Costurile de reconstructie a Nepalului s-ar putea ridica la peste 5 MILIARDE de dolari. Suma reprezinta 20% din PIB-ul tarii

×
Codul embed a fost copiat

In Nepal, durerea pierderii celor dragi se impleteste cu spaima de noi replici seismice.

Sute de mii de oameni si-au petrecut noaptea sub cerul liber, in frig, de teama ca un nou cutremur va pune la pamant si putinele cladiri care au rezistat seismului de sambata, de 7,8 pe scara Richter.

Mancarea si apa sunt pe terminate, iar numeroase zone rurale sunt in continuare rupte de lume. Ultimul bilant facut public de autoritati este de 3.726 de morti si aproape 6.500 de raniti.
Intr-un impresionant elan de solidaritate, numeroase tari trimit ajutoare, insa acestea ajung foarte greu la sinistrati.

Si in ultimele ore, cateva persoane au fost recuperate in viata de salvatori de sub muntii de moloz. Dupa o asemenea catastrofa naturala, primele 72 de ore sunt critice. Dupa aceea sansele de a mai gasi supravietuitori scad dramatic.

"Salvatorii mi-au spus ca un barbat prins sub daramaturi vorbeste cu ei. Alti trei oameni se afla in cladirea distrusa. In acest moment, salvatorii incearca cu disperare sa gaseasca o cale sa ajunga la ei", a spus Justin Rowlatt, corespondent BBC.

Citește și
Cutremur Nepal - 3
Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO

Misiunea salvatorilor a fost mult ingreunata pe tot parcursul zilei de duminica de violente replici seismice, dintre care una de 6.7 grade pe Richter.

"Pamantul se misca din nou. Este o miscare puternica. Dupa cum puteti vedea, toata lumea a inceput sa fuga. Este foarte dificil sa iti mentii echilibrul. Tuturor le este teama ca seismul ar putea pune la pamant si alte cladiri", a spus Justin Rowlatt, corespondent BBC.

In afara de faptul ca intretin panica, replicile transforma in gramezi de moloz cladirile slabite de cutremurul de 7.8 grade, care a lovit Nepalul sambata.

Orice spatiu liber din oras a fost transformat fie in tabere de corturi pentru sinistrati, fie in spitale de campnaie, unde medicii i-au ajutat cum au putut pe cei raniti. Nu este electricitate, iar proviziile de apa si alimente se imputineaza de la o ora la alta.

Peste jumatate din victimele seismului se inregistreaza in capitala Kathmandu, unde sute de cladiri, printre care monumente istorice de o valoare inestimabila, au fost facute una cu pamantul. Temeri si mai mari sunt, insa, pentru locuitorii zonelor rurale, inca rupte de lume, care s-au aflat mai aproape de epicentrul cutremurului. Dovada a dezastrului sunt imaginile surprise de elicopterele care au survolat zona.

Cutremurul de sambata nu i-a luat prin surprindere pe specialisti, care stiau ca regiunea este devastata de cate un cutremur puternic la fiecare sase-sapte decenii. Precedentul seism distrugator s-a produs in 1934 si a avut 8,4 magnitudine pe scara Richter.

Citeste si: Cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani. DOUA dintre ele s-au produs in Romania

"Kathmandu este un oras extrem de aglomerat. Oficial, aici traiesc un milion de oameni, dar neoficial multi respsonabili guvernamentali va vor spune ca 4-5 milioane de oameni traiesc in oras si periferii. Cele mai multe cladiri sunt construite foarte inghesuit. In Nepal, oamenii vorbeau dintotdeauna de un cutremur mare care sta sa vina. Chiar era in.. intarziere", a spus Sumnima Udas, corespondent CNN.

Chiar saptamana trecuta, 50 de seismologi s-au intalnit la Kathmandu pentru a discuta despre masurile ce ar trebui luate pentru a pregati capitala in caz de cutremur. Simptom tragic al saraciei, in jur de 80% dintre cladirile noi din Nepal nu respecta noromle de siguranta in constructii.

Replicile neincetate si starea catastrofala a infrastructurii complica si amana aterizarea aeronavelor ticsite cu ajutoare si echipe de experti, trimise din toata lumea. De asemenea, orarul haotic al curselor pe aeroportul din Kathmandu, ingreuneaza foarte mult evacuarea strainilor din Nepal.

Costurile de reconstructie dupa seism s-ar putea ridica la peste cinci miliarde de dolari in Nepal

Reconstructia pe termen lung a Nepalului, dupa cutremurul produs sambata, ar putea costa peste cinci miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 20 la suta din Produsul Intern Brut al Nepalului, sustine o respectata companie de consultanta, citata de AP, in pagina electronica, scrie Mediafax.

Rajiv Biswas, economist sef pentru Asia-Pacific al companiei de consultanta IHS, a declarat ca Nepalul are capacitati foarte limitate de finantare a eforturilor de ajutor si reconstructie din propriile resurse.

"Costul total pe termen lung al reconstructiei in Nepal, folosindu-se standarde adecvate de constructie pentru regiunile vulnerabile la cutremure puternice, ar putea depasi cinci miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 20 la suta din PIB-ul Nepalului", a declarat el.

Produsul Intern Brut al acestei tari pe cap de locuitor este de doar 1.000 de dolari, iar familiile de conditie medie traiesc in saracie.

"Vor fi necesare eforturi internationale masive de ajutor si salvare, precum si asistenta financiara si tehnica internationala la scara mare pentru reconstructia pe termen lung a economiei", a declarat Biswas.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Specialist pentru The Independent:
Specialist pentru The Independent: "Cutremurul din Nepal a fost echivalentul a 20 de bombe atomice"

Numeroase cutremure au lovit Nepalul in ultimii ani, cum era si de asteptat din cauza pozitiei sale geografice, in apropiere de Everest. Insa dezastrul lasat in urma de seismul din weekend este catastrofal.

Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO
Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO

LIVE UPDATE | Ultimul bilant facut public de autoritati a depasit 4.200 de morti si 8.500 de raniti. Iar UNICEF estimeaza ca aproape un milion de copii au nevoie urgenta de hrana si medicamente.

Ce spune Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Nepal si cele din Vrancea.
Ce spune Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Nepal si cele din Vrancea. "Noi suntem norocosi"

O deznadejde fara margini a pus stapanire pe Nepal, a carui capitala Katmandu a fost redusa la un morman de ruine.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.