Motivul pentru care Trump a pornit atacurile fără precedent la adresa lui Zelenski. „Trump este evident foarte frustrat”
În ciuda disputei publice dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, Statele Unite și Ucraina ar fi la un pas să încheie acordul de exploatare comună a resurselor strategice ucrainene, potrivit unor surse americane.
Refuzul lui Zelenski de a aproba prima variantă a acordului, pentru că era în detrimentul Ucrainei, pare să fie și motivul supărării lui Trump. În ultimele ore, cele două tabere s-au abținut de la declarații controversate, semn că negocierile continuă.
La Casa Albă, consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate națională a dat de înțeles că atacurile președintelui american la adresa lui Volodimir Zelenski au venit după ce liderul ucrainean a refuzat să semneze rapid înțelegerea privind exploatarea metalelor rare ale Ucrainei.
”Reporter: Președintele (Trump) l-a numit „dictator” pe Zelenski. Îl vede și pe Putin ca pe un dictator?
Mike Waltz, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională: Președintele Trump este evident foarte frustrat în acest moment de președintele Zelenski, de faptul că nu a venit la masa negocierilor, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o, dar cred că în cele din urmă se va ajunge la această etapă și sper să fie foarte repede”.
Iar secretarul american de stat susține că Zelenski fusese inițial de acord cu documentul.
Marco Rubio, secretarul american de stat: ”Ucraina e pe un alt continent. Ce se întâmplă acolo nu afectează direct viețile de zi cu zi ale americanilor. Ne pasă de ea, pentru că are implicații pentru aliații noștri și, în ultimă instanță, pentru întreaga lume. Dar ar trebui să fie un pic de recunoștință aici. Și când nu o vedem, când (Zelenski) îl acuză pe președinte că trăiește într-o lume a dezinformării, e foarte neproductiv”.
Surse oficiale susțin că Trump și Zelenski sunt aproape să cadă la învoială, după ce americanii au modificat documentul ca să fie mai pe placul Kievului.
Zelenski ar trebui să plece imediat în Franța, spune anturajul lui Trump
Pe de altă parte, surse din administrația Trump au declarat pentru New York Post că Volodimir Zelenski nu este simpatizat la Casa Albă și nici nu are mulți aliați în anturajul președintelui american. O altă sursă apropiată de Trump le-a spus jurnaliștilor că cea mai bună soluție pentru Zelenski și pentru toată lumea este să plece în Franța imediat.
Pe de altă parte, șeful Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, le-a cerut ucrainenilor să aibă încredere în Trump.
Mike Johnson, șeful Camerei Reprezentanților: ”Ceea ce încearcă Trump să facă este să stabilească un echilibru, să pună condițiile necesare pentru ca o negociere reală să aibă loc, și trebuie să-i permitem să facă ceea ce știe să facă. Amintiți-vă că el a scris "Art of the Deal". Știe ce face”.
Și vicepreședintele american a subliniat că Trump nu dă nimic la o parte atunci când vine vorba de negocieri.
JD Vance, vicepreședintele SUA: ”Ce îl face pe președintele Trump să fie un negociator atât de eficient, lucru pe care l-am văzut în privat, este faptul că nu dă nimic la o parte de pe masa negocierilor. Desigur, asta face să explodeze capetele în presa americană, pentru că ei spun: „de ce vorbiți cu Rusia?”. Ei bine, cum aveai de gând să pui capăt războiului dacă nu vorbești cu Rusia? Trebuie să vorbești cu toți cei implicați în lupte dacă vrei cu adevărat să închei conflictul și știu că președintele vrea asta”.
Joi, Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu emisarul lui Donald Trump, Keith Kellogg. Conferința de presă pe care cei doi ar fi trebuit să o susțină a fost anulată în ultimul moment. Ulterior, liderul ucrainean a precizat pe rețeaua X că „întâlnirea a fost una productivă".
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Pentru fiecare doi dolari investiți în capacitățile noastre pe termen lung, deja asigurăm aproape zece dolari în pierderi pentru Rusia. Aceasta este dinamica de care avem nevoie, Rusia trebuie să simtă costul războiului pentru a dori cu adevărat pacea”.
Doar că Moscova nu pare că se grăbește să încheie războiul, spune ministrul britanic de Externe, participant la întâlnirea G20 din Africa de Sud.
David Lammy, ministrul britanic de Externe: ”Când ascult ce spun rușii și ce a spus (Serghei) Lavrov în această după-amiază în sală, nu văd o dorință reală de a ajunge la pace. Și această pace ar putea fi atinsă prin retragerea din Ucraina chiar de mâine”.
În acest timp, Europa încă își caută drumul. Aflat la Bratislava, secretarul general al NATO a cerut tuturor statelor membre îndeplinirea pragului de 2% din bugetul pentru apărare și a încheiat cu o amenințare.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Sunt câteva țări care nu cheltuiesc 2% (din PIB pentru apărare) și discut activ și intens cu ele pentru a mă asigura că accelerează demersurile, atingând pragul de 2%. Cred că toate statele trebuie să facă asta până în vara viitoare. Le spun clar: dacă nu răspundeți apelurilor mele, s-ar putea să primiți un telefon de la un domn foarte amabil de la Washington, care însă… să spunem doar că are un termen mai scurt pentru ceea ce vrea să obțină”.
Pe de altă parte, de la Paris, președintele Emmanuel Macron a declarat că și Franța are în plan să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, dar numai după ce va fi încheiat un acord de pace.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, donald trump, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
21-02-2025 13:27