Avion rusesc interceptat în apropierea zonei unde NATO desfășoară un exercițiu militar

tupolev avion rusesc
AFP

Un avion rusesc de luptă antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanţă foarte mică nava USS Mount Whitney în largul Norvegiei, în timp ce NATO desfăşoară cel mai amplu exerciţiu militar defensiv al său după încheierea Războiului rece.

Echipajul multinaţional de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exerciţiul aliat "Trident Juncture-18", îşi făcea tocmai o fotografie de grup pe puntea vasului, în largul Norvegiei, când un Tupolev-142, datând din perioada sovietică, a apărut la tribord (bordul drept al navei).

"Acesta este un avion de patrulare maritimă pe distanţe lungi", a explicat marina americană după acest episod, produs la 2 noiembrie, dar despre care s-a aflat abia sâmbătă. "Nu este prima dată când vedem unul, dar este pentru prima oară când l-am văzut cu ochiul liber", a declarat un responsabil american, referindu-se la avionul rusesc, scrie Agerpres.

Potrivit Radio Svoboda, este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când un Tu-142 s-a apropiat la o distanţă atât de mică de o navă amiral (străină).

De la începutul exerciţiului "Trident Juncture", la 25 octombrie în Norvegia, Kremlinul a încercat să-şi arate nemulţumirea faţă de aceste manevre, cele mai ample efectuate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului rece, denunţând că acestea au loc în apropierea frontierelor sale.

Citește și
MiG-31 care decoleaza
Un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie s-a prăbuşit, după ce a luat foc. VIDEO

Rusia, care a catalogat acest exerciţiu drept "antirusesc", a avertizat că va exista o "ripostă", iar survolul neaşteptat al avionului Tu-142, utilizat şi în scopuri de recunoaştere, pare să facă parte din răspunsul Mosovei.

Deşi USS Mount Whitney (nava comandant a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterană), este a treia navă cea mai veche a Marinei SUA, dar după o serie de lucrări de modernizare, ea a fost dotată cu echipamente noi de telecomunicaţii, ceea ce o face, probabil, deosebit de interesantă în ochii ruşilor, consideră unii experţi.

Potrivit Ministerului Apărării rus, de fapt, două avioane Tupolev TU-142 au efectuat un "zbor planificat" de peste 12 ore la 2 noiembrie.

"Toate zborurile aparatelor aviaţiei maritime ruse sunt efectuate strict în conformitate cu regulile internaţionale de utilizare a spaţiului aerian şi nu încalcă niciodată frontierele altor state", a subliniat Ministerul Apărării al Rusiei, citat sâmbătă seara de agenţia de presă RIA Novosti.

De la Suedia la Turcia şi ţările baltice, mai multe state au semnalat în repetate rânduri încălcarea spaţiului lor aerian de către Rusia în ultimii ani, notează publicaţia menţionată.

Referitor la "Trident Juncture-18", Rusia a anunţat că va efectua teste cu rachete în apele internaţionale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii, într-o zonă şi la o dată care se suprapun în mare parte exerciţiului NATO.

"Nu am văzut nimic care să arate ca un test de rachete sau nave, ori avioane care să poată efectua astfel de teste", afirmă Robert Aguilar, căpitan pe USS Mount Whitney.

Mesajul transmis de Moscova către NOTAM, o notificare oficiala a agenţiilor guvernamentale pentru a evita o zona din motive de securitate, lăsa să se înţeleagă că tirurile ruseşti urmau să aibă loc între 1 şi 3 noiembrie.

Dar nimic nu s-a produs, întărind convingerea militarilor occidentali că aceste proiecte au fost doar o "provocare" din partea Moscovei.

La bordul USS Mount Whitney, ofiţerii superiori reiterează linia oficiala a NATO şi susţin că nu îşi vor schimba planurile iniţiale. "Suntem pe mare, toată lumea are dreptul să fie aici. Suntem în apele internaţionale, într-un spaţiu aerian internaţional ", afirmă amiralul britanic Guy Robinson, numărul doi al grupului operativ maritim. "Evident, urmărim îndeaproape. Dar tot ceea ce vedem în cursul acestui exerciţiu este că ei se comportă profesionist şi fără a prezenta vreun pericol", mai spune el.

La rândul său, generalul Jason Bohm, şeful forţelor infanteriei marine americane angajate în manevre, afirmă că "principala problemă pe care am avut-o în timpul exerciţiului a fost vremea nefavorabilă".

La exerciţiile NATO din Norvegia, care continuă până în data de 7 noiembrie, iau parte circa 50.000 de militari, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave. Alianţa Nord-Atlantică îşi testează capacitatea de a respinge o ofensivă lansată împotriva unui stat membru de un potenţial agresor.

Articol recomandat de sport.ro
"Mă cam enervezi!" Dan Șucu a pus mâna pe telefon și i-a scris lui Gigi Becali
"Mă cam enervezi!" Dan Șucu a pus mâna pe telefon și i-a scris lui Gigi Becali
Citește și...
Avion rusesc interceptat în apropierea spațiului aerian românesc. Reacția MApN
Avion rusesc interceptat în apropierea spațiului aerian românesc. Reacția MApN

Un avion de vânătoare rusesc a fost interceptat în apropierea spaţiului aerian românesc, deasupra Mării Negre. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, sâmbătă, că acesta este modul Federaţiei Ruse de a testa forţele româneşti şi ale NATO.

Un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie s-a prăbuşit, după ce a luat foc. VIDEO
Un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie s-a prăbuşit, după ce a luat foc. VIDEO

Incident aviatic în Rusia, la un zbor de antrenament desfăşurat lângă Nijni Novgorod.

Recomandări
Ce a răspuns Emil Hurezeanu când a fost întrebat direct dacă România trimite trupe de pace în Ucraina: „A fost o idee”
Ce a răspuns Emil Hurezeanu când a fost întrebat direct dacă România trimite trupe de pace în Ucraina: „A fost o idee”

Trimiterea unor trupe românești de menținere a păcii în Ucraina este privită cu rezervă la noi și în alte țări europene, a afirmat ministrul de externe Emil Hurezeanu, întrucât nu e clar dacă pot sau nu să fie acoperite de articolul 5 din Tratatul NATO.

Elon Musk atacă din nou România: „Soroș și USAID subminează democrația”
Elon Musk atacă din nou România: „Soroș și USAID subminează democrația”

Miliardarul Elon Musk a postat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pe reţeaua X, pe care o deţine, un mesaj potrivit căruia „Soros şi USAID subminează democraţia în România".

Reacția lui Trump când a fost întrebat dacă pentru distrugerile din Ucraina e de vină Putin. Interviu la un post conservator
Reacția lui Trump când a fost întrebat dacă pentru distrugerile din Ucraina e de vină Putin. Interviu la un post conservator

„Premierul Marii Britanii Keir Starmer și președintele Franței Emmanuel Macron nu au făcut nimic pentru a opri războiul din Ucraina”. Donald Trump a lansat această acuzație la adresa liderilor europeni, cu câteva zile înainte să-i primească la Casa Albă.