Asasinatele politice care au zguduit lumea. Fostul premier japonez Shinzo Abe, cel mai recent nume de pe lista - GALERIE FOTO
Shinzo Abe, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost ucis, vineri, în timpul unui miting politic. Abe este ultimul ume de pe lista asasinatelor politice care au zguduit lumea. Iată o lista cu oameni politici uciși.
Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui discurs de campanie, iar ulterior a murit la spital, medicii neputând să facă nimic pentru a-l salva.
Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost arestat după ce a tras în fostul premier cu o armă pe care și-a construit-o singur.
Mai jos vă prezentăm o lista a altor asasinate politice care au lăsat o amprentă puternică asupra istoriei mondiale
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Președintele american Abraham Lincoln, 1865
La cinci zile după încheierea războiului civil, președintele american Abraham Lincoln a fost împușcat în cap în timp ce se afla la un teatru din Washington DC, pe 14 aprilie 1865. A murit în dimineața următoare.
Arhiducele Franz Ferdinand, 1914
Studentul sârb Gavrilo Princip, în vârstă de 18 ani, l-a împușcat pe arhiducele Franz Ferdinand în timp ce se afla în Saraievo, Bosnia.
Moartea moștenitorului imperiului austro-ungar a fost folosită ca și pretext pentru izbucnirea primului război mondial.
Țarul rus Nicolae al II-lea a fost asasinat în 1918.
Țarul Nicolae al II-lea, soția sa și cei cinci copii ai lor au fost uciși de de către bolșevici, un grup socialist revoluționar, care îi ținea ostatici de luni de zile.
Asasinarea Romanovilor a însemnat sfârșitul liniei regale pentru Rusia. Ulterior, puterea a fost preluată de comuniștii conduși de Iosif Stalin.
Mahatma Gandhi, 1948
La șase luni după ce India și-a declarat independența, Mahatma Gandhi a fost asasinat de extremistul hindus Nathuram Godse la 30 ianuarie 1948.
Liderul indian se îndrepta spre o întâlnire de rugăciune în Birla House, New Delhi, când Godse l-a împușcat de trei ori în piept.
Președintele american John F Kennedy, 1963
La 22 noiembrie 1963, președintele american John F. Kennedy a fost asasinat în timp ce se afla în Dealey Plaza din Dallas, Texas. O mulțime de oameni se adunaseră pe străzi pentru a-l vedea pe președinte și soția sa Jacqueline Kennedy, când s-au auzit brusc focuri de armă.
Gloanțele l-au lovit în gât și în cap pe Kennedy. Președintele a fost declarat mort în momentul în care mașina în care se afla a ajuns la primul spital.
Kennedy a fost împușcat de Lee Harvey Oswald, un fost pușcaș marin american.
Activistul Martin Luther King Jr, 1968
Liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr a fost împușcat mortal pe 4 aprilie 1968 în timp ce stătea pe un balconul camerei sale din motelul Lorraine din Memphis, Tennessee.
James Earl Ray, un evadat în vârstă de 40 de ani, a recunoscut crima și a fost condamnat la 99 de ani de închisoare. La trei zile după ce a pledat vinovat, el și-a retras confesiunea și și-a susținut nevinovăția pentru următorii 28 de ani.
Senatorul Robert F. Kennedy a fost asasinat în 1968
Refugiatul iordanian Sirhan Sirhan, în vârstă de 24 de ani, l-a împușcat pe Kennedy după un discurs pe care acesta l-a ținut la hotelul Ambassador din Los Angeles.
Lordul Louis Mountbatten a fost asasinat în 1979.
Armata Republicană Irlandeză (IRA) l-a asasinat pe Lord Mountbatten, un membru proeminent al Familiei Regale britanice, pe 27 august 1979 prin intermediul unei bombe amplasată în barca de pescuit a acestuia.
Președintele sud-coreean Park Chung-hee a fost asasinat în 1979.
Park Chung-hee a fost împușcat într-un restaurant de prietenul său, Kim Jae Kyu, șeful Agenției Centrale de Informații din Coreea.
De când Park a preluat țara după o lovitură de stat militară din 1961, el guvernase „cu o mână de fier”. Kim a spus că l-a asasinat pe președinte pentru a readuce democrația în Coreea de Sud.
Premierul indian Indira Gandhi, 1984
Indira Gandhi, pe atunci prim-ministru al Indiei, a fost împușcată de doi dintre bodyguarzii ei, în dimineața zilei de 31 octombrie 1984, la reședința sa din Safdarjung Road, New Delhi. A fost împușcată în total de 33 de ori.
Fostul prim ministru Rajiv Gandhi, 1991
Fiul fostului prim-ministru Indira Gandhi, Rajiv Gandhi, a fost ucis de un atentator sinucigaș în timpul campaniei electorale din Sriperumbudur din Tamil Nadu, pe 21 mai 1991.
Gandhi, cel mai tânăr prim-ministru indian, nu mai era la putere când a fost ucis.
Prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin a fost asasinat în 1995
Yigal Amir, un student la drept evreu de dreapta, l-a împușcat pe Ytzhak Rabin când pleca de la miting pentru pace.
Rabin încercase să stabilească pacea între Israel și Palestina, iar aceste acțiuni l-au determinat pe asasinul său să-l oomoare.
De la asasinarea lui Rabin nu a mai existat niciun acord de pace între cele două țări.
Benazir Bhutto, 2007
Benazir Bhutto, prima femeie care a condus Pakistanul, a fost ucisă la 27 decembrie 2007 de un atacator sinucigaș în vârstă de 15 ani pe nume Bilal.