Asasinatele politice care au zguduit lumea. Fostul premier japonez Shinzo Abe, cel mai recent nume de pe lista - GALERIE FOTO

Asasinate politice
Profimedia

Shinzo Abe, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost ucis, vineri, în timpul unui miting politic. Abe este ultimul ume de pe lista asasinatelor politice care au zguduit lumea. Iată o lista cu oameni politici uciși.

Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui discurs de campanie, iar ulterior a murit la spital, medicii neputând să facă nimic pentru a-l salva.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost arestat după ce a tras în fostul premier cu o armă pe care și-a construit-o singur.
Mai jos vă prezentăm o lista a altor asasinate politice care au lăsat o amprentă puternică asupra istoriei mondiale

Președintele american Abraham Lincoln, 1865

La cinci zile după încheierea războiului civil, președintele american Abraham Lincoln a fost împușcat în cap în timp ce se afla la un teatru din Washington DC, pe 14 aprilie 1865. A murit în dimineața următoare.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă
Asasinatul lui Lincoln

Arhiducele Franz Ferdinand, 1914

Studentul sârb Gavrilo Princip, în vârstă de 18 ani, l-a împușcat pe arhiducele Franz Ferdinand în timp ce se afla în Saraievo, Bosnia.

Moartea moștenitorului imperiului austro-ungar a fost folosită ca și pretext pentru izbucnirea primului război mondial.

Țarul rus Nicolae al II-lea a fost asasinat în 1918.

Țarul Nicolae al II-lea, soția sa și cei cinci copii ai lor au fost uciși de de către bolșevici, un grup socialist revoluționar, care îi ținea ostatici de luni de zile.

Asasinarea Romanovilor a însemnat sfârșitul liniei regale pentru Rusia. Ulterior, puterea a fost preluată de comuniștii conduși de Iosif Stalin.

Mahatma Gandhi, 1948

La șase luni după ce India și-a declarat independența, Mahatma Gandhi a fost asasinat de extremistul hindus Nathuram Godse la 30 ianuarie 1948.

Liderul indian se îndrepta spre o întâlnire de rugăciune în Birla House, New Delhi, când Godse l-a împușcat de trei ori în piept.

Mahatma Ghandi assasination

Președintele american John F Kennedy, 1963

La 22 noiembrie 1963, președintele american John F. Kennedy a fost asasinat în timp ce se afla în Dealey Plaza din Dallas, Texas. O mulțime de oameni se adunaseră pe străzi pentru a-l vedea pe președinte și soția sa Jacqueline Kennedy, când s-au auzit brusc focuri de armă.

Gloanțele l-au lovit în gât și în cap pe Kennedy. Președintele a fost declarat mort în momentul în care mașina în care se afla a ajuns la primul spital.

Kennedy a fost împușcat de Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș marin american.

John F Kennedy

Activistul Martin Luther King Jr, 1968

Liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr a fost împușcat mortal pe 4 aprilie 1968 în timp ce stătea pe un balconul camerei sale din motelul Lorraine din Memphis, Tennessee.

James Earl Ray, un evadat în vârstă de 40 de ani, a recunoscut crima și a fost condamnat la 99 de ani de închisoare. La trei zile după ce a pledat vinovat, el și-a retras confesiunea și și-a susținut nevinovăția pentru următorii 28 de ani.

Senatorul Robert F. Kennedy a fost asasinat în 1968

Refugiatul iordanian Sirhan Sirhan, în vârstă de 24 de ani, l-a împușcat pe Kennedy după un discurs pe care acesta l-a ținut la hotelul Ambassador din Los Angeles.

Lordul Louis Mountbatten a fost asasinat în 1979.

Armata Republicană Irlandeză (IRA) l-a asasinat pe Lord Mountbatten, un membru proeminent al Familiei Regale britanice, pe 27 august 1979 prin intermediul unei bombe amplasată în barca de pescuit a acestuia.

Louis Mountbatten

Președintele sud-coreean Park Chung-hee a fost asasinat în 1979.

Park Chung-hee a fost împușcat într-un restaurant de prietenul său, Kim Jae Kyu, șeful Agenției Centrale de Informații din Coreea.

De când Park a preluat țara după o lovitură de stat militară din 1961, el guvernase „cu o mână de fier”. Kim a spus că l-a asasinat pe președinte pentru a readuce democrația în Coreea de Sud.

Premierul indian Indira Gandhi, 1984

Indira Gandhi, pe atunci prim-ministru al Indiei, a fost împușcată de doi dintre bodyguarzii ei, în dimineața zilei de 31 octombrie 1984, la reședința sa din Safdarjung Road, New Delhi. A fost împușcată în total de 33 de ori.

Indira Gandhi

Fostul prim ministru Rajiv Gandhi, 1991

Fiul fostului prim-ministru Indira Gandhi, Rajiv Gandhi, a fost ucis de un atentator sinucigaș în timpul campaniei electorale din Sriperumbudur din Tamil Nadu, pe 21 mai 1991.

Gandhi, cel mai tânăr prim-ministru indian, nu mai era la putere când a fost ucis.

Prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin a fost asasinat în 1995

Yigal Amir, un student la drept evreu de dreapta, l-a împușcat pe Ytzhak Rabin când pleca de la miting pentru pace.

Rabin încercase să stabilească pacea între Israel și Palestina, iar aceste acțiuni l-au determinat pe asasinul său să-l oomoare.
De la asasinarea lui Rabin nu a mai existat niciun acord de pace între cele două țări.

Yitzhak Rabin

Benazir Bhutto, 2007

Benazir Bhutto, prima femeie care a condus Pakistanul, a fost ucisă la 27 decembrie 2007 de un atacator sinucigaș în vârstă de 15 ani pe nume Bilal.

Benazir Bhutto

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a
Comandantul-şef al armatei ucrainene: Situaţia de pe front s-a "deteriorat". Forţele Kievului se retrag din mai multe zone

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters.

"Luați decizia acum!". Noi proteste față de Benjamin Netanyahu în Israel. Mai multe persoane au fost arestate

Cel puțin 7 israelieni au fost arestați la noi proteste organizate în Tel Aviv și Ierusalim. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului și un armistițiu în Gaza pentru a putea fi salvați ostaticii luați de Hamas.

Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare
Un cadavru a fost descoperit în apropierea unei insule grecești. Incidentul tragic care a avut loc pe mare

Cadavrul unui bărbat despre care se presupune că s-a înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi a fost descoperit duminică în apropierea insulei Samos, au anunţat gărzile de coastă din Grecia.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.