Recep Erdogan, interviu la CNN: "Voi aproba orice decizie a parlamentului privind pedeapsa CAPITALA"

×
Codul embed a fost copiat

In Turcia lucrurile sunt departe de a se linisti. Viceprimarul unui district din Istanbul a fost impuscat in cap, politia turca a facut perchezitii in baza militara de la Incirlik, iar Erdogan nu renunta la ideea pedepsei capitale.
 

 

SUMARUL EVENIMENTELOR
Recep Tayyip Erdogan: Voi semna pedeapsa cu moartea, daca va fi aprobata in Parlament
Agentia Anadolu: Generalul Akin Ozturk a "recunoscut" ca a planuit lovitura de stat
Perchezitii la baza militara de la Incirlik, folosita de SUA
Viceprimarul unui district din Istanbul a fost impuscat in cap
NATO va analiza situatia Turciei, insa apartenenta ei la alianta nu e pusa in pericol - Kerry
Yildirim: 232 de persoane au fost ucise in puciul esuat
Turcia a dat afara 8.000 de politisti si 77 de guvernatori din cauza unor presupuse legaturi cu lovitura de stat
UE si SUA cer Turciei sa respecte statul de drept dupa lovitura de stat esuata
Sediul parlamentului din Ankara, evacuat din cauza unei amenintari
Ofiter din armata turca, retinut dupa ce ucide un sofer si-i ia masina
Ambasadorul Turciei in Germania, impuscat in picior la Ankara in timpul tentativei de puci

Recep Tayyip Erdogan: Voi semna pedeapsa cu moartea, daca va fi aprobata in Parlament; Teroristii trebuie ucisi

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seara, pentru postul de televiziune CNN Turk, ca orice decizie cu privire la pedeapsa capitala va trebui sa fie adoptata de parlament si ca el va aproba respectiva decizie, indiferent care va fi ea, relateaza CNN. Totodata a anuntat ca va inainta catre SUA o cerere oficiala de extradare pentru Gulen pe care il considere vinovat de organizarea loviturii de stat esuata.

Citește și
romani
Marturiile romanilor intorsi de pe aeroportul groazei din Turcia: "Se auzeau focuri de arma, tipete. Credeam ca o sa mor!"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Erdogan sustine ca poporul turc doreste pedeapsa cu moartea - abolita in urma cu mai bine de un deceniu - pentru cei implicati in tentativa esuata de lovitura de stat de la sfarsitul saptamanii trecute. "Oamenii din strada au formulat aceasta cerere", a spus Ergodan, potrivit unui fragment de interviu difuzat de CNN. "Oamenii sunt de parere ca acesti teroristi trebuie ucisi... De ce sa-i tin si sa le dau de mancare in inchisori in anii care vor urma, asta spun oamenii", a sustinut presedintele turc.

Potrivit CNN, Erdogan a mai spus ca in urmatoarele zile urmeaza sa fie completate documentele oficiale pentru a cere extradarea din SUA a liderului religios musulman Fethullah Gulen. Autoritatile turce il acuza pe Gulen ca s-a aflat in spatele loviturii de stat esuate, acuzatie dezmintita de liderul religios, autoexilat in statul Pensylvania.

Fostul comandant al Fortelor aeriene turce, generalul Akin Ozturk, a "recunoscut" ca a planuit lovitura de stat

Fostul comandant al Fortelor aeriene turce, generalul Akin Ozturk, a recunoscut luni ca a planuit puciul esuat din acest weekend, potrivit agentiei turce de presa Anadolu, controlata de stat, citata de BBC News

Ozturk le-ar fi spus anchetatorilor ca a "actionat cu intentia de a organiza o lovitura" militara de stat, potrivit agentiei. Generalul apare in fotografii publicate de Anadolu in care pare sa aiba rani pe cap si pe corp. Pe de alta parte insa, postul de televiziune privat Haberturk, a dezvaluit ca Ozturk le-ar fi marturisit procurorilor ca a incercat sa impiedice tentativa de puci, noteaza Reuters.

Ministrii de Externe ai statelor membre UE indeamna autoritatile turce sa dea dovada de retinere, dupa puci

Ministrii de Externe din statele membre UE indeamna autoritatile turce - inclusiv politia si fortele de securitate - sa dea dovada de retinere in urma puciului esuat din noaptea de vineri spre sambata, relateaza The Associated Press. "Este necesar sa se faca totul pentru a se evita noi violente, pentru a proteja vieti si pentru revenirea la calm", indeamna ministrii de Externe ai celor 28 de state membre UE intr-un comunicat comun transmis in urma unei reuniuni, luni, la Bruxelles.

