România, prima ţară din Europa care-şi mută ambasada din Israel la Ierusalim. Anunţul a fost făcut de Dragnea
Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, a anunţat joi seară preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Liderul PSD a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”. Dragnea a vorbit şi despre relaţia specială între România şi Israel şi a spus că mutarea ar putea "aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România".
Potrivit liderului PSD, România ar fi a doua ţară care face acest anunţ. Înaintea noastră, afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Reacţia preşedintelui Iohannis
România, alături de Guatemala, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara joi că „că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim". El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. "Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!", a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.
Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.
Pe 6 decembrie 2017, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA. Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian. De atunci, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi alţi oficiali ai ANP au refuzat să se întâlnească cu echipa americană de negociere.
Ulterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.
Poziţia preşedintelui Iohannis
Chiar şi preşedintele Iohannis a fost rezervat pe subiectul mutării ambasadei, preşedinţia precizând în ianuarie că „Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părți. [... ]Poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.
„O eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, afirma atunci Administraţia Prezidenţială.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: israel, ONU, Liviu Dragnea, tel aviv, diplomatie, ambasada, rezolutie, ierusalim, benjamin netanyahu,
Dată publicare:
20-04-2018 09:18