Atac în Sri Lanka. 87 de detonatoare, descoperite într-o autogară din Colombo


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 17:21
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 07:11
Categorie: Stiri externe

În Sri Lanka, situaţia rămâne extrem de tensionată. Luni, o dubă a explodat în capitala Colombo, în apropierea uneia dintre bisericile vizate ieri de bombe.

Pe de altă parte, poliţia a descoperit 87 de detonatoare într-o autogară din capitala Colombo. Deflagraţiile care au vizat, dumincă, biserici pline de credincioşi și hoteluri de lux, au ucis 290 de oameni şi au rănit aproape 500 de răniţi.

Cele opt eleve din Iaşi, aflate în Sri Lanka într-un schimb de experiență, sunt în siguranţă!

Grupul de români de la Colegiul Costache Negruzzi din Iaşi, era format din 8 fete, cu vârste între 16 şi 19 ani, şi însoţitorul lor. Participau la un schimb educaţional de experienţă. Şi cu o zi înainte de atentatele teroriste, au mers într-o excursie, la 400 de kilometri distanţă de Colombo, loc al atentatelor.

Au rămas peste noapte la o unitate militară din zona respectivă. Când au aflat despre tragediile de acolo, părinţii fetelor au îngheţat de spaimă.

Ana-Maria Ghiban, mama unei fete: ”Am aflat şi de faptul că ai nostri copii sunt în siguranţă, ei nu se aflau în Colombo şi undeva la o bază militară. Acolo erau în vizită, nu au fost duşi ca să fie protejaţi. Am vorbit cu fiica mea, am primit mesaje şi de la doamna profesor şi urmează să încerce să ajungă cât mia repde acasă. Oricărui părinte îi stă inima în loc când auzi aşa ceva, când ştii că este în oraşul respectiv."

Autorităţile din Sri Lanka şi din România fac tot posibilul ca elevele să ajungă în siguranţă în ţară.

Alţi români, aflaţi în vacanţă în Sri Lanka, au primit asistenţă consulară.

NIKHIL KUMAR, corespondent CNN: "Sri Lanka e o ţară care a cunoscut violenţa. Populaţia a avut parte de trei decenii de război civil, până în 2009. De altfel, luna viitoare, urmează să marcheze un deceniu de la încheierea conflictului."

"Am fost obișnuiți cu atacuri teroriste la aeroporturi, la banca centrală și așa mai departe. Dar au fost zece ani de pace și credeam că s-a terminat violența și vărsarea de sânge. Ceea ce s-a întâmplat acum este pe cât de surprinzător, pe atât de șocant”, spune un localnic.

Poliţia a arestat numeroşi suspecţi, însă nu e clar dacă vreunul dintre ei a fost implicat în atacuri. Pe de altă parte, premierul ţării a recunoscut că poliţia avea informaţii încă de acum zece zile despre plănuirea unui atac.

Sam Kiley, corespondent CNN: "Nu există o confirmare oficială că această grupare a comis atacul, dar respectivul şef de poliţie a cerut să fie impuse măsuri suplimentare de securitate. Premierul a recunoscut că nu s-a făcut nimic şi că informaţiile despre plănuirea atacurilor nu au ajuns pe biroul lui."

Pe de altă parte, Departamentul de Stat american le-a cerut americanilor care se află în Sri Lanka să evite locurile publice aglomerate, întrucât riscul unor noi atacuri teroriste e în continuare mare.

Anchetatorii spun că primele şase explozii s-au dezlănțuit în doar 20 de minute în trei biserici pline de credincioși, şi în trei hoteluri de lux din capitala Colombo.

Potrivit unor mărturii, cel puțin două dintre atacuri au fost comise de teroriști sinucigași.
Unul dintre atacatori a declanşat bomba când stătea la coadă, la bufetul unui hotel.
Altul ar fi intrat într-o biserică având în mână o geantă cu explozibili.

Alte două explozii au vizat, la câteva ore distanță, o locuință în care se aflau suspecți și o operațiune a poliției.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Atac în Sri Lanka. Starea celor 8 elevi români, care se aflau într-un schimb de experiență
Cine sunt primele victime identificate după atacurile din Sri Lanka
Atac în Sri Lanka. Gestul șocant făcut de unul din atacatori ca să ucidă mai mulți oameni
FULLSCREEN
Atac în Sri Lanka. 87 de detonatoare, descoperite într-o autogară din Colombo
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO