VIDEO. Primele imagini cu resturile avionului Air Algerie, prabusit in Mali. Care sunt posibilele cauze ale dezastrului

×
Codul embed a fost copiat

25 iulie 2014. MiIlitarii francezi au ajuns vineri la epava avionului Air Algerie care s-a prabusit ieri dimineata, cu 118 oameni la bord, in Mali. Aparatul s-a dezintegrat la impactul cu solul si nu au fost gasiti supravietuitori.

CITITI IN ACEST MATERIAL:

-► Prezenta unui cetatean roman la bordul aeronavei prabusite nu a fost confirmata

-► Franta deschide o ancheta pentru "omucideri invonluntare"

-► Franta considera ca este foarte putin probabil sa existe supravietuitori

Citește și
harta Air Algerie
Avionul companiei Air Algerie a fost gasit in nordul Mali. Ipoteza unui act terorist este luata in calcul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

-► Conditiile meteorologice, "ipoteza cea mai probabila" in cazul prabusirii azorului AH5017

Vezi aici desfasurarea evenimentelor de joi, 24 iulie 2014

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE ORA 18:00 Posibilele cauze ale prabusirii avionului Air Algerie.

- Conditiile meteorologice
Este ipoteza privilegiata pentru moment, iar ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, o prezinta chiar ca fiind "cea mai probabila". "Credem ca acest avion s-a prabusit din motive care tin de conditiile meteorologice", a declarat el la postul de radio RTL, relateaza AFP, citat de Mediafax. Aceasta posibilitate este luata in calcul si de Robert Galan, fost pilot al Air France, care a zburat 15 ani in regiune. "Exista un front tropical unde se intalnesc, in acest sezon, rafale de vant contrare si puternice, o masa de aer uscat si cald venind din nord si o alta de aer umed din Golful Guineei, conditiile fiind ideale pentru furtuni importante, tot ce trebuie pentru a pune probleme aviatiei", a explicat el. "Este o ipoteza foarte probabila, datele meteo par sa confirme conditii foarte dificile in zona. Cand traversezi aceasta zona incerci sa ocolesti norii foarte mari", a adaugat Galan. Daca ia in calcul vantul sau grindina, el exclude insa ipoteza unui fulger. "Cand un avion este lovit de un fulger, riscurile sunt infime sa fie doborat, au existat cateva exemple in istorie, dar este foarte rar", a subliniat el.

- Tir de racheta
Pentru a atinge un avion de linie este necesar un echipament militar important, precum racheta Buk, sistemul mobil sol-aer rusesc, suspectat ca a doborat un avion al Malaysia Airlines in estul Ucrainei, la 17 iulie."Excludem de la inceput posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabila, chiar imposibila", a declarat secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frederic Cuvillier, pentru postul France 2. "Nu exista nici un sistem de rachete antiaerian care sa poata atinge un avion de linie la mare altitudine in regiune", a dat asigurari Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de Relatii Internationale si Strategice (IRIS) si specialist al industriei de aparare. "La fata locului se gasesc doar Manpads (sisteme portabile cu raza scurta de actiune - n.r.), care sunt periculoase doar in faza de decolare si aterizare", a adaugat el.

- Ipoteza unei bombe
Aceasta idee a fost avansata, mai ales ca pe aeroportul din Ouagadougou conditiile de securitate nu sunt considerate optime.Initial, Jean Serrat nu a exclus posibilitatea, presedintia franceza evocand, in momentul descoperirii epavei, un avion "dezintegrat". Explozia unei bombe in timpul zborului ar fi fost singura cauza posibila pentru imprastierea fragmentelor avionului. "Cand trece printr-un nor violent, o aripa se rupe si avionul se face bucati, este posibil, dar nu prea cred. Ramane posibilitatea bombei", a precizat Jean Serrat."Cand exista o bomba la bord, de fiecare data se afla originea exploziei, deci daca asa a fost, ancheta va stabili usor", a apreciat la randul sau Robert Galan.Totusi, ultimele elemente pareau sa excluda aceasta posibilitate, marturiile de la sol evocand "un puternic miros de kerosen la locul" prabusirii si "fragmente concentrate", potrivit lui Cuvillier.

- O problema tehnica
"Pana nu se termina ancheta, este imposibil sa stim daca a existat o problema tehnica sau nu", afirma Galan. In opinia sa, "nici o ipoteza nu se poate detasa daca nu a inceput examinarea fragmentelor" avionului.Aceasta idee nu a fost insa exclusa de secretarul de stat pentru Transporturi, precizand insa ca "urmeaza sa se stabileasca". Examinarea cutiilor negre, dintre care una a fost deja gasita, va permite confirmarea sau infirmarea acestei ipoteze.

