Avionul companiei Air Algerie a fost gasit in nordul Mali. Ipoteza unui act terorist este luata in calcul

×
Codul embed a fost copiat

Epava avionului companiei Air Algerie a fost gasita in nordul Mali, in apropiere de frontiera cu Burkina Faso, a anuntat seful Statului Major al presedintiei burkinabeze.

Cititi in acest material:

-► Avionul Air Algeria AH5017 a disparut la ora 04:55 ora Romaniei, cu 110 pasageri si 6 membri ai echipajului la bord

-► Avionul a disparut la circa 50 de minute de la decolare, din Burkina Faso.

-► Un oficial algerian confirma ca avionul Air Algerie care zbura din Burkina Faso spre Algeria s-a prabusit.

Citește și
TAIWAN
Tragedie in Taiwan. 48 de morti dupa ce un avion TransAsia s-a prabusit din cauza vremii nefavorabile
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-► Avionul era detinut de Swiftair, dar operat de Air Algeria

-►Aeronava companiei Air Algerie prabusita in Niger a apartinut pana in 2009 clubului Real Madrid

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE 23:06 "Epava a fost localizata la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso", in regiunea maliana Gossi, a declarat generalul burkinabez Gilbert Diendiéré, la finalul unei reuniuni de criza la Ouagadougou.

Anterior, presedintele malian, Ibrahim Boubacar Keïta, a afirmat, la Bamako, ca epava avionului a "fost vazuta" in regiunea Kidal, in nord-estul Mali.

UPDATE 22:12 Avionul companiei Air Algerie a fost gasit.  Ibrahim Boubacar Keita, presedintele din Bali, a anuntat ca aeronava a fost reperata in nordul tarii sale, intre orasele Kidal si Aguelhoc, potrivit Reuters. 

"Tocmai ce am fost anuntat ca avionul a fost gasit intre cele doua orase", a declarat presedintele fara a acorda si alte detalii.

Regiunea Kidal, care cuprinde masivul Ifoghas, este un fief al rebelilor tuaregi, unde, în 2013, armatele Frantei si Ciadului au vanat timp de mai multe saptamani grupari jihadiste.

Potrivit generalului burkinabez Gilbert Diendiéré, un martor a afirmat ca a vazut un avion "cazand" in zona orasului Gossi, in nordul Mali, in apropiere de frontiera cu Burkina Faso.

"Credem ca poate fi adevarat, pentru ca am vizionat imagini surprinse de radar care arata directia urmata de avion pana la disparitie si coincide cu locul anuntat de informatorul nostru", a adăugat el.

Potrivit lui, "nu se poate vorbi de o anume localitate, dar informatorul nostru ne-a spus ca aceasta s-a produs la 80 de kilometri sud-est de Gossi, in Mali".

UPDATE 19:30  Parchetul din Paris a lansat o ancheta preliminara pentru "omucideri involuntare" dupa prabusirea avionului companiei Air Algerie in Mali, in contextul in care la bordul aparatului erau 51 de pasageri francezi, relateaza AFP, citat de Mediafax. Ancheta va fi coordonata de Comandamentul transporturilor aeriene.

UPDATE 19:15 Ministerul algerian al Apararii nu exclude ipoteza unui act terorist in cazul prabusirii avionului companiei Air Algerie, potrivit postului Al-Arabiya."Ipoteza unui atac terorist nu poate fi exclusa", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apararii de la Alger.

UPDATE 19:00 Fragmente ale fuselajului avionului Air Algerie au fost localizate in zona Tilemsi, in Mali, anunta surse oficiale algeriene si franceze, citate de Fox News, relateaza Mediafax. Un oficial din cadrul Ministerului algerian al Apararii a confirmat ca resturile aeronavei au fost gasite in zona Tilemsi, provincia Gao, o zona desertica situata in sudul statului Mali, la frontiera cu Burkina Faso.

UPDATE 18:00 Potrivit CNN, Air Algerie ar fi anuntat pe contul de Twitter ca avionul AH5017 s-a prabusit in partea de est a statului Mali, la 70 de km de orasul Gao. In ciuda unor informatii care sustin gasirea epavei avionului, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a declarat ca aeronava este cautata inca in Niger si Mali.

UPDATE 17:30 Un oficial algerian confirma ca avionul Air Algerie care zbura din Burkina Faso spre Algeria s-a prabusit, informeaza Reuters. "Pot confirma ca s-a prabusit", a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul Autoritatii aeronautice algeriene, preferand sa pastreze anonimatul. Autoritatile algeriene nu au oferit informatii despre rezultatele operatiunilor de cautare a avionului de pasageri.

UPDATE 17:00 Aeronava companiei Air Algerie prabusita in Niger a apartinut clubului Real Madrid in perioada 2007-2009, cand clubul era condus de presedintele Ramon Calderon, a anuntat, joi, cotidianul Marca. Avionul privat al celor de la Real Madrid fusese botezat "La Saeta".