"UE indeamna la respectarea deplina a ordinii constitutionale in Turcia si subliniaza importanta primatului legii", subliniaza liderii europeni. "Este crucial sa se asigure respectarea deplina a tuturor institutiilor democratice, inclusiv a Guvernului ales si a Marii Adunari Nationale turce", continua ei. Ministrii adauga ca "respingerea neechivoca a pedepsei cu moartea este un element esential" in aderarea la Uniune.

Turcia se angajeaza sa respecte statul de drept in vanatoarea sa dupa pucisti

Guvernul turc s-a angajat luni sa respecte statul de drept in vanatoarea sa dupa pucisti, dupa ce UE si Statele Unite au somat-o sa nu cedeze unei derive represive, relateaza AFP. Pucistii vor "da socoteala pentru fiecare picatura de sange varsata", dar "in cadrul legii", a declarat la finalul unui consiliu de ministri, la Ankara, premierul Binali Yildirim.

Presedintele Erdogan si premierul Yildirim, in lacrimi

''Toate institutiile vor fi "curatate" de "virusul", vinovat pentru puciul esuat a promis amenintator presedintele Erdoan. In aceste conditii, responsabilii europeni incep sa formulize explicit intrebari incomode cu privire la natura reala a evenimentelor petrecute, vineri noaptea la Istanbul si Ankara. Tineri si batrani, laici si religiosi si-au unit durerea la funeraliile sutelor de oameni, ucisi vineri noaptea in Istanbul si Ankara, in imprejurari care sunt departe de a fi lamuritee. Suspinele se transforma insa brusc in urlete prin care oamenii cer reintroducerea pedepsei capitale.

Recep Erdoan se grabeste sa le faca o promisiune cutremuratoare - va lua rapid o decizie privind pedeapsa cu moartea. Apoi, in timpul rugaciunii funerare, pe acelasi presedinte il podidesc lacrimile. Momentul de slabiciune, care n-a convins chiar pe toata lumea, l-a molipsit si pe seful guvernului.

Binali Yildirim, prim-ministru al Turciei: ''Nepotul meu de numai 12 ani m-a intrebat: "Bunicule, dar ei nu sunt militarii nostri? De ce ucid oameni?" Nu am fost in stare sa-i dau un raspuns, pe moment. Dar vom raspunde la aceste manifestari. Si o vom face astfel incat sa ne stie toata lumea!''

De fapt, regimul a trecut la represalii fara intarziere, inca de sambata dimineata. Iar responsabilii occidentali observa cat de bine ii slujeste lui Erdoan lovitura de stat esuata pentru a curata Turcia de orice voce dizidenta.

Daca nu a ticluit chiar el puciul, atunci Erdoan a fost macar la curent

''Listele sunt disponibile, de parca erau deja facute si urmau sa fie folosite la un moment dat. Sunt foarte preocupat. Este exact de ce ne-am temut'', le declara azi-dimineata colegilor sai comisarul european pentru extindere, inaintea unei reuniuni la Bruxelles.

Federica Mogherini, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa: "Nicio tara nu poate deveni membru al UE daca introduce pedeapsa cu moartea, lucru foarte clar stipulat in conditiile de aderare."

In ultimele 60 de ore, in jur de 9 mii de oameni, militari, inclusiv de rang inalt, magistrati si politisti au fost demisi ori chiar arestati in pripa.Iar regimul Erdoan nu s-a sinchisit sa ascunda asta. Dimpotriva, ploua cu dovezi ca resposabilii maziliti au fost tratati fara menajamente in cursul arestarii.

Analizand derularea evenimentelor, comentatorii par sa ajunga la o concluzie comuna - daca nu a ticluit chiar el puciul, atunci Erdoan cel putin a fost la curent. Ar fi lasat lucrurile sa curga, asigurandu-se ca va controla deznodamantul. Pe langa aura de surpavietitor se alegea cu justificarea unor epurari masive.

