Problema Occidentului în timp ce Rusia se întărește. Oficial UE: "Nu se decide nimic clar cu privire la finanțarea apărării"
Paradox în Uniunea Europeană. Liderii blocului comunitar sunt de acord ca mai mulți bani să fie alocați pentru înarmarea Ucrainei, însă nu reușesc să cadă de acord cu privire la modul în care trebuie făcut acest lucru.
"Să fim sinceri: nu se decide nimic concret cu privire la finanțarea apărării", a declarat, la finalul summit-ului desfășurat recent la Bruxelles, un oficial al UE, potrivit Politico.
Joi, 21 martie, liderii UE au convenit, la Bruxelles, că Banca Europeană de Investiții trebuie să fie mai flexibilă în politica de creditare a companiilor care activează în industria de apărare, însă acest lucru este prea riscant acum pentru bancă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totuși, aceștia nu au căzut de acord cu privire la imaginea de ansamblu a unui impuls major pentru finanțarea europeană a armelor către Ucraina, de exemplu prin obligațiuni de apărare.
Varianta emiterii unor obligațiuni comune ale UE este susținută de Franța, Estonia, Polonia și de alte state, dar se lovește ferm de opoziția unor țări precum Germania, Țările de Jos și Austria.
Discuțiile purtate, joi, de cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au arătat din nou că există opinii diferite, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul olandez Mark Rutte reiterându-și opoziția, au declarat, pentru POLITICO, sub protecția anonimatului, doi diplomați UE.
"Din păcate, folosirea artileriei în prima linie de către soldații noștri este umilitoare pentru Europa, în sensul că Europa poate oferi mai mult", a declarat la summit, prin videoconferință, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Între timp, Rusia a anunțat, miercuri, că își va întări forțele militare prin formarea a două noi corpuri de armată până la sfârșitul anului.
Liderii UE au cerut Comisiei Europene să "exploreze toate opțiunile de mobilizare a finanțării și să prezinte un raport până în iunie", mesajul fiind promovat intens de țările baltice, Polonia și Grecia.
"Dezbaterea este la început și nu la sfârșit", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi seară.
Sursa: Politico
Etichete: Rusia, Ucraina, uniunea europeana, occident,
Dată publicare:
22-03-2024 17:27