UPDATE 16:40 "Din informatiile preliminare obtinute de la Ministerul algerian de Externe rezulta ca la bordul avionului algerian apartinand companiei aeriene Air Algérie s-ar afla un cetatean roman", preczizeaza Ministerul Afacerilor Externe. MAE mai informeaza ca misiunea diplomatica a Romaniei din Algeria pastreaza permanent legatura cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara in limita competentelor legale.

UPDATE 16:15 Reuters citeaza un oficial al companiei algeriene care a dat o lista cu nationalitatile pasagerilor. Printre acestia s-ar numara si un cetatean roman.

Potrivit Reuters, un reprezentant al Air Algerie in Burkina Faso, Kara Terki, a povestit in cadrul unei conferinte de presa ca toti pasagerii din avion sa aflau in tranzit catre Europa, Orientul Mijlociu sau Canada. Potrivit acestuia, lista de pasageri include: 50 de francezi, 24 de burkinabezi, 8 libanezi, 4 algerieni, 2 luxemburghezi, un belgian, un elvetian, un nigerian, un camerunez, un ucrainean, un roman. Autoritatile libaneze sustin ca la bord se aflau cel putin 10 libanezi. Uniunea pilotilor din Spania a declarat ca cei sase membri ai echipajului erau din Spania.

UPDATE 15:30 Potrivit EFE, care citeaza "surse din aeroport", in avionul Air Algeria s-ar fi aflat 80 de cetateni francezi.

UPDATE 15:20 Zborul AH5017 s-a prabusit in Niger dupa ce a traversat o furtuna puternica, sustine site-ul ibtimes.co.uk. Televiziunea Elnahar a confirmat ca avionul s-a prabusit din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Regiunea a fost afectata de furtuni violente si avionul fusese deviat in timp ce survola Mali. Acesta s-ar fi prabusit dupa ce a survolat capitala Nigerului, iar toate cele 116 persoane aflate la bord ar fi murit. Avionul ar fi fost gasit in apropiere de Niamey.

Tragedie in Taiwan. 48 de morti dupa ce un avion TransAsia s-a prabusit din cauza vremii nefavorabile

UPDATE 15:15 Harta locului unde s-a prabusit avionul Air Algeria postata de pagina oficiala de Facebook a Aeroportului din Ouagadougu:

 

UPDATE 15:05 O harta meteo din momentul disparitiei avionului AH5017

UPDATE 15:05 In zborul AH5017 se aflau 50 de cetateni francezi, potrivit listei de zbor, a spus un oficial din Burkina Faso pentru Reuters. Avionul Air Algerie a disparut cand survola nordul statului Mali, a confirmat Ministrul francez de Transporturi.

UPDATE 15:00 Pilotii care operau zborul AH5017 au fosr rugati sa schimbe ruta la 04:38 ora Romaniei, din cauza unei furtuni, a declarat Ministrul Transporturilor din Burkina Faso.

UPDATE 15:55 Cei sase membri ai echipajului avionului Air Algeria disparut joi intre Ouagadougou si Alger sunt spanioli, a anuntat, la Madrid, sindicatul pilotilor de linie Sepla, relateaza AFP. Potrivit sindicatului Sepla, "cei doi piloti si ceilalti membri ai echipajului, in total sase persoane, sunt spanioli". Compania Swiftair a adaugat ca "echipele de interventie si personalul companiei depun toate eforturile pentru a stabili ce s-a intamplat" cu avionul Air Algeria. Potrivit unei surse din cadrul Air Algeria, contactul cu avionul a fost pierdut in timp ce aeronava survola nordul Mali.

UPDATE 14:45 Primele informatii despre pasagerii zborului AH5017: Ministrul francez al Transporturilor Frederic Cuvillier a declarat ca "este posibil ca multi" dintre pasagerii avionului Air Algeria sa fie francezi.

Primarul orasului Hilversum a cerut expulzarea din Olanda a fiicei lui Vladimir Putin in urma tragediei aviatice din Ucraina

UPDATE 14:40 Informatia ca avionul s-a prabusit a aparut si in presa din Algeria - Avionul care opera pentru compania Air Algerie s-ar fi prabusit, joi, dupa ce a intrat in spatiul aerian al Niamey, capitala Nigerului, a anuntat postul de televiziune privat algerian Elnahar, citat de Le Soir, in editia electronica.

UPDATE 14:30 The Telegraph, citeaza presa de stat chineza, potrivit careia, avionul s-ar fi prabusit in Niger - Informatia nu a fost confirmata inca! Tot o sursa neconfirmata si citata de The Thelegraph spune ca pilotilor li s-ar fi cerut sa schimbe directia de zbor pentru a evita coliziunea cu un alt avion.

UPDATE 14:25 Mesajul postat pe Twitter de compania algeriana, in urma cu cateva momente: "Momentan nu avem vesti despre AH5017. Multumim".

UPDATE 14:20 Avionul disparut in Africa este detinut de compania spaniola Swiftair si operat de Air Algeria, potrivit Reuters.

