Avertisment cutremurător pentru Europa: „Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană”
„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană”, a avertizat Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.
Ministrul a tras un semnal de alarmă asupra situației din Europa dacă nu se iau măsurile necesare pentru a reduce prețul gazelor naturale, potrivit BBC, citat de News.
Van der Straeten a scris pe Twitter că preţurile gazelor în Europa trebuie îngheţate de urgenţă, adăugând că legătura dintre preţurile gazelor şi energiei electrice este artificială şi trebuie reformată.
„Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a spus ea.
Prețurile energiei electrice au atins niveluri record în Europa
Preţurile energiei electrice au crescut în Europa şi au atins niveluri record în această săptămână.
„Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe pieţele energetice”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.
Preţurile energiei electrice trebuie să scadă, a mai spus el, cerând UE să decupleze preţurile la electricitate şi gazele.
„Nu putem să-l lăsăm pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să stabilească preţul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el.
Statele membre ale UE se solicită un plafon la nivelul blocului comunitar pentru preţul gazului şi separarea acestuia de preţul energiei electrice.
Care ar fi cauzele prețurilor uriașe la energie
Statele UE se confruntă cu nişte creşteri uriaşe ale preţurilor energiei după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, acţiune care a rezultat în sancţiuni severe pentru Moscova.
Ţările care susţin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaze şi petrol ruseşti.
Rusia, care a furnizat UE cu 40% din gaze anul trecut, a restricţionat, la rândul său, livrările către clienţii europeni.
Gazul natural este încă utilizat pe scară largă pentru a produce energie electrică, iar având în vedere că preţul gazului a crescut, este un proces tot mai costisitor.
În mod semnificativ, acest preţ este folosit la cumpărarea de energie electrică angro chiar şi atunci când provine din resurse regenerabile mult mai ieftine.
Sursa: News.ro
Etichete: energie, electricitate, gaze, uniunea europeana, europa, preturi,
Dată publicare:
29-08-2022 17:03