Virusul ucigaș din China. Orașul Wuhan a fost închis de autorități. Turiștii nu mai sunt primiți

Dată publicare: 22-01-2020 10:04
Dată actualizare: 22-01-2020 22:34


Numărul deceselor provocate de infectarea cu virusul 2019-nCoV, descoperit în China, a ajuns la 17, iar oficialii din această ţară avertizează că el poate suferi mutaţii şi că se poate răspândi mai mult.

Totuşi, experţii cred că numărul real al îmbolnăvirilor este de 8-10 ori mai mare decât cel declarat de autorităţi.

Wuhan, un oraș cu peste 9 milioane de locuitori, a fost închis miercuri seara, traficul intern, inclusiv cel aerian și naval, fiind suspendat. În plus, autorităţile le-au cerut locuitorilor să nu părăsească zona. Turiștii care intenționau să sosească în oraș nu au mai fost primiți.

Până acum virusul a fost confirmat în afara Chinei, în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, și Statele Unite.

Un bărbat de 30 de ani, venit la Seattle, din provincia chineză Wuhan, pe 15 ianuarie, a prezentat simptome la câteva zile după sosire. În prezent, este internat în carantină.

Între timp, pe cele mai aglomerate aeroporturi din Statele Unite, pasagerilor veniţi din China, prin zbor direct ori conexiune, li se distribuie chestionare speciale şi li se ia temperatura.

Autorităţile din China admit că ţara se afla într-un stadiu critic în privinţa prevenirii şi a controlului. Se iau măsuri de igienizare şi prevenţie temeinice, iar oamenii sunt verificaţi nu doar în aeroporturi, ci şi în gări.

„Deja avem cazuri de transmitere a virusului de la om la om, cazuri de infectare a personalului medical care îngrijeşte bolnavi. Avem confirmarea că boala se transmite pe cale respiratorie și există posibilitatea că virusul să sufere mutații”, au precizat autoritățile.

În opinia unor specialişti, creşterea accelerată a numărului de cazuri noi și răspândirea lor geografică ar putea sugera că virusul se răspândește mai repede decât raportează în prezent autoritățile chineze.

David Culver, corespondent CNN: „În ajun de Anul Nou Chinezesc, această arteră comercială ar trebui să fie ticsită de oameni. Vedeți că e mai degrabă pustie. Nu prea vezi oameni pe străzi, iar cei care ies respectă măsurile recomandate și poartă măști de protecție. Primul lucru pe care am vrut să-l văd aici în Wuhan era epicentrul epidemiei, o piață de pește și animale vii, despre care responsabilii chinezi cred că a fost sursă acestui coronavirus. Ne-am dus acolo, dar era foarte greu să te apropii, autoritățile au izolat perimetrul. Și pe noi ne-au gonit imediat forțele de ordine.”

Responsabilii chinezi au precizări importante despre cei care au făcut forme grave ale bolii.

Huang Chaolin, deputy director, Wuhan Jinyintan Hospital: „70% dintre cei aflați în stare gravă au peste 60 de ani. În al doilea rând, au diverse maladii pre-existente, precum hipertensiune și diabet. În al treilea rând, pacienții nu s-au prezentat la doctor după primele simptome. Cam 80% dintre ei au mers la spital abia după o săptămână.”

De altfel, specialiştii din domeniul medical spun că nu există motive de panică şi insistă pe măsurile obişnuite de prevenţie.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO