Australia gazduieste sambata si duminica summit-ul G20. Liderii mondiali, mesaje pentru Vladimir Putin
Desi nu se afla pe agenda, conflictul din Ucraina risca sa tensioneze discutiile despre cresterea economica la nivel global.
Rusia a alimentat nemultumirile Occidentului prin actiuni indraznete ce aduc aminte de o epoca recent apusa. Moscova este acuzata ca a trimis avioane de vanatoare in spatiul aerian european si nave de razboi in Pacific, aproape de coastele Australiei.
Vladimir Putin a sosit zambitor la reuniunea la care initial nu a fost invitat. Australienii inca ii plang pe cei 38 de concetateni care se aflau la bordul aeronavei malaieziene, doborata in iulie pe teritoriul Ucrainei. Premierul australian Tony Abbot nu s-a ferit de cuvinte grele atunci cand a criticat sprijinul pe care Rusia l-ar fi dat rebelilor ucraineni, suspectati ca ar fi lansat racheta ucigasa.
"Il voi confrunta pe domnul Putin. Puteti fi siguri de asta. Ii voi atrage atentia ca australieni au fost omorati", a spus Tony Abbot.
Nu ajuta nici faptul ca sosirea lui Putin a fost precedata de aparitia unor nave ale marinei rusesti in largul coastelor australiene, iar avioane de vanatoare rusesti au fost zarite deasupra Japoniei si altor tari europene.
Liderii occidentali nu uita nici ca NATO a confirmat ca Rusia a trimis din nou blindate si echipament militar rebelilor ucraineni.
"II voi transmite clar presedintelui Putin ca daca Rusia va ramane pe acest curs, vom mari presiunea, iar relatia Rusiei cu restul lumii se va transforma radical in viitor", a spus premierul Marii Britanii, David Cameron.
Putin are la randul sau propriul plan de atac. "Sanctiunile europene sunt contrare principiilor si activitatii G20, dar si legii internationale", a spus Vladimir Putin.
Reuniunea de la Brisbane a fost precedata de proteste, organizate de ecologistii nemultumiti ca liderii G20 nu au inclus pe agenda si masuri pentru protectia mediului.