat deoparte divergentele.

Nu in ultimul rand, presedintele l-a salutat pe noul presedinte republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehmer, vizibil emotionat sa ocupe prezidiul, pentru prima data in timpul unui discurs asupra Starii Natiunii.

Dupa mesajul de unitate, presedintele le-a amintit congresmenilor problemele mari cu care se confrunta economia SUA, dar a facut apel la compatriotii sai sa nu se descurajeze.

Conform AFP, discursul lui Barack Obama a tinut putin peste o ora, iar congresmenii l-au aplaudat pe presedinte de aproximativ 75 de ori. Obama a primit cele mai puternice aplaude atunci cand a evocat trupele americane prezente in Afganistan si in Irak.

In schimb, unele subiecte au tradat unitatea de fatada a congresmenilor. Doar democratii s-a ridicat pentru a aplauda, atunci cand presedintele a evocat inceputul retragerii americane din Afganistan, in iulie 2011.

Pe de alta parte, doar congresmenii de dreapta au aplaudat atunci cand presedintele a vorbit despre posibile modificari la reforma privind asigurarile de sanatate, adoptata de Congres in martie 2010.

Atacul terorist din Tucson

Cele doua tabere au lasat deoparte disputele in semn de omagiu pentru victimele masacrului din 8 ianuarie, de la Tucson, cand gloantele unui atacatori au ranit-o grav la cap si pe Gabrielle Giffords, membra a Congresului.

"De asemenea, privim cu ingrijorare scaunul gol din aceasta Camera si ne rugam pentru insanatosirea colegei - si prietenei noastre - Gabby Giffords" - a spus Barack Obama.

Dupa discurs, televiziunea americana a difuzat imagini cu Mark Kelly, sotul lui Giffords, ascultand discursul presedintelui intr-un salon de spital din Houston, tinand-o de mana pe sotia sa, care nu apare in imagine.

Asezat intr-un fotoliu, Kelly purta si el panglica cu alb si negru.

De asemenea, au fost invitati in Congres, sa asiste la declaratia presedintelui, John si Roxana Green, parintii fetei de noua ani care a fost ucisa in acest atac.

"In mijlocul zgomotului, si pasiunii, si ranchiunii dezbaterilor noastre publice, Tucson ne reaminteste ca nu conteaza cine suntem sau de unde venim. Fiecare dintre noi facem parte din ceva mult mai important" - a declarat presedintele SUA.

Principalele puncte ale discursului asupra Starii Natiunii, sustinut de Barack Obama, conform AFP:

-► Apelul la unitate
- "Americanii au hotarat ca responsabilitatea guvernarii sa fie impartita intre partide"
- "Noi legi vor fi adoptate doar cu sustinerea democratilor si republicanilor. Vom avansa impreuna sau deloc"
- "Miza actuala (...) este de a afla daca noi locuri de munca si noi industrii prind radacini in tara noastra sau altundeva"

-► Economie
- "Lumea s-a schimbat, iar pentru multi schimbarea a fost dureroasa"
- "Regulile s-au schimbat. Intr-o (singura) generatie, revolutiile tehnice au transformat felul in care traim, muncim si facem comert"

-► Fiscalitate
- "In aceasta seara le cer democratilor si republicanilor sa simplifice sistemul. Suprimati nisele fiscale. Uniformizati regulile si utilizati economiile pentru a scadea nivelul impozitului asupra intreprinderilor, pentru prima data in ultimii 25 de ani, fara a mari deficitul"

-► Grupuri petroliere
- "Cer Congresului sa elimine miliardele de dolari-cadouri pe care le facem grupurilor petroliere"
- "Nu stiu daca ati remarcat, dar ei se descurca perfect cu totii. Atunci, mai degraba decat sa subventionam energia trecutului, sa investim in cea de maine"

-► Tunisia
- "Vointa poporului s-a dovedit mai puternica decat constrangerile unui dictator"
- "Iar aceasta seara, sa fie clar: Statele Unite ale Americii sunt solidare cu tunisienii si sustin aspiratiile democratice ale tuturor popoarelor"

-► Afganistan
- "Gratie militarilor si civililor nostri, care se dovedesc, cu totii, eroici, tot mai putini afgani sunt sub puterea insurgentilor. Vor veni confruntari dure, iar Guvernul afgan va fi nevoit sa puna in aplicare o mai buna guvernanta"
- "Anul acesta vom colabora cu 50 de tari pentru a demara o tranzitie catre fortele afgane."

-► Al-Qaeda in Pakistan
- "Liderii si militantii lor ies din campul de lupta. Sanctuarele lor se reduc. De la frontiera afgana, am adresat un mesaj catre Peninsula Araba si catre toate colturile lumii: nu vom ceda, nu vom ezita si vom invinge."

-► Iran
- "Din cauza unui efort diplomatic, cu scopul de a ne asigura ca Iranul isi respecta obligatiile, Guvernul iranian trebuie, acum, sa infrunte sanctiunile cele mai dure si mai constrangatoare impuse vreodata."

-► SUA cauta aliati pentru .. progres
- "In martie voi merge in Brazilia, Chile si Salvador, pentru a lega noi aliante pentru progres, pe continentul american"

-► Imigratia ilegala
- "Cred cu adevarat ca trebuie sa infruntam, o data pentru totdeauna, tema imigratiei ilegale."
- "Sunt pregatit sa cooperez cu republicanii si democratii pentru a proteja frontierele noastre, a impune respectarea legilor noastre si a ne ocupa de muncitorii fara forme legale care traiesc, in prezent, in umbra."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Politica pe bani si ursi panda. China modeleaza economia lumii
Politica pe bani si ursi panda. China modeleaza economia lumii

Barack Obama i-a creat o atmosfera „ca acasa“ liderului chinez Hu Jintao. Totul a fost decorat in rosu. Obama a intins covorul rosu pentru vizita liderului chinez Hu Jintao la Casa Alba. In rosu s-a imbracat si prima-doamna a SUA.

"Clash of the Titans": vezi ce avertisment a primit Jintao de la Obama

Intalnirea istorica dintre Barack Obama si Hu Jintao nu a fost plina numai de zambete si amabilitati, asa cum se vede la televizor. Cei doi presedinti au discutat, in particular, subiecte foarte fierbinti, precum situatia Tibetului sau a Coreei de Nord.

100 de banci din SUA salvate de la faliment de guvern, din nou in prapastie
100 de banci din SUA salvate de la faliment de guvern, din nou in prapastie

Aproape 100 de banci americane salvate de la faliment de catre stat prezinta din nou semne ca s-ar putea prabusi, potrivit unei analize realizate de cotidianul Wall Street Journal.

Recomandări
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”
Condiția pusă de Putin Occidentului imediat după ce a fost învestit în fruntea Rusiei: „Alegerea le aparține”

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară și a precizat că vrea să dialogheze cu Occidentul, dar cu o condiție.

Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.