Violente la Belgrad, pentru sustinerea lui Ratko Mladici. Cine a fost "Calaul de la Srebrenita"

×
Codul embed a fost copiat

Doua persoane au fost ranite joi seara la Belgrad, iar alte 35 au fost arestate, la un protest organizat fata de arestarea lui Ratko Mladici. Cel care e supranumit "Calaul de la Srebrenita" este acum un batran neputincios, care nu mai poate comunica.

De altfel, audierea lui Ratko Mladici in fata judecatorului sarb pentru crime de razboi, la Belgrad, a fost intrerupta, din cauza starii de sanatate a acuzatului. Medicii vor stabili astazi daca acesta poate comparea in fata tribunalului, a declarat avocatul sau, Milos Saljic, citat de AFP.

Judecatorul "a incercat sa-l interogheze pe Ratko Mladici dar nu a reusit pentru ca acesta se afla intr-o conditie psihologica si fizica dificila. Este dificil de stabilit orice mijloc de comunicare cu el", a precizat avocatul.

 "Judecatorul nu a reusit nici macar sa obtina informatii elementare" de la el. "Nu poti avea o conversatie normala cu el. Il intrebi un lucru, el raspunde altceva", a explicat avocatul. "Cred ca este de competenta unei institutii de sanatate unde trebuie tratat", a adaugat el.

Potrivit lui Bruno Vekarici, purtatorul de cuvant al Tribunalului sarb pentru crime de razboi, Ratko Mladici s-a identificat formal in fata judecatorului si era perfect capabil sa comunice. "Nu seamana cu omul pe care il cunosteam in anii '90", a admis el.

Citește și
Ratko Mladici
WikiLeaks: Serbia stia unde se afla Ratko Mladici in 2008

Avocatul a precizat ca Mladici, in varsta de 69 de ani, a declarat, in una dintre putinele sale afirmatii, ca nu recunoaste autoritatea Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie. Ratko Mladici i-a cerut de asemenea avocatului sau vesti despre familia sa.

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia era inarmat cu doua pistoale in momentul arestarii, dar nu le-a folosit "pentru ca stia ca oamenii care veneau sa il aresteze erau tineri ofiteri care isi faceau treaba", a mai declarat Saljic.

Ratko Mladici este perceput de numerosi nationalisti sarbi ca un erou al razboiului in Bosnia (1992-1995)

 Cel putin doua persoane au fost ranite, joi seara, in urma confruntarilor cu politia in timpul unei manifestatii a ultranationalistilor la Novi Sad (nord). Acestia au protestat fata de arestarea liderului militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a anuntat agentia Beta, citata de AFP. Incidentul a avut loc in timp ce 500 de manifestanti incercau sa intre in cladirea Partidului Democratic al presedintelui Boris Tadici. In urma incidentului, manifestantii au fost dispersati, dupa care s-au reunit iar, dar numai aproximativ 100, in centrul Novi Sad.

Manifestantii agitau deapele sarbe si scandau numele lui Ratko Mladici si "Cutit (pentru a decapita), franghie (pentru a sugruma), Srebrenita", un slogan folosit de ultranationalisti pentru a evoca masacrul de la Srebrenita, pentru care este inculpat Ratko Mladici de justitia internationala. Cativa tineri izolati erau dotati cu fumigene. Mai multe unitati de scutieri au fost mobilizate astazi in centrul capitalei sarbe, pentru a preveni orice incident.

 Potrivit politiei, 35 de persoane au fost arestate in cadrul acestei manifestatii. Directorul politiei sarbe, Milorad Veljovici, a declarat ca "nivelul de securitate a crescut". Prezenta politiei a fost consolidata, mai ales in fata institutiilor statului, ambasadelor si in fata altor repezentante internationale, potrivit lui Veljovici.

Mai multi oficiali sarbi au declarat joi ca nu se asteapta la tulburari in tara dupa arestarea lui Mladici. Manifestatiile dupa arestarea liderului politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, in iulie 2008, au reunit mii de persoane. O persoana a murit in timpul acestor manifestatii.

