Atac asupra unui templu al comunităţii sikh la Kabul. 25 de morți


Ultimul update: Miercuri 25 Martie 2020 13:47
Data publicarii: Miercuri 25 Martie 2020 09:38
Categorie: Stiri externe
Atac asupra unui templu al comunităţii sikh la Kabul. 150 de oameni, luați ostatici

Cel puţin 25 de civili au fost ucişi şi opt răniţi în asaltul de tip comando asupra unui templu al comunităţii religioase sikh în centrul capitalei afgane Kabul, atac revendicat de către gruparea jihadistă Statul Islamic.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian, care a comunicat acest bilanţ, a informat că "80 de civili au fost salvaţi", iar un atacator a fost ucis.

 

Potrivit unui reprezentant al comunităţii sikh în parlamentul afgan, în momentul atacului erau "aproximativ 150 de persoane în templu", unde familiile din cartier vin cu regularitate pentru rugăciunea de dimineaţă.

Acest atac intervine într-un moment critic pentru Afganistan, care se confruntă cu o criză politică internă, cu o ofensivă talibană şi cu epidemia provocată de noul coronavirus.

Situaţia s-ar putea agrava şi mai mult în urma unei reduceri de un miliard de dolari din ajutorul Washingtonului, după cum a anunţat luni secretarul de stat american Mike Pompeo, care a întreprins o vizită inopinată la Kabul în încercarea de a salva un acord istoric încheiat între Washington şi talibani la sfârşitul lunii februarie, dar subminat de dispute politice şi violenţele care continuă.

 

Talibanii au negat orice implicare în acest atac, potrivit purtătorului lor de cuvânt Zabihullah Mujahid. De altfel, talibanii s-au angajat să lupte împotriva grupărilor extremiste ca Statul Islamic cu scopul de a evita ca Afganistanul să devină un sanctuar al acestora, potrivit AFP.

Comunitatea sikh în Afganistan reprezintă o minoritate religioasă şi a fost ţinta unor atacuri şi în trecut.

În 2018, un atentat sinucigaş cu bombă comis de gruparea jihadistă Statul Islamic în provincia Nangarhar (est) s-a soldat cu 19 morţi, cei mai mulţi fiind membri ai comunităţii sikh. După atacul respectiv, numeroşi membri ai acestei comunităţi au decis să părăsească Afganistanul.

În prezent, în Afganistan nu au rămas mai mult de 1.000 de persoane din această comunitate, grupate în provinciile Kabul, Nangarhar şi Ghaniz (sud-est).

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO