Papa Francisc i-a criticat pe politicienii catolici care au un discurs anti-migraţie

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 09 Aprilie 2018 14:08
Categorie: Internaţional
Papa Francisc

Exortaţia suveranului pontif a venit în contextul câştigării alegerilor din Ungaria de către Viktor Orban.

Papa Francisc i-a mustrat într-o nouă exortaţie apostolică, intitulată "Gaudete et exsultate", publicată luni, pe catolicii care au criticat apelurile sale de a îi primi cu braţele deschise pe migranţi şi care ar prefera să audă din partea suveranului pontif mai multe discursuri despre subiecte etice considerate tradiţionale, informează AFP.

În cea de-a treia exortaţie apostolică a pontificatului său, privind chemarea la sfinţenie în lumea contemporană, papa Francisc a reacţionat într-o manieră neaşteptată în faţa detractorilor săi.

"Anumiţi catolici afirmă" că situaţia migranţilor reprezintă "un subiect secundar pe lângă chestiunile 'serioase' ale bioeticii", a declarat papa Francisc.

"Dacă un politician preocupat de succesele sale ar spune un astfel de lucru, am putea să îl înţelegem; însă nu şi pe un creştin, căruia nu i se potriveşte decât atitudinea de a se pune în locul acestui frate, care îşi riscă viaţa pentru a oferi un viitor copiilor lui", a adăugat liderul de la Vatican.

Reamintind numeroasele trimiteri din Vechiul Testament la necesitatea de a-i primi pe străini, papa Francisc a adăugat, pe un ton tranşant: "Nu este vorba despre o invenţie a unui papă sau despre un delir trecător".

Suveranul pontif a reamintit încă odată oroarea sa în faţa avortului în această exortaţie manuscrisă şi intitulată "Gaudete et exsultate".

"Apărarea celui fără de vină care nu s-a născut încă trebuie să fie echivocă, fermă şi plină de pasiune. Este sacră, de asemenea, viaţa sărmanilor care s-au născut deja, viaţa acelora care se luptă cu sărăcia, abandonul, dispreţul şi traficul de persoane", a mai spus papa Francisc.

Primii cinci ani de pontificat ai papei Francisc au fost marcaţi de reproşuri adresate majorităţii ţărilor occidentale, în special europene, care nu au făcut suficient de mult, după părea lui, pentru a-i primi pe migranţii care fug din calea războaielor şi a sărăciei.

Totuşi, fostul cardinal Jorge Begoglio şi-a temperat discursul de-a lungul timpului, precizând că ţările care primesc migranţi au dreptul de a reglementa numărul de sosiri în funcţie de capacitatea lor de a-i găzdui şi de a-i integra pe aceşti cetăţeni străini.

"Există aceia care se simt încurajaţi de discursul papei despre migranţi şi ei reprezintă, totuşi, o majoritate. Dar există şi o mică parte care îşi spun: 'el este naiv, să vină să trăiască în mijlocul migranţilor, nu este chiar aşa de simplu'", a declarat recent pentru AFP Christophe Dufour, arhiepiscop de Aix-en-Provence, după ce a fost primit de papa Francisc într-o audienţă la care au fost prezenţi mai mulţi politicieni din sudul Franţei.

Gaudete et exsultate" a fost cea de-a treia exortaţie apostolică a pontificatului papei Francisc după "Evangelii gaudium", privind vestirea Evangheliei în lumea actuală (24 noiembrie 2013), şi ''Amoris laetitia'', despre iubirea în familie (19 martie 2016).

Textul noii exortaţii apostolice a devenit disponibil începând de luni, 9 aprilie, în limbile italiană, franceză, engleză, germană, spaniolă, portugheză, polonă şi arabă.

Papa Francisc Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”
Papa Francisc: ”Să ne fie rușine că lăsăm tinerilor o lume divizată de neînțelegeri și războaie”
Papa Francisc: ”Să ne fie rușine că lăsăm tinerilor o lume divizată de neînțelegeri și războaie”
Vaticanul a negat că Papa Francisc ar fi spus că Iadul nu există
Vaticanul a negat că Papa Francisc ar fi spus că Iadul nu există
VIDEO PROTVPLUS.RO
Theresa May - agerpres
Planul Theresei May privind BREXIT, după victoria la votul de încredere
Mărturia unei turiste care a scăpat ca prin urechile acului de atacatorul din Strasbourg
„Legea sclaviei”, votată în Ungaria. Proteste uriașe în Budapesta, 4 răniți
Chelnerul care a salvat vieţile clienţilor în timpul atacului din Strasbourg
Ce i-a spus atacatorul din Strabourg taximetristului care l-a salvat involuntar
Doi hoţi au spart o bancă cu excavatorul. Cu ce pradă au plecat
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro, despre un apropiat al lui Trump: „A fost numit să umple Venezuela de violență”
Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, trimis 3 ani după gratii
Rezultatul votului de neîncredere împotriva Theresei May. Premierul demisionează în 2022
Filmul atacului din Strasbourg. Autorul, încolțit de 2 ori, a fugit cu taxiul
Statuie romană din secolul I, descoperită într-o cutie de margarină
Femeie obligată să nască singură în închisoare. Unde erau asistentele