Asasinarea dușmanilor, caracteristica regimului condus de "țarul de la Kremlin". Cum au fost eliminați adversarii lui Putin
În cei aproape 25 de ani putere ai lui Vladimir Putin, Rusia a fost marcată de numeroase asasinate politice.
De-a lungul vremii, mulți critici ai liderului de la Kremlin - foști agenți ruși și jurnaliști - au fost agresați sau uciși în diferite moduri.
Metodele folosite variază de la cele exotice la cele banale, de la ceai radioactiv la împușcături de la distanță mică, notează Voice of America.
De asemenea, au existat cazuri în care personaje celebre ale Rusiei au căzut de la fereste, însă este dificil de stabilit dacă acestea au fost omoruri sau sinucideri.
Miercuri, 23 august, un avion privat în care se afla, printre alții șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, cel care a organizat o rebeliune în luna iunie, s-a prăbușit într-un câmp după ce s-a dezintegrat.
Apropiații victimelor au învinuit autoritățile ruse, dar Kremlinul a negat cu vehemență implicarea în acest caz, spunând că este "o minciună absolută" ipoteza că ar fi avut de-a face cu prăbușirea avionului.
A fost un eveniment șocant, însă nu este pentru prima data când Kremlinul neagă orice implicare în eliminarea vreunui rival al lui Vladimir Putin.
Adversarii politici ai lui Vladimir Putin
Aleksei Navalnîi
În august 2020, Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent disident rus, s-a simțit rău în timpul unui zbor pe ruta Siberia-Moscova. Avionul a aterizat de urgență în orașul Omsk, unde Navalnîi a fost internat în comă. Două zile mai târziu, el a fost transportat la Berlin, unde și-a revenit.
Apropiații săi au acuzat că a fost otrăvit de Kremlin, însă oficialii ruși au negat orice implicare. Laboratoare de analiză din Germania, Franța și Suedia au confirmat însă că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din epoca sovietică, recunoscut drept Novichok, care a fost regăsit impregnat în lenjeria intimă a acestuia.
Cu toate acestea, Navalnîi s-a întors în Rusia. Luna aceasta, el a fost condamnat luna aceasta pentru extremism și condamnat la 19 ani de închisoare, fiind cea de-a treia condamnare cu închisoare în doi ani pe baza unor acuzații pe care le consideră politice.
Pyotr Verzilov
În 2018, Pyotr Verzilov, unul dintre fondatorii grupului de protest Pussy Riot, s-a îmbolnăvit grav și a fost transportat și el la Berlin, unde medicii au declarat că otrăvirea era "foarte plauzibilă". În cele din urmă, acesta s-a vindecat.
Vladimir Kara-Murza
O altă personalitate proeminentă a opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, a supraviețuit a ceea ce el cataloghează drept două tentative de otrăvire în 2015 și 2017. El a fost la un pas de moarte din cauza unei insuficiențe renale.
Anul acesta, Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru "înaltă trădare".
Boris Nemțov
Cea mai mediatizată ucidere a unui rival politic din ultimii ani a fost însă cea a lui Boris Nemțov.
Vicepremier în timpul lui Boris Elțîn, Nemțov a fost un politician popular și un critic extrem de dur al lui Vladimir Putin.
El a fost împușcat într-o noapte friguroasă de 2015 în timp ce se plimba pe unul dintre celebrele poduri ale Moscovei, în apropierea Kremlinului, alături de o femeie. Dintr-o maşină albă au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa. Patru gloanţe l-au nimerit. Femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a scăpat nevătămată.
După acest asasinat, cinci bărbați din regiunea rusă Cecenia au fost condamnați, iar trăgătorul a primit până la 20 de ani de închisoare, dar aliații lui Nemțov au afirmat că implicarea lor a fost o încercare de a schimba vina de pe guvern.
Foști spioni ruși
Aleksandr Litvinenko
În noiembrie 2006, dezertorul Aleksandr Litvinenko, un fost agent al KGB și FSB, refugiat la Londra unde colabora cu MI6, a murit la câteva săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv.
Litvinenko s-a îmbolnăvit grav în Londra după ce a băut ceai contaminat cu poloniu-210 radioactiv și a murit trei săptămâni mai târziu.
El investiga moartea prin împușcare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, precum și presupusele legături ale serviciului de informații ruse cu criminalitatea organizată. Înainte de a muri, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că FSB producea în continuare otrăvuri la o facilitate din era sovietică.
O anchetă britanică a concluzionat că agenți ruși l-au ucis pe Litvinenko, probabil cu aprobarea lui Putin, dar Kremlinul a negat orice implicare.
Sergei Skripal
Un alt fost ofițer de informații rus, Sergei Skripal, a fost otrăvit în Marea Britanie în 2018. El și fiica sa adultă Yulia s-au îmbolnăvit în orașul Salisbury și au petrecut săptămâni în stare critică. Au supraviețuit, dar atacul a dus ulterior la moartea unei femei britanice și la îmbolnăvirea gravă a unui bărbat și a unui polițist.
Autoritățile au declarat că amândoi au fost otrăviți cu Noviciok de grad militar.
Jurnaliști incomozi pentru Kremlin
Numeroși jurnaliști care au criticat autoritățile din Rusia au fost uciși sau au suferit decese misterioase. În unele cazuri, colegii acestora au acuzat personaje politice.
Anna Politkovskaya
La 7 octombrie 2006 - ziua de naștere a lui Vladimir Putin - Anna Politkovskaya, jurnalistă la ziarul Novaya Gazeta, a fost împușcată în casa scărilor din blocul unde domicilia.
În acest caz, trăgătorul, un cecen, a fost condamnat pentru crimă și condamnat la 20 de ani de închisoare. De asemenea, alți patru ceceni au primit pedepse mai scurte pentru implicarea lor în acest asasinat.
Iuri Shchekochikhin
În 2003, Iuri Shchekochikhin, un alt jurnalist de la Novaya Gazeta, a murit din cauza unei boli violente și subite.
Ziaristul investiga afacerile corupte și posibilul rol al serviciilor secrete rusești în atentatele cu bombă din 1999, atribuite insurgenților ceceni.
Colegii săi au insistat că a fost otrăvit și au acuzat autoritățile că au împiedicat în mod deliberat ancheta.
Moartea lui Evgheni Prigojin
Accidentul aviatic de miercuri, din regiunea rusă Tver, în care se presupune că a murit Evgheni Prigojin și câțiva oameni de rang înalt ai companiei Wagner, a avut loc la aproape două luni de la rebeliune armată pe care Putin a etichetat-o "o înjunghiere în spate" și o "trădare".
Deși nu l-a criticat în mod special pe Putin, Prigojin a pus tunurile pe conducerea militară rusă și a chestionat motivele pentru care Rusia a intrat în război în Ucraina.
Joi, o evaluare preliminară a serviciilor de informații americane a constatat că prăbușirea care a ucis toate cele 10 persoane aflate la bord a fost cauzată de o explozie intenționată, potrivit unor oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului.
Unul dintre ei a declarat că explozia se încadrează în "lunga istorie a lui Putin de a încerca să-și reducă la tăcere criticii".
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile potrivit cărora Kremlinul s-ar fi aflat în spatele accidentului.
"Desigur, în Occident aceste speculații sunt lansate dintr-un anumit unghi", a declarat acesta.
"Toate acestea sunt o minciună absolută", a conchis Peskov.