Perchezitii la baza militara de la Incirlik, folosita de SUA

Sapte procurori insarcinati cu anchetarea puciului esuat au sosit luni la baza Incirlik, o baza aeriana-cheie in campania condusa de Statele Unite in lupta impotriva gruparii Statul Islamic, relateaza The Associated Press. Potrivit agentiei Anadolu, procurorii sunt insotiti de politisti.Ei au intrat in baza luni.Un general de brigada de la Incirlick a fost deja arestat pentru un presupus rol in tentativa de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata. Presa turca a scris ca un avion de alimentare cu carburant in aer a ajutat avioane de vanatoare de tip F-16, conduse de piloti pucisti, sa se mentina in aer.
 

Turcia suspenda concediul anual pentru peste 3 milioane de functionari publici

Premierul turc Binali Yildirim a decis suspendarea concediului anual pentru mai mult de 3 milioane de functionari publici din intreaga Turcie pana la dispozitii ulterioare, transmite Reuters, care citeaza un ordin al guvernului de la Ankara. Ordinul, publicat in Monitorul Oficial al Republicii Turce, survine pe fondul altor decizii referitoare la judecatori, politisti si membri ai armatei, in urma tentativei de lovitura de stat produse vineri noapte in Turcia. Functionarii publici aflati deja in concediu vor trebui sa revina la serviciu cat mai rapid posibil, se mentioneaza in documentul citat.

Controale sporite in aeroporturile turce pentru ca pucistii sa nu fuga

Autoritatile turce au decis ca numai functionarii care primesc o autorizatie speciala din partea superiorilor pot calatori in strainatate si au sporit controalele de securitate pe aeroporturi pentru a preveni fuga din tara a partizanilor predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care presedintele Recep Tayyip Erdogan il acuza ca se afla in spatele loviturii de stat esuate de vineri seara, relateaza luni agentia EFE. Controalele speciale din aeroporturi ii vizeaza in special pe cei care prezinta asa-numitele pasapoarte verzi sau gri, primite de functionarii de publici de rang inalt si care le permit acestora sa calatoreasca fara vize in numeroase state.

Viceprimarul unui district din Istanbul a fost impuscat in cap

Viceprimarul districtului Sisli din Istanbul a fost impuscat in cap luni de un atacator neidentificat si se afla la spital in stare critica, a anuntat postul NTV citat de agentia Reuters. Deocamdata nu este clar daca acest atac are vreo legatura cu tentativa de lovitura de stat esuata de vineri seara. Desi autoritatile asigura ca au situatia sub control, tensiunea persista in Turcia.

Potrivit postului NTV, atacatorul a patruns in biroul viceprimarului Cemil Candas, iar apoi au fost auzite focuri de arma. Districtul Sisli este cel mai prosper din Istanbul si se afla sub conducerea Partidului Republican al Poporului (CHP), formatiune aflata in opozitie

NATO va analiza situatia Turciei, insa apartenenta ei la alianta nu e pusa in pericol - Kerry

Calitatea de stat membru NATO a Turciei nu este pusa in pericol, insa alianta va analiza situatia in care se afla Ankara in urma loviturii de stat esuate, a avertizat luni secretarul de Stat american John Kerry, relateaza The Washington Post. "NATO are o cerinta in ceea ce priveste democratia", a declarat Kerry pentru presa, dupa ce Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa si de Securitate Federica Mogherini a avertizat la randul ei Turcia cu privire la o eventuala executare a pucistilor, relateaza news.ro.

Mogherini a subliniat, de asemenea, ca tarile in care exista pedeapsa cu moartea nu pot adera la Uniunea Europeana, in contextul in care Turcia cauta sa reintroduca pedeapsa capitala. Kerry a declarat ca ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a dat asigurari in mai multe randuri ca Guvernul va respecta democratia si legea.
El a avertizat ca NATO va "masura" actiunile Ankarei.

"Evident, o multime de oameni a fost arestata si a fost arestata foarte repede", a declarat secretarul de Stat. "Nivelul vigilentei si monitorizarii va fi, evident, sporit in zilele urmatoare. Din fericire, putem sa lucram in mod constructiv pentru a impidica o intoarcere in timp", a apreciat el. Puciul esuat din noaptea de vineri spre sambata a transformat o reuniune ordinara a Consiliului European de luni intr-o reuniune de criza. Aproape toti diplomatii care participa la reuniune si-au exprimat ingrijorarea fata de arestarea de catre Guvernul turc a mii de judecatori si militari, intr-o vasta operatiune de epurare care continua luni.

