Avertismentul lui Kim Jong-un pentru Donald Trump, de Anul Nou: „Butonul nuclear a fost întotdeauna pe biroul meu!”
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a îndemnat luni Coreea de Nord să producă în masă focoase nucleare și rachete balistice. Într-un mesaj de Anul Nou, el a avertizat comunitatea internațională și - în special SUA - că „butonul nuclear” e pe biroul său.
În discursul de Anul Nou, Kim Jong-un subliniază că programul său nuclear nu are un alt rol decât acela de a apăra Coreea de Nord.
„În 2017, ne-am atins țelul de a finaliza planurile nucleare pe care le avea. Trebuie să continuăm să producem rachete balistice și arsenal nuclear, într-un ritm mai accelerat. SUA trebuie să știe că butonul nuclear este pe biroul meu. Nu e vorba de șantaj, ci de un fapt real. Întregul teritoriu al Statelor Unite este pe raza rachetelor nucleare. Statele Unite nu vor putea nicioată să pornească un război împotriva mea sau împotriva țării noastre. Aceste arme vor fi folosite doar dacă ne este amenințată securitatea”, a spus liderul nord-coreean, într-un discurs televizat, conform The Guardian.
Liderul de la Phenian a continuat precizând că „deși Statele Unite își doresc să atace Coreea de Nord cu arsenal militar și nuclear, ei știu că acum deținem o putere nucleară atât de mare, încât nu vor îndrăzni”, informează CNN. El a mai precizat că „cea mai mare realizare din 2017 a fost să finalizeze capabilitățile nucleare” ale țării.
Totodată, Kim Jong-un a mai precizat că sportivii nord-coreeni vor participa la Olimpiada de Iarnă din orașul sud-coreean Pyeongchang. Anterior, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, încuraja Phenianul să trimită o delegație la competiția sportivă, în speranța că va contribui la detensionare a situației din Peninsula Coreea.
„Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în curând în Sud, vor fi o bună oportunitate pentru a ilustra statutul națiunii coreene și ne dorim să obținem rezultate bune la acest eveniment. Am luat mai multe decizii, între care să trimitem o delegație”, a mai spus el.
Olimpiada de Iarnă va avea loc între 9 și 25 februarie.
Oficial american: SUA nu a fost niciodată atât de aproape de un război nuclear
Noile declaraţii ale liderului comunist intervin într-un moment în care un fost înalt responsabil militar american a atras atenţia că Statele Unite nu au fost „niciodată atât de aproape" de un război nuclear cu Coreea de Nord, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Astfel, fostul șef de stat-major american Mike Muellen a afirmat, într-un interviu acordat canalului ABC, că preşedinţia Trump „este incredibil de destabilizatoare şi cu siguranţă imprevizibilă".
„După părerea mea, nu am fost niciodată atât de aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord şi în regiune. Nu văd cum s-ar putea rezolva toate astea pe cale diplomatică în stadiul actual", a adăugat el.
Mike Mullen, un amiral în retragere, a fost şeful de stat-major în perioada republicanului George W. Bush şi a democratului Barack Obama.
Schimburi dure de replici
Phenianul şi-a intensificat considerabil în cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear şi balistic interzise, în pofida multiplelor sancţiuni ale ONU şi a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.
Kim Jong-Un, care a subliniat că are în permanenţă pe biroul său butonul armei atomice, a prezidat în septembrie al şaselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum. El a mai supravegheat în timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând că Nordul este capabil să lovească teritoriul continental nord-american şi că a devenit un stat nuclear în sine.
Preşedintele american, Donald Trump, a ripostat la operaţiunile militare nord-coreene îmbinând ameninţările - el s-a angajat la tribuna ONU „să distrugă complet" Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian - cu insultele la adresa lui Kim Jong-Un, poreclit „micul om-rachetă".
„De ce Kim Jong-Un să mă insulte afirmând că sunt 'senil', iar eu să nu spun niciodată că e 'nebun'?", a scris Donald Trump pe Twitter.
Pentru unii experţi, această cursă a injuriilor şi indignării ar putea avea efectul invers celui dorit, încurajând Phenianul să meargă tot mai departe. Cu atât mai mult cu cât Phenianul îşi justifică ambiţiile nucleare prin ameninţarea americană.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, coreea de nord, donald trump, kim jong-un, program nuclear coreea de nord,
Dată publicare:
01-01-2018 09:09