Ascensiunea la putere a lui Viktor Orban, o provocare majoră pentru valorile UE
Viktor Orban şi-a asigurat al 3-lea mandat succesiv de premier al Ungariei după ce partidul conservator naţionalist Fidesz a câştigat 133, din cele 199 de mandate, ale parlamentului.
Ca urmare a rezultatelor slabe, atât liderul socialiştilor, cât şi liderul formaţiunii de extremă dreaptă, şi-au anunţat demisiile. Pasionat de fotbal şi tată a 5 copii, Orban a polarizat dramatic societatea maghiară după ce a acaparat simbolurile naţionale.
Într-o regie muzicală atent gândită, Viktor Orban şi colaboratorii lui şi-au savurat victoria în centrul Budapestei:
”Am câştigat. Am dus o bătălie formidabilă şi am obţinut o victorie decisivă. Aş vrea să le mulţumesc ungurilor din străinătate care au ajutat la apărarea patriei-mamă” a spus Orban.
În zona rurală a Ungariei, Fidesz a luat aproape toate voturile. Doar prezența masivă la urne în oraşe l-a împiedicat pe Orban să obţină o supermajoritate, ca data trecută.
Viktor Orban: ”Vă mulţumesc pentru sprijin! Toată slava i se cuvine lui Dumnezeu!”
Euforici, Orban şi apropiaţii lui s-au lăsat purtaţi de versurile unei balade patriotice închinate revoluţionarului maghiar Kossuth Lajos.
Ajuns premier la vârsta de 35 de ani, în 1998, Orban a revenit la putere în 2010, avid de revanşă după opt ani de regim de stânga. Evoluţia lui politică îi nedumereşte pe observatorii occidentali.
În 1989, tânărul Viktor Orban cerea trupelor sovietice să se retragă din Ungaria. 3 decenii mai târziu, la 55 de ani, Orban este unul dintre aliaţii lui Putin. Tânărul activist pro-occidental s-a metamorfozat într-un acolit al Moscovei, iar fostul bursier Soros este acum un adversar încrâncenat al filantropului evreu, născut în Ungaria.
Asemeni lui Vladimir Putin, Orban şi-a consolidat controlul asupra presei ungare.
Szabolcs Panyi, jurnalist de investigaţie: ”Apropiatii guvernului, şi mă refer la oameni de afaceri, au obţinut împrumuturi ieftine de la bănci controlate de stat ca să achiziţioneze canale media, de pildă au cumpărat al doilea post de televiziune ca anvergură şi l-au transformat în instrument de propagandă.”
După model rusesc Orban şi-a creat un cerc trainic de oligarhi, care beneficiază de contracte cu statul, cu alte cuvinte depind de regim. În plus a luat măsuri împotriva organizaţiilor nonguvernamentale. Populismul este un ingredient cheie al strategiei sale:
Viktor Orban: ”Am fost în stare să trimitem acasă FMI, în timp ce alţii abia îşi fac curaj să implore pentru păsuiri.”
Dar adevăratul său cal de bătaie este migrația musulmană în Europa.
Viktor Orban: ”Zeci de milioane de oameni sunt gata să pornească încoace din Orientul Mijlociu şi Africa.”
În opinia comentatorilor occidentali, tacticile autoritariste ale lui Orban, inspirate de Rusia, reprezintă o provocare majoră pentru valorile Uniunii Europene.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, Viktor Orban, fidesz, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
09-04-2018 19:08