A inceput procesul lui Ratko Mladici. "Calaul de la Srebrenita" este judecat la Haga

Ultima actualizare: 11-09-2012 14:13
Ratko Mladici

Procesul fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, acuzat in special de masacrul de la Srebrenita, din iulie 1995, a inceput miercuri in fata Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relateaza AFP.

Sedinta prezidata de judecatorul olandez Alphons Orie, in cursul careia acuzarea urmeaza sa pronunte declaratia preliminara, a inceput in jurul orei 9.00 (10.00, ora Romaniei). Asezat in spatele avocatului sau, la dreapta de judecatori, acuzatul in varsta de 70 de ani era imbracat cu un costum gri si camasa de culoare deschisa. El a aplaudat pentru scurt timp intrarea judecatorilor in sala de audieri.

Declaratia initiala a acuzarii este prevazuta sa dureze sase ore in total, miercuri si joi. Procesul va continua apoi la 29 mai, cu audierea primului martor citat de acuzare, potrivit careia procesul ar putea dura trei ani.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, "a luat in mainile sale epurarea etnica a Bosniei", a afirmat miercuri acuzarea, in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie. "El a luat in mainile sale epurarea etnica a Bosniei", a declarat Dermot Groome, reprezentantul Biroului procurorului, la deschiderea procesului lui Ratko Mladici, in varsta de 70 de ani, la Haga. "El a participat deplin la o actiune criminala care era in curs", a adaugat acesta.

"Acuzarea va prezenta dovezi care vor demonstra fara indoiala mana generalului Mladici in fiecare dintre aceste crime", a dat asigurari Dermot Groome. Acuzatul nu va trebui sa se exprime cu aceasta ocazie, conform avocatului sau, Branko Lukici.

Acuzatiile care i se aduc lui Ratko Mladici

Arestat la 26 mai 2011 in Serbia, dupa ce a fugit de justitia internationala 16 ani, Ratko Mladici, este acuzat de comiterea unor crime de catre trupele sale in timpul razboiului din Bosnia, care s-a soldat cu moarta a aproximativ 100.000 de persoane, intre anii 1992 si 1995.

El pledeaza nevinovat la 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, aceleasi de care este acuzat si Radovan Karadzici, in varsta de 66 de ani, judecat la Haga inca din octombrie 2009.

Fostul general trebuie sa raspunda in special de masacrul de la Srebrenita, din iulie 1995, atunci cand au fost ucisi 8.000 de barbati si baieti musulmani de catre fortele sarbe din Bosnia, cel mai grav masacru facut in Europa de la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Mladici este judecat si de tolul sau jucat in timpul asedierii orasului Sarajevo, in timpul caruia 10.000 de civili au fost ucisi, si de luarea de ostatici a 200 de militari si observatori ai ONU, in 1995.

Cine a fost "Calaul de la Srebrenita"

Apararea a cerut luni ca inceperea procesului sa fie amanata pentru sase luni, sub pretextul ca nu a avut timp sa se pregateasca. TPI a mai respins marti o alta cerere a apararii care viza recuzarea magistratului olandez care prezideaza instanta responsabila de judecarea lui Mladici.

Fostul lider, care a suferit trei atacuri cerebrale in 1996, 2008 si in februarie 2011, este partial paralizat. Mladici s-a plans in repetate randuri, in timpul audierilor preliminare, de probleme de sanatate.

Desi avocatul sau considera ca se simte mai bine, el sustine ca totusi Mladici "nu este recuperat complet".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO