Au parasit tara si au plecat in Nepal sa-si urmeze visul. Povestile romanilor care au scapat cu viata dupa cutremur
Zeci de mii de nepalezi inspaimantati si fara acoperis sau adapostiti in corturi asteapta ajutor din lumea intreaga, dupa cutremurul devastator de sambata.
Ultimul bilant facut public de autoritati a depasit 4.000 de morti si 7.000 de raniti. Iar UNICEF estimeaza ca aproape un milion de copii au nevoie urgenta de hrana si medicamente. Mancarea si apa sunt pe terminate si numeroase zone rurale sunt in continuare rupte de lume. Multe tari trimit ajutoare, insa acestea ajung foarte greu la sinistrati.
Din fericire, din cate stim pana acum, romanii aflati in Nepal au scapat cu bine dupa cutremur. Si ei sunt destul de speriati de tot. Alaturi de sotul ei si baietelul de un an si cateva luni, Flavia a plecat de cateva saptamani din Bistrita, in Nepal, unde le preda copiilor engleza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Danciu, fratele Falviei: "Prima data l-a sunat pe tata cand era cutremurul si ne-au transmis ca erau speriati. Dupa aceea am luat destul de greu legatura cu ei. S-a intrerupt curentul, telefon nu mai era."
Si Elena Folea, de loc din Braila, se afla in tara de la poalele muntilor Hymalaia din 12 martie, intr-un program de voluntariat. Ingrijorata ca n-are vesti de la ea, o prietena a inclus-o in serviciul Google pentru persoane date disparute. Pana la urma, Elena a anuntat ca traieste. "E o mare bucurie sa stim ca n-ai patit nimic", a aparut, izbavitor, un mesaj pe Facebook
In Nepal, intr-o mare de dezandejde, exista un strop de speranta. Cativa supravietuitori au fost scosi teferi de sub muntii de moloz.
Spaima a fost intretinuta de numeroasele replici seismice, inclusiv una de 6.7 pe Richter. Justin Rowlatt, corespondent BBC: "Pamantul se misca din nou. Este o miscare puternica. Dupa cum puteti vedea, toata lumea a inceput sa fuga. Este foarte dificil sa iti mentii echilibrul. Tuturor le este teama ca seismul ar putea pune la pamant si alte cladiri."
Orice spatiu liber din oras a fost transformat fie in tabere de corturi pentru sinistrati, fie in spitale de campanie, unde medicii, asistentii si voluntarii ii ajuta cum pot pe cei raniti.
Un cutremur cu o asemenea magnitudine ca cel de sambata - 7,8 - era inevitabil, spun specialistii. A fost rezultatul ciocnirii a doua mari placi tectonice, cea indiana si cea eurasiatica.
Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului: "Miscarea intre cele doua placi, poate nu suna impresionant, e vorba de 40-50 mm pe an, dar este una dintre cele mai active zone, adica din punct de vedere geologic si tectonic e o miscare foarte rapida. Si destul de ampla, din aceasta cauza si muntii Himalaya se mai ridica 10 centimetri de an."
Din fericire pentru noi, specificul zonei Vrancea e diferit. Pe langa faptul ca seismul din Nepal a fost de suprafata, in timp ce cutremurele din Vrancea sunt de adancime, solul de acolo e format preponderent din granit si bazalt, iar asta a contribuit la urmarile catastrofale.
Mircea Radulian, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului: "Un cutremur de marimea celui care a fost in Nepal se poate produce in zona Vrancea si poate sa produca pagube mari, dar pentru ca apar la adancime pagubele nu pot fi dezastruoase. Problema cea mai mare ramane faptul ca ele au efecte mari, pentru ca avem probleme cu vulnerabilitatea cladirilor, infrastructurilor. Aici e problema cea mai mare."