Cine a fost Ratko Mladici, "Calaul de la Srebrenita"

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia are acum 69 de ani. Ratko Mladici este acuzat ca ar fi unul dintre principalii artizani ai Razboiului din Bosnia, in care au fost ucise, intre 1992 si 1995, peste 200.000 de persoane, relateaza AFP. Supranumit "Macelarul din Balcani" sau "Calaul de la Srebrenita", Mladici este acuzat ca ar fi principalul vinovat de masacrarea a mii de musulmani, la Srebrenita, si de asediul sangeros asupra orasului Sarajevo.

Nascut la 12 martie 1943, la Bozinovici, in estul Bosniei, avea doi ani cand tatal sau a fost asasinat de ustasi croati pro-nazisti. Acestia, alaturi de musulmani, vor ramane inamicii sai recunoscuti. El va urmari ideea unei "Serbii Mari" si se va considera aparatorul "poporului sarb, amenintat de genocid si destinat disparitiei in fata penetrarii islamului pe teritoriul european". Lider al militiilor separatiste sarbe din Croatia, in 1992, dupa proclamarea Republicii Srpska in Bosnia, el este numit de catre Statul Major de la Belgrad, comandant al fortelor sarbe din Bosnia.

 Sub deviza "frontierele au fost, intotdeauna, trasate cu sange, iar statele au fost demarcate cu morminte", el conduce asediul asupra orasului Sarajevo, timp de trei ani, si lupta pentru a impune crearea unui coridor catre Brcko, in nord-vestul Bosniei.

In iulie 1995, trupele sale au preluat controlul asupra enclavei musulmane Srebrenita, aflate, in mod teoretic, sub protectia trupelor ONU, si masacreaza aproape 8.000 de musulmani neinarmati. Dupa eliberarea unui mandat international de arestare pe numele sau, Mladici este destituit, in 1996, de presedinta Republicii Srpska, Biljana Plavsici. In februarie 2006, un raport al serviciilor secrete de la Belgrad dezvaluie ca Mladici a beneficiat de o protectie din partea armatei sarbe, pana in iunie 2002.

La 11 iunie 2009, televiziunea bosniaca a difuzat imagini cu Mladici, afirmand ca unele dintre ele au fost realizate "foarte recent, poate chiar iarna trecuta". In aprilie 2011, sotia sa, Bosiljka, era de parere ca acesta este mort.

Ratko Mladici a fost arestat in aporopiere de granita cu Romania

Fostul general a fost prins in provincia sarba Voivodina, intr-o localitate situata foarte aproape de frontiera cu Romania, potrivit BBC News. Presedintele Boris Tadici a confirmat ca Mladici a fost arestat "pe teritoriul Serbiei", insa presa sarba a dezvaluit ca Mladici a fost capturat in localitatea Lazarevo, situata la 80 de kilometri est de Belgrad si foarte aproape de frontiera dintre Serbia si Romania.

Trei unitati ale fortelor speciale sarbe au descins joi dimineata intr-o casa din satul Lazarevo care era supravegheata de doua saptamani.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a fost arestat
Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a fost arestat

Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, dat in urmarire de Tribunalul International pentru genocid si crime impotriva umanitatii, a fost arestat. Anuntul a fost facut de presedintele Serbiei, Boris Tadici.

WikiLeaks: Serbia stia unde se afla Ratko Mladici in 2008
WikiLeaks: Serbia stia unde se afla Ratko Mladici in 2008

Serbia stia "cu pertinenta" unde se afla in 2008 Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, potrivit declaratiilor unui diplomat spaniol, reproduse intr-o nota diplomatica obtinuta de WikiLeaks.

Cautat pentru crime de razboi, Ratko Mladici se distreaza la petreceri!
Cautat pentru crime de razboi, Ratko Mladici se distreaza la petreceri!

Fostul lider al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, personaj principal in cateva filmulete de amator, difuzate de televiziunea bosniaca, este cautat pentru crime de razboi si violente grave.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.