Numerosi europeni se tem ca aceasta reprimare ar putea sa dezlantuie un nou val de refugiati din Turcia. Epurarile ar putea sa fie invocate de refugiati, care ar putea spune ca nu se simt protejati in Turcia si sa ceara sa nu mai fie trimisi inapoi.

Yildirim: 232 de persoane au fost ucise in puciul esuat, iar Turcia poate elimina mai multe amenintari simultan

In total 232 de persoane au fost ucise in puciul esuat din noaptea de vineri spre sambata, a declarat luni premierul turc Binali Yildirim, care a respins acuzatii de epurare in urma loviturii de stat si a subliniat ca Turcia este suficient de puternica sa elimine mai multe amenintari in acelasi timp, relateaza The Associated Press. Bilantul a ajuns a "208 martiri", a declarat premierul, referindu-se la sustinatorii regimului si 24 de pucisti, relateaza news.ro.

Cu o voce ragusita si lacrimi in ochi, Yildirim a repetat intrebarea pe care i-a pus-o nepotul sau: "De ce omoara oameni?". Guvernul si oficiali militari au anuntat anterior 104 morti in tabara antiguvernamentala. Premierul nu a explicat aceasta discrepanta. El a precizat insa ca in randul victimelor care au sustinut Guvernul se afla 145 de civili, 60 de ofiteri de politie si trei militari. Yildirim a mai declarat ca 50 de sustinatori ai puciului si 1.491 de sustinatori ai Guvernului au fost raniti in confruntari.

El a precizat ca incepand de vineri noaptea au fost arestate 7.543 de persoane, dintre care 6.030 sunt militari. La finalul sedintei Guvernului, premierul a declarat pentru presa ca Turcia este "suficient de puternica sa elimine amenintari multiple in acelasi timp". "Turcia este o tara mare, cu 100 de ani de experienta", a spus el.
Puciul esuat nu are un impact economic important, a mai declarat seful Guvernului. "Bancile, bursele noastre merg. Banca noastra centrala isi indeplineste misiunea. Orice schimbari ale indicilor economici sunt normale si nu difera de fluctuatiile inregistrate in zile normale", a spus el. 

Ofiter din armata turca, retinut dupa ce ucide un sofer si-i ia masina

Un ofiter din cadrul armatei a fost retinut dupa ce a impuscat si ucis soferul unui vehicul pe care l-a deturnat, a anuntat luni Biroul guvernatorului Ankarei, relateaza The Associated Press. Ofiterul a fost capturat in urma unui scurt schimb de focuri, precizeaza Biroul guvernatorului intr-un scurt comunicat, in care afirma ca militarul era tulburat mental.
Era neclar, imediat, daca incidentul are legatura cu puciul esuat din noaptea de vineri spre sambata. Presa a scris anterior ca politia a arestat un barbat in fata unui tribunal din Ankara, dupa ce s-au tras o serie de focuri de arma.

Ambasadorul Turciei in Germania, impuscat in picior la Ankara in timpul tentativei de puci

Ambasadorul Turciei in Germania, Huseyin Avni Karslioglu - care s-a aflat la Ankara in timpul tentativei de lovitura de stat militara la sfarsitul saptamanii trecute - a fost impuscat in picior de soldati aflati intr-un elicopter rebel in timpul violentelor, a anuntat un oficial guvernamental, relateaza DPA.Huseyin Avni Karslioglu a fost rechemat de la Berlin in iunie dupa ce parlamentul german a adoptat o rezolutie prin care califica drept genocid crimele impotriva armenilor comis de Imperiul Otoman in 1915, text denuntat vehement de catre Ankara. Desi Ankara recunoaste faptul ca multi armeni crestini au fost ucisi in confruntarile cu fortele otomane, ea neaga faptul ca ar fi fost omorati sute de mii de armeni, ca a existat o campanie organizata de epurare etnica contra armenilor sau ca au existat dispozitii in acest sens din partea autoritatilor otomane

Ministerul turc de Interne a suspendat din functie 8.777 de oficiali, dintre care 77 de guvernatori, dupa lovitura de stat

Ministerul turc de Interne a suspendat din functie 8.777 de oficiali, printre care 30 de guvernatori de provincii si 47 de guvernatori de districte, in urma tentativei de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata, relateaza cotidianul Hurryiet. Printre cei suspendati se mai numara 7.899 de ofiteri de politie si 614 ofiteri din Jandarmerie.
O lista cu personalul suspendat a fost trimisa sefilor unitatilor de politie din fiecare provincie. Ofiterii de politie suspendati au fost chemati la sectiile lor in cursul noptii de duminica spre luni, pentru a-si preda armele si legitimatiile. In paralel, autoritatile turce au anuntat ca au retinut in total 103 generali si amirali dupa tentativa de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata.

