Autoritatea Palestiniană solicită României să nu-și mute ambasada la Ierusalim
Autoritatea Palestiniană a cerut, joi, României să nu-și mute ambasada la Ierusalim, i-a transmis premierul palestinian, Rami Hamdallah, reprezentatului României la Ramallah, Cătălin Țîrlea.
Șeful Executivului palestinian a declarat, tot joi, că o astfel de decizie "ar constitui o încălcare legilor internaţionale şi rezoluţiilor ONU, şi ar distruge şansele de pace şi de creare a unui stat palestinian (...) cu Ierusalimul de Est drept capitală", se arată într-un comunicat al cabinetului premierului, potrivit The Jewish Press.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.
Potrivit liderului PSD, România ar fi a doua ţară care face acest anunţ. Înaintea noastră, afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.
Şeful statului a reacţionat vineri dimineaţă, după ce Liviu Dragnea a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim.
Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.
Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.
Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Jewish Press, The Abs Diet
Etichete: klaus iohannis, Liviu Dragnea, ambasada,
Dată publicare:
20-04-2018 13:04