Virusul gripal din China a alarmat omenirea. OMS vrea să declare „urgență internațională”

×
Codul embed a fost copiat

Organizația Mondială a Sănătății ia în considerare declararea "urgenței internaționale", după ce autorităţile din China, au anunţat că noul virus gripal descoperit acolo se transmite de la om la om.

Oficial sunt 6 morţi şi aproape 300 de bolnavi, însă pneumonia virală a ajuns şi în Tailanda, Japonia sau Coreea de Sud. Este doar o chestiune de timp, până când Europa, şi implicit România, se vor confrunta cu această problemă.

O şedinţă de urgenţă va avea loc miercuri, la OMS, pentru stabilirea unui plan de măsuri în vederea evitării unei pandemii.

Noul virus gripal se răspândeşte rapid în China, iar autorităţile sanitare de acolo au confirmat că cel puţin două persoane s-au îmbolnăvit direct prin transmiterea virusului de la om la om.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Va ajunge cu siguranţă şi în Europa, problema e când va ajunge interacţiune aceasta apropiată a omului cu animalul, după mutaţii fac posibilă transmiterea de la animal la om şi apoi tot din cauza mutaţiilor de la om la om poate produce îmbolnăviri la care nu avem un răspuns rapid.''

Citește și
porc
Noua atracție într-un parc din China. Un porc aruncat cu o coardă elastică de la 68 m înălțime

Pentru România riscurile sunt mai mici pentru că nu avem zboruri directe spre China. Deocamdată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor în provincia Hubei din China, însă cei care totuşi ajung acolo şi au probleme pot suna la Ambasadă, respectiv la Consulatul României din Hong Kong şi Shanghai.

Noua ameninţare face parte din familia de virusuri care au provocat Sindromul Acut Respirator Sever şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, care au ucis peste 1.400 de persoane.

Simptomele virusului

 

Simptomele sunt comune mai multor boli respiratorii: febră, tuse, strănut, respiraţie dificilă.

Deocamdată nu poate fi vorba de punerea pe piaţă a unui vaccin împotriva coronavirusurilor. Analiza detaliată a tulpinii durează cel puţin 2-3 ani, iar apoi trebuie făcute testări pe animale de laborator şi voluntari pentru a fi evitată apariţia reacţiilor adverse.

Vom putea avea însă teste de depistare rapidă a virusului nou şi în România. Dar, pentru a evita îmbolnăvirea e bine să luăm măsurile elementare: să utilizăm măşti care acoperă gura şi nasul, să ne spălăm corect pe mâini şi să strănutăm în şerveţele sau în batistă.

Până acum, în Asia au fost confirmate 291 de cazuri iar 6 oameni au murit. Alţi 922 de pacienţi rămân sub observaţie. Mulţi dintre bolnavi au avut o legătură cu o mare piaţa din zona Wuhan unde se vând en-gross pește, fructe de mare şi animale.

S-au impus verificări drastice pe aeroportul din Wuhan şi în gări, iar spitalele din oraşele unde au fost descoperite cazuri au primit kit-uri de testare pentru a depista cât mai repede persoanele infectate.

Derek Gatherer, Lancaster University: „Toţi pasagerii care pleacă sunt scanaţi pentru a vedea dacă au febră, ceea ce ar putea indica o infecţie cu virusul. Chiar şi aşa, în cazul acestui tip de virusuri, se întâmplă de multe ori ca pacienţii să fie contagioşi înainte să apară simptomele.”

Virusul a depășit granițele Chinei

 

Virusul a depăşit însă graniţele şi a fost confirmat la 4 persoane din Thailanda, Japonia şi Coreea de Sud.

Autorităţile din Australia, Singapore, Japonia dar şi cele din Hong Kong şi Taiwan scanează toţi pasagerii care vin din oraşul chinezesc Wuhan. Încă de săptămâna trecută, americanii au anunţat măsuri similare pe aeroporturile din San Francisco, Los Angeles şi New York.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că putem asista la o răspândire pe scară largă a noului virus şi recomandă tuturor ţărilor monitorizare activă, prevenţie şi pregătiri pentru o eventuală intervenţie.

Autorităţile din SUA au confirmat primul caz de îmbolnăvire cu coronavirusul din China

 

Un călător din China a fost diagnosticat în oraşul american Seattle cu coronavirusul provenit din oraşul chinez Wuhan,a declarat marţi un oficial al Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite a început să controleze călătorii din China, pe trei aeroporturi.
 

Citește și...
Epidemia de pneumonie virală a făcut a șasea victimă în China. De unde provine virusul
Epidemia de pneumonie virală a făcut a șasea victimă în China. De unde provine virusul

Vești alarmante vin și din Asia. Epidemia de pneumonie virală din China s-a extins în mai multe orașe, inclusiv Beijing și sunt temeri că poate ajunge pe tot globul.

Noua atracție într-un parc din China. Un porc aruncat cu o coardă elastică de la 68 m înălțime
Noua atracție într-un parc din China. Un porc aruncat cu o coardă elastică de la 68 m înălțime

Angajații unui parc de distracţii din China a stârnit un val de indignare pe reţelele de socializare după ce a forţat un porc să sară cu coarda elastică (bungee jumping) de la 68 de metri înălţime, relatează luni BBC.

Cutremur puternic în China. O persoană a murit și alte două au fost rănite
Cutremur puternic în China. O persoană a murit și alte două au fost rănite

O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4 produs duminică în regiunea autonomă uigură Xinjiang din nord-vestul Chinei, au anunţat luni autorităţile citate de agenţia Xinhua.

Recomandări
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate
Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineața, mai multe atenționări de tip cod galben de furtuni și vânt.