Cel putin 6.000 de oameni au fost retinuti in legatura cu tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia, a anuntat Ministerul turc de Justitie. Printre ei se numara comandantul Armatei a II-a, care se ocupa de protectia granitelor tarii cu Irakul, Iranul si Siria, consilierul sef al lui Erdogan pe probleme militare, dar si comandantul bazei aeriene Incirlik, folosita de trupele SUA.

Actiunile de represiune au vizat si sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori si judecatori, inclusiv cinci de la Curtea Suprema, au fost demisi, fiind suspectati de legaturi cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistratilor si doi membri ai Curtii Constitutionale au fost retinuti deja.
Peste 290 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucisti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost ranite in timpul tentativei de lovitura de stat militara.

UE si SUA cer Turciei sa respecte statul de drept dupa lovitura de stat esuata

UE si Statele Unite au cerut luni Turciei sa respecte statul de drept dupa puciul esuat din aceasta tara, a declarat luni secretarul american de stat John Kerry, la Bruxelles, dupa o intalnire cu sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, care a avertizat ca reintroducerea pedepsei cu moartea ar bloca orice perspectiva de aderare a Ankarei la blocul european, relateaza AFP. “Cerem cu fermitate Guvernului Turciei sa mentina calmul si stabilitatea in tara si ii cerem de asemenea Guvernului Turciei sa respecte institutiile democratice ale tarii si statul de drept”, a spus Kerry dupa intalnirea cu omologii sai din UE - o premiera in istoria Uniunii.

"Nicio tara nu poate adera la UE daca introduce pedeapsa cu moartea”, o masura evocata duminica de presedintele Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Mogherini. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului german a lansat un avertisment similar. Intrebat despre cererea lui Erdogan catre Washington pentru extradarea clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza ca a organizat tentativa de puci, Kerry a reiterat ca regimul turc ar trebuie sa prezinte “dovezi, nu acuzatii” la adresa opozantului de 75 de ani.

Sediul parlamentului din Ankara, evacuat din cauza unei amenintari

Sediul parlamentului turc, din Ankara, este evacuat din cauza unei amenintari de securitate neprecizate, relateaza The Indepedent, citand un politician de opozitie. Fortele de ordine au evacuat toti oamenii aflati in cladire in acel moment si au blocat intrarile si iesirile din cladire. Persoane ar fi evacuate din Legislativ din cauza unui atac iminent, scriu The Independent, Russia Today si Tass, care citeaza presa turca.

"Am fost informati cu privire la un atac. Meclis (Parlamentul) este evacuat", a anuntat Ziya Pir, din cadrul Partidului prokurd Democratic al Popoarelor intr-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Tass, care citeaza ziarul Cumhuriyet.

Avionul presedintelui Erdogan s-a aflat in vizorul a doua F-16 conduse de rebeli, care insa nu au deschis focul

Potrivit presei, seful Politiei a primit instructiuni sa doboare orice elicopter care se ridica de la sol fara autorizatie.  Ministerul afirma, de asemenea, ca nu exista nicio indoiala ca acest puci a fost comis de "organizatia terorista" a predicatorului musulman moderat Fethullah Gulen. Avionul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost vizat de doua avioane de lupta F-16, in timp ce se intorcea de la Marmaris la Istanbul, dar acestea nu au tras, relateaza Reuters.“Cel putin doua F-16 au hartuit avionul lui Erdogan in timp ce acesta era in aer, in drum spre Istanbul. Si-au fixat tintele pe avionul sau si pe alte doua F-16 care il aparau”, a declarat un fost ofiter, la curent cu incidentul. “Ramane un mister de ce nu au tras”, a adaugat el, potrivit News.ro.

