Avertisment din partidul lui Merkel pentru Romania. Cum se vede criza in presa internationala
Declansarea miercuri a procedurilor in vederea suspendarii presedintelui roman Traian Basescu (centru-dreapta) de catre coalitia guvernamentala USL (centru-stanga) ocupa spatii importante in relatarile agentiilor, miercuri si joi.
Demersul a fost declansat in contextul in care ONG-urile si o parte a presei romane denunta o "deriva antidemocratica" si "atingeri aduse statului de drept fara precedent", scrie AFP, care a acordat spatii ample evolutiei, publicand mai multe materiale, inclusiv o cronologie a celor "doua luni de criza politica", incepand din aprilie, cu indepartarea prin motiune de cenzura a Guvernului anterior.
Documentul ce vizeaza suspendarea presedintelui, care urmeaza sa fie prezentat joi in Parlament, il acuza pe Basescu de "sabotarea democratiei" si "incalcarea separarii puterilor si independentei justitiei", scrie agentia franceza, care precizeaza ca presedintele roman a fost, deja, suspendat anterior, in mai 2007, la numai cinci luni de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
In cazul in care Parlamentul voteaza pentru suspendarea presedintelui, urmeaza organizarea unui referendum, anunta BBC si CNN, care prezinta, ca si AFP, acest mecanism pus in miscare.
De asemenea RFE-RL scrie intr-un material amplu ca Occidentul vrea o Romanie stabila, apreciind totodata ca societatea civila a reactionat puternic.
"Lupta pentru putere zguduie politica romaneasca", comenteaza Deutsche Welle in pagina electronica, intr-un amplu material cu acest titlu. "Ar trebui sa cer CE sa ia in considerare daca sa demareze proceduri cu privire la incalcarea tratatelor UE", a declarat Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german si membru al Partidului Crestin-Democrat (CDU), citand suspendarea dreptului de vot al Romaniei.
Krichbaum, din cadrul partidului condus de cancelarul Angela Merkel, mai noteaza ca UE a adoptat masuri impotriva unor actiuni al caror caracter democratic a fost pus la indoiala in Ungaria, subliniind ca ceea ce se intampla in prezent in Romania este "mult mai rau" decat in Ungaria
Site-ul EuropeanVoice.com scrie ca "Romania se framanta", comentand epidodul prezentei premierului Victor Ponta la Consiliul European.
"Ar putea fi ultimul sau summit, avand in vedere ca depune eforturi sa scape de acuzatiile de plagiat", apreciza site-ul, adaugand ca ultimele evolutii par sa aduca unele "complicatii suplimentare pentru oficialii CE care lucreaza, in prezent, la raportul anual de evaluare a progreselor Romaniei, care va fi publicat curand".
Postul de radio Voice of Russia, care citeaza publicatia Moscow Time, scrie in pagina online ca romanii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea presedintelui roman. Insa, in prezent, Partidul Liberal-Democrat, care il sustine pe presedinte, a scazut la un nivel de 12% in sondaje, in urma aplicarii masurilor de austeritate recomandate de FMI si CE, comenteaza postul de radio.