Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda

×
Codul embed a fost copiat

24 iulie 2014. Doua avioane transportand cadavre ale victimelor avionului malaysian prabusit in Ucraina au aterizat joi in Olanda, la o zi dupa aducerea primelor corpuri, conform imaginilor difuzate de Televiziunea olandeza,

 

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Rusia subliniaza faptul ca SUA nu au prezentat nicio dovada privind implicarea separatistilor in prabusirea zborului MH17

Citește și
Malaysia MH17
Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

-► Cele doua cutii negre ale avionului malaysian au fost transferate

-►Anchetatorii britanici examineaza a doua cutie neagra a avionului doborat in Ucraina

Cronologia evenimentelor, joi, 24 iulie 2014:

UPDATE 20:00  doua avioane militare, unul olandez si celalalt australian, transportand in total 74 de sicrie, au aterizat la ora 15.45 pe Aeroportul din Eindhoven, in sudul Olandei, relateaza AFP, citat de Mediafax. Dupa o ceremonie protocolara, sicriele au fost transportate la baza militara Hilversum, situata in apropiere de Amsterdam.Primele 40 de sicrie au fost aduse miercuri in Olanda.

UPDATE 16:00  Biroul britanic pentru anchete asupra accidentelor aeriene (AAIB), cu sediul la Farnborough, a inceput sa "examineze inregistratorul datelor tehnice ale zborului MH17 (a doua cutie neagra)", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Transporturilor. Ulterior, "analiza datelor va fi efectuata de o echipa internationala condusa de olandezi", a adaugat el.

Cealalta cutie neagra, care contine conversatiile derulate in cabina pilotilor, a fost examinata miercuri, 23 iulie 2014. "Datele (primei) cutii negre au fost descarcate si contin informatii valide despre zbor", au dat asigurari miercuri anchetatorii Biroului pentru Securitate olandez (OVV), subliniind ca acestea urmau sa fie analizate.

UPDATE 13:00 Aleksandr Borodai, "premierul" republicii autoproclamate Donetk, a declarat ca este in contact regulat cu membrii serviciilor ruse de securitate si ca fortele sale primesc sprijin de la poporul rus, nu de la stat, relateaza BBC News Online. 

"Voluntarii ni se alatura", a declarat Borodai pentru BBC, descriindu-se unul dintre ei, "un locuitor al orasului Moscova". "Numai ca s-a intamplat ca, in loc sa stau in transee cu o pusca sau o mitraliera in mana, sa detin postul de premier. Asta-i soarta", a adaugat el. Borodai a negat ca ar fi membru al vreunei agentii de spionaj ruse, dar a recunoscut ca are contacte cu alti membri ai serviciilor secrete din Rusia, asa cum trebuie sa aiba "oricine are de-a face cu elita societatii".

UPDATE 12:00 Statele Unite nu au prezentat nicio dovada privind implicarea separatistilor in prabusirea zborului MH17 in estul Ucrainei, a acuzat, joi, adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, relateaza AFP. "S-a spus ca informatii ale serviciilor secrete americane si fotografii din satelit confirma ca racheta a fost lansata dintr-o zona controlata de separatisti. Intrebare: unde sunt aceste dovezi?", a afirmat viceministrul Anatoli Antonov, intr-o declaratie la postul de televiziune Russia 24.

Responsabili din serviciile secrete americane au afirmat, marti, sub acoperirea anonimatului, ca zborul MH17 a fost cel mai probabil doborat "din greseala" de rebeli prorusi prost antrenati.

UPDATE 10:30 Militant prorus: "Noi am doborat zborul malaysian. Am crezut ca era un avion militar". “Am doborat un avion catre Kiev, ne-a spus superiorul nostru. Am crezut ca aveam in vedere piloti ucrainieni, in schimb am gasit civili decedati. Toti acei saraci oameni cu bagaje cu siguranta nu aveau nicio legatura cu armata”, a declarat un rebel prorus pentru Lorenzo Cremonesi, de la ziarul italian Corriere della Sera, citat de Business Insider.

Potrivit barbatului, el si colegii sai au vazut “o explozie uriasa in cer” si se pregateau sa dea piept cu trupele din “unul din avioanele fasciste ale Kievului”, despre care comandantul lor le spusese ca a fost doborat. “Oamenii mei si cu mine ne uitam dupa parasute pe sol si in copaci. Dintr-o data am vazut o bucata de material. Sub ea, se afla trupul unei fetite. A fost oribil. Atunci mi-am dat seama ca era un avion cu civili, nu unul militar. Si toti acei oameni decedati erau civili. Mormanul de bagaje a confirmat asta”, povesteste barbatul.

Mai mult, in ziua incidentului, Igor Strelkov, fost ofiter de informatii rus si lider al auto-proclamatei Republici Populare Donetk, a postat un mesaj in care vorbea despre doborarea unui “avion de transport ucrainean”, in aceeasi zona in care s-a prabusit zborul MH17. Conversatia a fost inregistrata de serviciile de securitate ucrainiene (SBU), si a ajuns publica din greseala, noteaza Business Insider.

Biroul britanic pentru anchete asupra accidentelor aeriene - AAIB - "este pe cale sa extraga date care vor alimenta ancheta internationala", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Transporturilor. Cele doua cutii negre ale avionului malaysian au fost transferate de catre anchetatori din cadrul Biroului olandez pentru Securitate (OVV) AAIB, la Farnborough, la sud-vest de Londra, a anuntat anterior ministerul intr-un comunicat. Cutiile negre, care permit inregistrarea conversatiilor din cabina pilotilor si datele tehnice de zbor, vor fi examinate una dupa cealalta.