UPDATE 14:15 Mali - cea mai scurta ruta pe care o putea urma zborul AH5017 - este considerata "cu grad ridicat de periculozitate" de companiile aeriene din SUA. Cu toate acestea, un oficial francez a spus pentru AP ca este putin probabil ca luptatorii din Mali sa aiba armament capabil sa darame un avion.

UPDATE 14:10 Potrivit The Thelegraph, care citeaza agentia oficiala de presa a Algeriei - Air Algeria a pierdut contactul cu zborul AH5017 la ora 1.55 GMT - 4.55 ora Romaniei.

UPDATE 14:00 Dintre cei 116 oameni care erau la bordul avionului AH5017, 110 erau pasageri, 2 erau piloti si 4 erau insotitoti de zbor. Air Algerie este compania aeriana nationala a Alegriei, cu zboruri spre 28 de tari, inclusiv Marea Britanie. Nu se stie clar care este ruta pe care o urma avionul, insa cel mai probabil zbura deasupra republicii Mali sau a Nigerului.

UPDATE 13:45 O harta pentru a ne face idee de zona in care a disparut avionul

UPDATE 13:30 Haosul din ultimele 30 de minute privind modelul avionului pleaca de la lipsa de comunicare a companiei Air Algerie. Criticata in dese randuri de pasageri si cu doar 2 stele acordate de Skytrax, Air Algerie n-a fost in stare sa comunice tipul avionului si numarul de pasageri. A fost nevoie ca spaniolii de la Swiftair sa vina cu precizari despre avion si numarul de pasageri.

 UPDATE 13:17 Avionul disparut pe ruta Ouagadougou - Alger era un MD83, apartinand companiei spaniole Swiftair, si avea la bord 110 pasageri si sase membri ai echipajului, informeaza compania pe site-ul sau de Internet.

UPDATE 13:00. Informatia noua, prezentata de Reuters, care citeaza un oficial algerian, vorbeste insa de un avion Airbus A320, cu 110 pasageri, relateaza AFP.

UPDATE 12:50 Potrivit unor noi informatii publicate pe Twitter de mai multi jurnalisti, zborul in cauza ar fi AH5017. Conform site-ului flightmapper, ar fi vorba de un Boeing 737-600, ce are o capacitate de cel putin 100 de pasageri. Nu se stie insa cate locuri erau ocupate in avionul Air Algerie.

"Serviciile de navigatie aeriana au pierdut contactul cu un avion al Air Algerie care se deplasa joi pe ruta Ouagadougou - Alger, la 50 de minute dupa decolare", a anuntat compania publica algeriana, citata de agentia APS. Pentru moment nu a fost oferita nicio informatie cu privire la numarul persoanelor aflate la bord.

"Air Algérie informeaza ca serviciile de navigatie aeriana au luat ultima data legatura cu zborul AH5017 ce se deplasa pe ruta Ouagadougou-Alger in ziua de 24 iulie 2014, la ora 01.55 GMT, respectiv la 50 de minute dupa decolare", precizeaza un comunicat.

Compania a pus in aplicare un "plan de urgenta", potrivit textului. Potrivit site-ului sau de Internet, Air Algérie asigura patru zboruri pe saptamana catre Ouagadougou, dintre care unul pleaca, joia, din capitala. O sursa din cadrul companiei a declarat pentru AFP ca avionul este un DC9, inchiriat de Air Algérie de la o companie spaniola, al carei nume nu l-a divulgat.

Air Algerie nu a mai avut niciun incident grav din 2006, cand un avion Lockheed L-100 Hercules s-a prabusit langa Piacenza. La bord erau doar 3 membri ai echipajului, niciunul nu a supravietuit.

 

Sursa foto: Chicago Tribune

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda
Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda

24 iulie 2014. Doua avioane transportand cadavre ale victimelor avionului malaysian prabusit in Ucraina au aterizat joi in Olanda, la o zi dupa aducerea primelor corpuri, conform imaginilor difuzate de Televiziunea olandeza,

Tragedie in Taiwan. 48 de morti dupa ce un avion TransAsia s-a prabusit din cauza vremii nefavorabile
Tragedie in Taiwan. 48 de morti dupa ce un avion TransAsia s-a prabusit din cauza vremii nefavorabile

Avion prabusit in Taiwan. 48 de persoane au murit, iar 10 au fost ranite, miercuri 24 iulie 2014, in urma prabusirii unui avion pe o insula in largul coastei de vest a Taiwanului, dupa o tentativa ratata de aterizare, au anuntat joi autoritatile taiwaneze.

INFOGRAFIC INTERACTIV. Ce se intampla cand suprapui zborurile din toata lumea peste harta mondiala a conflictelor armate
INFOGRAFIC INTERACTIV. Ce se intampla cand suprapui zborurile din toata lumea peste harta mondiala a conflictelor armate

"Dar ei ce cautau pe-aici?". Replica data de rebelii pro-rusi rasuna inca in mintea multora. De ce zbura avionul Malaysia Airlines peste o zona de razboi? StirileProTV.ro va prezinta un infografic interactiv ce arata zonele prin care "nu se poate trece"

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.