Un inalt oficial turc a confirmat ca aeronava a fost vizata de doua aparate de lupta comandate de un grup de pucisti.Un al doilea inalt oficial a precizat ca avionul prezidential “a intampinat probleme in aer”, dar nu a oferit alte detalii. Site-urile de urmarire a zborurile au aratat ca un avion Gulfstream IV, tipul folosit de Guvernul turc, a decolat de pe aeroportul Dalaman, aflat la circa o ora si un sfert cu masina de Marmaris, vineri, in jurul orei locale si a Romaniei 1.40.

Ulterior, acesta a survolat o perioada de timp zona de la sud de Istanbul, in timp ce, potrivit martorilor, pe aeroportul Ataturk se auzeau inca focuri de arma. In cele din urma a aterizat in siguranta. Partea aviatica a complotului pare sa fi avut in centru baza aviatica Akinci, aflata la circa 50 de kilometri nord-vest de Ankara. Cel putin 15 piloti au fost implicati, la ordine unui comandant rebel, potrivit fostului ofiter.

Seful fortelor armate, Hulusi Akar, a fost tinut ostatic la baza in timpul tentativei de locitura de stat, dar a fost salvat in cele din urma. Avioane de lupta care au decolat de la Akinci, pilotate de rebeli, au survolat la altitudine joasa Istanbulul si Ankara in mod repetate, in timpul haosului din noaptea de vineri spre sambata. Zgomotul provocat de acestea a spart geamuri si a speriat civilii.

Aeronave militare care au decolat de la o alta baza aeriana, Eskisehir, afla la vest de Ankara, au fost ridicate de la sol pentru a bombarda Akinci si a incerca sa ii opreasca pe rebeli. Cu toate acestea, avioanele puciste au putut sa isi continue zborul pe tot parcursul noptii, fiind alimentate in aer de un avion-cisterna.

Acesta din urma decolase de la baza Incirlik din sudul Turciei, care este folosita de coalitia condusa de SUA pentru a bombarda organizatia Stat Islamic din Siria si Irak. Comandantul Incirlik a fost retinut duminica pentru complicitate. Erdogan a declarat, la aterizarea la Istanbul, ca pucistii au incercat sa il atace in statiunea Marmaris si ca au bombardat hotelul in care fusese cazat la putin timp dupa ce a plecat acesta. Circa 25 de militari au coborat pe sfori din elicoptere, tragand, la hotelul din Marmaris de unde please Erdogan, potrivit CNN Turk.

Si premierul Binali Yildirim a fost vizat direct Istanbul in timpul puciului si a scapat la limita, a precizat un official, fara a oferi alte detalii. O indepartare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbari din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformand unul dintre cei mai importanti aliati americani intr-o zona de risc, in conditiile in care razboiul din Siria se afla la granitele sale. Chiar si esuata, simpla tentativa de lovitura de stat ar putea destabiliza aceasta tara cruciala pentru securitatea in regiune, comenteaza Reuters.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Noi ciocniri intre pucisti si fortele de ordine, la o baza aeriana. Bilantul victimelor a urcat 290 de morti, 1.400 de raniti
Noi ciocniri intre pucisti si fortele de ordine, la o baza aeriana. Bilantul victimelor a urcat 290 de morti, 1.400 de raniti

De pe pozitia consolidata a celui care a inabusit o lovitura de stat, presedintele turc declara ca puciul esuat a fost "un dar de la Dumnezeu pentru a curata institutiile statului de tradatori". Ceea ce, la Ankara, se traduce prin arestari in masa.

Marturiile romanilor intorsi de pe aeroportul groazei din Turcia:
Marturiile romanilor intorsi de pe aeroportul groazei din Turcia: "Se auzeau focuri de arma, tipete. Credeam ca o sa mor!"

Niciun roman nu a fost implicat direct in haosul care a pus stapanire pe Turcia, dar miile de compatrioti aflati acolo au trait clipe de groaza. O parte dintre ei s-au intors azi-noapte in tara si spun ca inca nu si-au revenit din soc.

Momentul in care un politist salveaza de furia multimii un militar pucist. Imaginea devenita simbol al revoltei din Turcia
Momentul in care un politist salveaza de furia multimii un militar pucist. Imaginea devenita simbol al revoltei din Turcia

Imaginea in care un politist favorabil fortelor guvernamentale imbratiseaza si salveaza un soldat, sustinator al loviturii de stat a facut inconjurul internetului.
 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.