Cum au reuşit câțiva vizionari să scrie istorie într-una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei - Piatra Neamț

×
Codul embed a fost copiat

Cu educaţia potrivită, tinerii noştri îşi pot transforma ideile inovatoare în afaceri de succes care pot rescrie viitorul economic al României.

În campania „EU Yes la vot” vorbim astăzi despre startup-urile din România, care deşi au crescut semnificativ în ultimii ani datorită fondurilor de investiții și programelor de mentorat, se confruntă cu piedici precum finanţările la început de drum sau birocrația greoaie.

La Piatra Neamţ, o mână de vizionari a reuşit să scrie istorie într-una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei.

Rubik Hub este o comunitate care educă și susține startup-urile din România să crească. Prin programele lor au oferit mentorat pentru 4 mii de elevi, studenţi şi adulţi, şi au oferit suport pentru atragerea a peste 55 de milioane de euro.

În incubatorul Rubik Hub din Piatra Neamț, 300 de startup-uri au beneficiat de mentorat, de la idee la afacere.

Citește și
„Uşor obraznică”. Rareș Bogdan reacționează la cererea făcută de Elena Lasconi

Cu ajutorul a 200 de mentori din ţară şi străinătate, antreprenorii au atras investiții de 55 de milioane de euro. Unii au ajuns şi în afara ţării, inclusiv în America.

Vlad:
"Profesorii noştri vin şi le prezintă dintr-o experienţă practică, de unde să porneşti într-un business, de unde să-ţi iei ideea, cum atragi investitori."

La doar 26 de ani, Dragoş lucra în Germania, la un centru de cercetare oncologică. S-a gândit atunci să dezvolte o aplicaţie care să scurteze timpul de identificare a tumorilor, în radioterapia pacienților cu cancer.

Dragoş:
"Noi ajutăm partea de tratament. Am început să concep toată ideea de business, să adun o echipă și să să văd cum pot să transform toată treaba asta în realitate".

Fără bani și experiență în antreprenoriat, a participat la programul Rubik, după care a fondat un startup împreună cu alți cinci tineri. Ideea lor a atras investiții de 1,2 milioane de euro. Aplicaţia eficientizează tratamentul de radioterapie pentru pacienții cu cancer prin delimitarea precisă a tumorilor.

Remus Stoica, medic radioterapeut: "Ca şi medic radioterapeut, fiecare plan de tratament pentru fiecare pacient durează cam o oră jumătate doua. Folosind aplicaţia, tot acest timp poate fi redus la 10,15 minute."

Nu este singurul startup de succes, creat de români, care a trecut prin programele Rubik. O soluție digitală pentru închirierea proprietăților imobiliare are deja 10 premii câștigate și peste 1,5 milioane de metri pătrați de reprezentări virtuale generate în 6 țări.

Prin Rubik, patru tineri au atras investiții de 50 de mii de euro pentru o platformă care transformă rețetele video în versiuni digitale.

Mihai:
"Am să copiez acest link de youtube și pur și simplu îi zic creează rețeta. Extras toate ingredientele din această reţetă. plecând de la aceste ingrediente, a făcut profilul acestei rețete".

Este platforma care l-a convins pe chef Cătălin Scarlatescu să "scrie" prima carte de bucate digitală, împreună cu mixologul Gache Costin. S-au filmat, în acţiune, iar inteligenţa artificială a făcut restul.

Chef Cătălin Scărlătescu:
"V-am promis mai devreme acele fantastice şi incredibile frigărui făcute de Maria. Uite astea sunt."

Fondatorul comunităţii Rubik din Piatra Neamţ este Vlad Gliga. Specialist în resurse umane, a studiat la Iaşi, a lucrat în America și Danemarca, dar s-a întors acasă să aducă schimbarea.

Rubik face parte din ADR NORD EST, adică Agenţia pentru Dezvoltare Regională, care împarte fonduri europene pentru zona Moldivei. Iar ideea de la care a pornit, în 2017, a fost că banii europeni trebuie investiţi şi în oameni, nu doar în ziduri și obiecte.

Vasile Asandei, director ADR Nord, cofondator Rubik:
"Degeaba îi dai unui om 40.000 euro sau mai mult, dacă el nu e deloc pregătit să facă ceva cu banii ăia. Un program de felul ăsta, în loc să dăm 500 de milioane la start-up-uri, dăm 400 și 100 îi băgăm în pregătire, ajutăm oamenii ăia să înțeleagă ce ia, să fie antreprenor".

Sediul este într-o clădire a Primăriei, renovată prin sponsorizări. Echipa are acum 18 membri, care a coagulat comunitatea de startupuri, din întreaga ţară. Au identificat problemele din domeniu și au propus soluții concrete.

Despre ce se întâmplă la Piatra Neamţ s-a auzit până la Bruxelles. Rubik a atras atenţia și sprijinul Comisiei Europene. Astfel, devenit o iniţiativă pilot la nivel european şi primul proiect de reformă al României. A primit şi un nume: RoStartup.

Pe lângă Comisia Europeană, li s-a alăturat ca partener şi Banca Mondială. Iar la final, au primit finanțare europeană, 20 de milioane de euro pentru educație antreprenorială.

Rostartup luptă ca startup-urile să aibă un statut diferit de al IMM-urilor, să poate fi finanţate separat, din fonduri regionale, şi să scape de birocraţia greoaie.

Pentru cei care au idei, dar nu au bani, exista şi fonduri europene. În acest an, vor fi lansate 33 de apeluri de proiecte în valoare de peste 1,1 miliarde de euro pentru cercetare, dezvoltare și inovare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce decizie a luat Gică Hagi după ce a fost propus ca selecționer la echipa națională a României
NEWS ALERT Ce decizie a luat Gică Hagi după ce a fost propus ca selecționer la echipa națională a României
Citește și...
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării.
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării. "Dumnezeu a creat lumea și olandezii au făcut Țările de Jos"

Înainte de votul de duminică, privim spre Olanda, unde autoritățile au secat marea și au construit orașe. Este exemplul că acolo unde aleșilor le pasă de calitatea vieții locuitorilor, haosul dispare. Urmăriți un nou episod din campania "Eu Yes la Vot".  

Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși
Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși

Cu o industrie la pământ în anii '90 un mic oraș olandez este acum o putere tehnologică. În Eindhoven se produc cipurile pentru semiconductorii folosiți în orice domeniu de la electrocasnice la rachete.  

Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern
Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern

Vechiul port din Trieste, Italia, abandonat de stat de zeci de ani, se transformă spectaculos într-un pol turistic modern, cu hoteluri, parcuri și cheiuri pentru ambarcațiuni. Autorul este un primar curajos, care s-a bazat și pe fonduri europene.  

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.