Au început ceremoniile funerare pentru președintele Iranului. Cauza prăbușirii elicopterului este încă necunoscută
În Iran au început ceremoniile funerare pentru președintele Raisi, ministrul său de Externe, și ceilalți oficiali morți în accidentul de elicopter de duminică.
Sicriile cu trupurile neînsuflețite au ajuns la Teheran, unde ayatollahul Khame-nei va conduce miercuri rugăciunile.
Întâi la Tabriz, mii de iranieni l-au jelit pe președintele Raisi și pe ceilalți pasageri și membri ai echipajului din elicopterul care s-a prăbușit duminică.
Apoi, sicriile cu trupurile neînsuflețite au fost purtate în procesiune la Qom - unde se află al doilea ca importanță dintre locurile sfinte ale Iranului.
Procesiunea se mută în capitală, la Teheran, unde, miercuri, ayatollahul Khamaenei va conduce rugăciunile.
Președintele Raisi va fi înhumat, joi, în orașul său natal, Mashhad - care este și locul sacru cu cea mai mare importanță pentru Iran.
Între timp, o echipă de anchetatori și specialiști, coordonată de seful de stat major al Armatei iraniene, continuă investigația la locul accidentului. Trebuie să afle cauza prăbușirii, pusă deocamdată pe seama condițiilor meteo. Rusia - aliatul apropiat al Teheranului - și-a oferit ajutorul pentru investigații.
Această săptămână de doliu va fi un test pentru liderii conservatori ai Iranului care doresc să transmită un semnal convingător de continuitate.
Arash Azizi, Contributor, The Atlantic: „Ebrahim Raisi a fost un susținător al represiunii în Iran, foarte mult timp. Nu m-ar mira ca mulți să sărbătorească moartea lui. Nu cred că se va schimba ceva în regiune sau în ceea ce privește relația Iranului cu vecinii săi”.
Ali Vaez Senior Adviser, International Crisis Group: „Este un sistem care a mai gestionat acest tip de tulburări în trecut. Așa că, pe termen scurt, se poate descurca bine cu apele tulburi. Dar, pe termen lung, este un sistem falimentar ideologic”.
Statele Unite au transmis „condoleanțe oficiale" Iranului în urma decesului președintelui Raisi. Dar Secretarul de Presă al Departamentului de Stat l-a numit pe defunctul președinte "un participant brutal la oprimarea poporului iranian".
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Regretăm orice viață umană pierdută. Dar asta nu schimbă faptul că (Raisi) avea mâinile murdare de sânge”.
Nu toată lumea îl jelește pe Raisi. Protestatarii iranieni au salutat pe rețelele de socializare moartea celui care a fost supranumit "măcelarul din Teheran".
Iar procurorul General al Iranului, Mohammad Kazem Movahhedi Azad, a ordonat o represiune împotriva utilizatorilor online care publică "insulte" la adresa președintelui defunct.