UPDATE ORA 17:00 Zece membri ai unei familii din orasul francez Lyon au murit in prabusirea avionului companiei Air Algerie in Mali, anunta surse oficiale franceze citate de AFP, citat de Mediafax. La bordul avionului, prabusit in Mali, se aflau 54 de cetateni francezi.

UPDATE ORA 16:00 Avionul Air Algérie s-a prabusit intr-o zona desertica din nordul Mali, iar fragmente din fuzelaj sunt raspandite pe o suprafata mare, dovada unui impact violent, potrivit unei inregistrari video efectuate de catre militari din Burkina Faso si difuzata de postul France2, relateaza AFP, citat de Mediafax. In aceste imagini, primele difuzate de la presupusul loc al accidentului, apare o zona desertica, de campie, cu nisip, in care se vad cativa arbusti. Fragmente metalice, dificil de identificat sunt raspandite pe zeci de metri, iar principalele elemente ale avionului (motor, fuzelaj) nu sunt vizibile.

 

UPDATE ORA 15:50 Un reprezentant al Ministerului algerian de Externe a informat, vineri, Ambasada Romaniei ca prezenta unui roman la bordul avionului Air Algerie prabusit joi in Mali NU a putut fi confimata. Citeste mai multe aici!

UPDATE ORA 15:30 Potrivit autoritatilor franceze, la bordul aeronavei s-ar fi aflat 118 oameni: 112 pasageri si 6 membri ai echipajului, si nu 110 pasageri cum s-a crezut initial, relateaza Le Figaro.

UPDATE ORA 13:10 Presedintele Francoise Hollande a spus in urma cu cateva momente ca echipe de salvare franceze au ajuns la locul in care s-a prabusit zborul AH5017. Zona a fost securizata. Salvatorii au gasit una dintre cutiile negre ale avionului, insa au spus ca nu exista supravietuitori ai accidentului aviatic, a declarat presedintele Frantei. Avionul este "dezintegrat", a mai spus Hollande. "Nu exista supravietuitori. impartasesc durerea familiilor care trec prin aceasta cumplita tragedie. Vor fi primite de Ministrul de Externe, sambata, cand li se vor da toate informatiile", a spus Hollande, citat de CNN.

UPDATE ORA 11:45 Conditiile meteorologice constituie "ipoteza cea mai probabila" pentru explicarea prabusirii unui avion Air Algerie in Mali, Parisul excluzand "de la inceput posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil", relateaza AFP, citata de Mediafax

"Credem ca acest avion a fost avariat din motive care tin de conditiile meteorologice", a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve pentru postul de radio RTL, precizand totusi ca "nicio ipoteza nu poate fi exclusa atat timp cat ancheta nu si-a aratat toate rezultatele""Dar ipoteza cea mai probabila este aceasta", a adaugat el. "Avionul s-a deteriorat in momentul prabusirii", a declarat ministrul.

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a anuntat joi seara ca nicio ipoteza nu este exclusa pentru explicarea disparitiei avionului Air Algerie, plecat din Ouagadougou catre Alger in noaptea de miercuri spre joi. "Singurul lucru pe care il stim cu siguranta este alerta meteo", a declarat ministrul Afacerilor Externe. Zona in care se afla epava a fost reperata gratie unei drone de observatie a armatei franceze stationata la Niamey, a anuntat vineri dimineata Ministerul Apararii.

Palatul Elysée anuntase anterior ca epava "dezintegrata" a fost localizata in timpul noptii in regiunea Gossi din Mali, "in apropiere de frontiera cu Burkina Faso". Pe de alta parte, secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frédéric Cuvillier, a declarat vineri ca Parisul a exclus "de la inceput posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabila, chiar imposibila".

UPDATE ORA 10:45 Franta considera ca este foarte putin probabil sa existe supravietuitori in accidentul din Mali. "Avand in vedere starea avionului, este foarte putin probabil, chiar exclus, sa existe supravietuitori", a declarat Cuvillier, precizand ca militarii francezi se deplaseaza la fata locului si vor "securiza imediat zona". Presedintia franceza anuntase anterior ca epava "dezintegrata" a fost localizata in timpul noptii in regiunea Gossi din Mali, "in apropierea frontierei cu Burkina Faso".