"Ei cred ca aceasta operatiune ar putea sa dureze 24 de ore in cazul fiecarei cutii in parte. Acest lucru ar putea necesita mai mult sau mai putin timp in cazul in care cutiile sunt avariate", a adaugat ministerul. AAIB anunta pe site ca rolul sau este sa determine cauzele accidentelor, "dar nu sa stabileasca responsabilitatile".

Intr-o a doua faza, analizarea informatiilor continute de aceste inregistrari de zbor "ar putea sa necesite mai multe saptamani", a anuntat OVV, care conduce ancheta internationala asupra cauzelor catastrofei in care au murit 298 de persoane. "In cazul in care ancheta dezvaluie activitati criminale sau teroriste, aceste informatii vor fi transmise ulterior autoritatilor vizate", a adaugat OVV.

In total 24 de persoane fac parte din echipa internationala de anchetatori, in care sunt reprezentate Ucraina, Malaysia, Australia, Franta, Germania, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, dar si Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO).

Rebeli prorusi au predat, in cursul noptii de luni spre marti, cutiile negre unor reprezentanti malaysieni, care la randul lor le-au transmis anchetatorilor olandezi insarcinati cu conducerea anchetei internationale. Totusi, este putin probabil ca ele sa poata furniza inregistrari ce ar permite identificarea originii tirului de racheta care a doborat avionul malaysian.

Guvernul de la Kiev a dat asigurari ca ucrainenii nu au fost implicati in manipularea cutiilor negre ale avionului Boeing 777. "Cutiile negre au fost prezentate ucrainenilor, dar (..) nu s-au aflat nici macar un singur minut sub controlul ucrainenilor", potrivit unui comunicat.

Avionul 777 malaysian, care asigura o cursa intre Amsterdam si Kuala Lumpur, probabil a fost doborat de o racheta lansata din zona controlata de rebelii sustinuti de Rusia, potrivit Statelor Unite. Potrivit unor oficiali americani de rang inalt din domeniul securitatii, zborul MH17 probabil a fost doborat "din eroare" de catre separatisti prorusi slab pregatiti.

OVV a cerut ca anchetatorii sa aiba parte de acces liber si in siguranta la locul accidentului. "Desi probele au fost alterate sau eliminate, OVV se asteapta sa poata colecta suficiente informatii de la locul dramei", a anuntat Biroul olandez de ancheta.

Mars alb la Amsterdam pentru victimele zborului MH17. Mii de persoane, majoritatea imbracate in alb, au participat miercuri seara, la Amsterdam, la un mars al tacerii in onoarea celor 298 de victime ale zborului MH17, printre care si 193 de olandezi, a constatat un jurnalist al AFP. Participantii la mars s-au reunit in Piata Dam, in centrul orasului, ca urmare a unui apel lansat pe Facebook in ziua in care intreaga tara a tinut doliu pentru cele 298 de victime ale zborului MH17.

Marsul, lung de peste un kilometru, a inceput la ora locala 20.15 (21.15, ora Romaniei) si s-a incheiet o ora mai tarziu. La sfarsitul marsului, numeroase persoane aflate la fata locului au lansat baloane albe catre cer. "Este important sa ne adunam, sa aratam ca suntem cu totii impreuna, ca simtim durerea familiilor si prietenilor", a explicat pentru AFP Leon, in varsta de 35 de ani. "Este important ca toata lumea sa poarte alb, culoarea sperantei", a adaugat el.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborat joi in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi. Principalele acuzatii sunt aduse separatistilor, care ar fi utilizat o racheta furnizata de Rusia. La randul sau, Moscova acuza Guvernul ucrainean. "Este de necrezut ca in 2014 un avion civil este doborat de o racheta. Sper sa se faca lumina asupra acestor evenimente", a declarat Tim, in varsta de 35 de ani.

Primele cadavre ale victimelor au fost aduse miercuri dupa-amiaza in Olanda. Dupa o ceremonie la aeroport, cadavrele au fost transportate intr-o baza militara olandeza pentru a fi identificate.

 

Sursa foto: Mediafax foto

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tragedia zborului MH17 ar putea schimba aviatia comerciala. Avioanele de pasageri, dotate cu sisteme de aparare antiracheta
Tragedia zborului MH17 ar putea schimba aviatia comerciala. Avioanele de pasageri, dotate cu sisteme de aparare antiracheta

Tragedia aviatica din Ucraina a adus in discutie problema dotarii avioanelor de pasageri cu sisteme de aparare antiracheta.

Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT
Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT

23 iulie 2014. Experti din cadrul Biroului britanic de ancheta AAIB au inceput miercuri dupa-amiaza sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului care efectua zborul MH17 si care s-a prabusit in Ucraina.

Catastrofa in Ucraina. Zi de doliu national miercuri, in Olanda. Lipsesc 82 de trupuri din trenul mortuar. LIVE TEXT
Catastrofa in Ucraina. Zi de doliu national miercuri, in Olanda. Lipsesc 82 de trupuri din trenul mortuar. LIVE TEXT

22 iulie 2014.  Inregistrarile efectuate de catre cutiile negre ale avionului malaysian, probabil doborat de catre o racheta joi, pe cand se afla in spatiul aerian al Ucrainei, ar urma sa fie decriptate in Marea Britanie.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.