Atac la Moscova | NATO: „Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile”. Reacţia Ursulei von der Leyen
NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, soldat cu 115 morţi şi revendicat de Statul Islamic.
„Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora”, a precizat purtătoarea de cuvânt a alianţei, Farah Dakhlallah.
Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat celor care au condamnat atacul din Rusia.
„Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de Statul Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice”, a scris ea în social media.
Atacul de la Moscova: Bilanţul victimelor urcă la 115 morţi
Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscova, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a crescut la 115 morţi, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, potrivit Reuters şi AFP.
Într-un comunicat, anchetatorii au precizat că au găsit „mai multe cadavre în timp ce curăţau dărâmăturile”, ceea ce ridică bilanţul victimelor la „115 morţi”.
„Operaţiunile de căutare continuă”, au adăugat ei.
Potrivit guvernatorului regiunii, operaţiunile de căutare a victimelor sub dărâmături vor dura câteva zile.
„Echipele de salvare lucrează 24 de ore din 24 la faţa locului (...) Alte douăzeci de cadavre au fost găsite sub dărâmături. Munca va continua cel puţin alte câteva zile”, a scris guvernatorul Andrei Vorobiov pe Telegram, la scurt timp după ce a fost anunţat noul bilanţ de 115 morţi.
Anterior sâmbătă, Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.
Cei patru presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.
FSB a afirmat că suspecţii aveau „contacte corespunzătoare de partea ucraineană” şi intenţionau să fugă în această ţară.
Autorităţile nu au oferit nicio dovadă a acestor presupuse legături, a căror natură nu a fost specificată, în timp ce Ucraina a negat încă de vineri orice implicare.
Statul Islamic a revendicat atacul, fără a oferi alte detalii despre autorii acestuia, dar ramura sa afgană, gruparea Statul Islamic din Khorasan, este principalul suspect, în opinia unor experţi în terorism global.
Gruparea le face viaţa dificilă talibanilor şi numără printre membrii săi mulţi dezertori din mişcarea aflată la putere la Kabul. Ea şi-a demonstrat în mod repetat dorinţa şi capacitatea de a lovi în afara teritoriului afgan.
Autorităţile ruse nu au comentat revendicarea făcută de Statul Islamic, iar preşedintele Vladimir Putin nu a apărut în public de la atac, cel mai mortal din Rusia de la mijlocul anilor 2000.