UPDATE ORA 10:00 Zona in care se afla epava avionului Air Algerie, disparut cu 116 persoane la bord, a fost reperata gratie unei drone de observatie franceze Reaper, cu sediul in Niamey (Niger), a anuntat vineri dimineata Ministerul Apararii de la Paris, scrie de AFP, citata de Mediafax. Presedintia franceza anuntase anterior ca epava "dezintegrata" a fost localizata in timpul noptii in regiunea Gossi din Mali, "in apropierea frontierei cu Burkina Faso". Zona a fost survolata de un avion fara pilot in cursul noptii pe baza unei informatii furnizate de autoritatile din Burkina Faso, a precizat Ministerul Apararii.

Militarii francezi, la bordul unor elicoptere de la baza din Gao, in nordul Mali, au mers apoi la fata locului in jurul orei 02.00 (03.00 ora Romaniei) si au "identificat oficial aeronava". Un detasament terestru format din circa 100 de militari francezi la bordul a 30 de vehicule a parasit Gao in cursul noptii pentru a merge la fata locului, unde era asteptat vineri dimineata. Militarii vor trebui sa "securizeze zona", sa stranga elemente utile anchetei, precum cadavrele pasagerilor, potrivit aceleiasi surse. Fortele aeriene franceze dispun la Niamey de doua avioane fara pilot Reaper, achizitionate la sfarsitul lui 2013 de la Statele Unite.

Avioane de lupta Mirage 2000, stationate la N'Djamena si Niamey, au participat, de asemenea, joi, la cautarea epavei. Gossi se afla la circa 100 de kilometri sud-vest de Gao, cel mai mare oras din nordul Mali. Joi seara, un oficial din Burkina Faso a anuntat ca aeronava s-a prabusit in aceasta zona, "la 50 de kilometri nord de frontiera" cu tara sa. Armata franceza numara in prezent aproximativ 1.600 de militari in Mali, majoritatea la baza din Gao, in cadrul operatiunii Barkhane, care i-a succedat celei denumite Serval, pentru a lupta impotriva gruparilor islamiste armate din regiune. Algeria, Burkina Faso, Mali si Niger au participat la cautari intr-o zona vasta din jurul Gao.

Un oficial din cadrul Ministerului algerian al Apararii a confirmat ca resturile aeronavei au fost gasite in zona Tilemsi, provincia Gao, o zona desertica situata in sudul statului Mali, la frontiera cu Burkina Faso. Avionul de tip McDonnell Douglas (MD-83), apartinand Air Algerie/Swiftair, decolase de la Ouagadougou (Burkina Faso) si se indrepta spre Alger (Algeria).

Avionul a disparut la circa 50 de minute de la decolare, fiind cautat in Mali si Niger. La bordul avionului se aflau 110 pasageri si sase membri ai echipajului. Compania Air Algerie a comunicat ca la bord se aflau 51 de cetateni francezi, 24 din Burkina Faso, un roman, opt libanezi, patru algerieni, doi luxemburghezi, un belgian, un camerunez si un ucrainean.

Parisul a lansat o ancheta in cazul prabusirii avionului Air Algerie

Parchetul din Paris a lansat o ancheta preliminara pentru "omucideri involuntare" dupa prabusirea avionului companiei Air Algerie in Mali, in contextul in care la bordul aparatului erau 51 de pasageri francezi, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Ancheta va fi coordonata de Comandamentul transporturilor aeriene. Fragmente ale fuselajului avionului Air Algerie au fost localizate in zona Tilemsi, in Mali, anunta surse oficiale algeriene si franceze, citate de Fox News.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
SUA: Militari rusi au atacat, in mai multe randuri, din Rusia, pozitii din estul Ucrainei
SUA: Militari rusi au atacat, in mai multe randuri, din Rusia, pozitii din estul Ucrainei

 Statele Unite sustin ca au dovezi care confirma ca militari rusi au lansat obuze de artilerie, de pe teritoriul rus, spre pozitii militare ale armatei ucrainene, in estul Ucrainei, afirma Marie Harf, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Avionul companiei Air Algerie a fost gasit in nordul Mali. Ipoteza unui act terorist este luata in calcul
Avionul companiei Air Algerie a fost gasit in nordul Mali. Ipoteza unui act terorist este luata in calcul

Epava avionului companiei Air Algerie a fost gasita in nordul Mali, in apropiere de frontiera cu Burkina Faso, a anuntat seful Statului Major al presedintiei burkinabeze.

Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda
Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda

24 iulie 2014. Doua avioane transportand cadavre ale victimelor avionului malaysian prabusit in Ucraina au aterizat joi in Olanda, la o zi dupa aducerea primelor corpuri, conform imaginilor difuzate de Televiziunea olandeza,

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.