Ucraina intenționează să reia discuțiile cu Moscova în august, după ce vor fi desfășurate operațiuni de contraatac, plănuite în mai multe zone.

Anunțul făcut de negociatorul-șef al Kievului, într-un interviu acordat presei americane, vine după ce liderii francez și german au pledat pentru reluarea tratativelor. În schimb, guvernul polonez cere un nou pachet de sancțiuni, al șaptelea, pentru a spori presiunea asupra Moscovei. În acest timp, pe frontul din Donbas, forțele ruse continuă să desfășoare forțe suplimentare pentru a sprijini ofensiva din zona Severodonețk-Lisichansk. Rușii se lovesc, însă, de rezistența îndârjită a ucrainenilor.

Rusia mută soldați și tehnică militară către Donbas

Două rachete rusești au lovit în plin mai multe blocuri de locuințe din Nikolaev. Cel puțin două persoane au murit și alte 20 au fost rănite. La câteva ore după acest atac, în oraș a ajuns președintele Zelenski, în cea de-a doua sa vizită pe front. În Donbas, cele mai intense lupte se dau în Severodonețk și în apropierea orașului Lisiceansk. Ucrainenii ripostează, uneori, cu arme improvizate. În imagini apare un lansator de rachete instalat nu într-un avion, cum ar fi trebuit, ci într-o remorcă.

Rusia mută soldați și tehnică militară de pe fronturile din Sud și din Nord către Donbas, pentru a întări ofensiva din est, și folosește intens artileria pentru a-i ține pe loc pe ucraineni. Jurnaliștii Sky News și-au asumat riscul de a merge în Lisichansk pentru a sta de vorbă cu apărătorii ucraineni.

John Sparks, corespondent Sky News: Suntem expuși aici. Asta este, probabil, cea mai periculoasă bucată din drum. Rușii pot să ne vadă din pozițiile lor, iar oamenii încearcă să se miște cât pot de repede.

Soldații ucraineni rezistă cu îndârjire, dar insistă că au nevoie urgentă de armament greu.

Comandant ucrainean:Avem nevoie de echipament serios, avem nevoie de tancuri. În momentul ăsta, primim armament pentru infanterie. Așa că suntem nevoiți să ducem un război de gherilă.

Pentru ucraineni, probleme foarte mari sunt realimentarea cu muniții și evacuarea răniților.

Comandant ucrainean:Acum, că podurile au fost distruse, folosim bărci, frânghii, înotul. Logistica e foarte dificilă.

Pentru civilii care n-au fugit din calea luptelor, viața este un calvar. Pivnița unei școli din Lisichansk slujește de adăpost pentru zeci de oameni. Cei mai mulți sunt vârstnici, înfricoșați, la capătul puterilor.

Loalnică: Sunt singură. Picioarele nu mă mai ajută. Nu pot pleca nicăieri. E sfârșitul lumii.

Ben Wedeman: Pe la trei după amiază, aviația rusă a lovit această clădire, în care se adăposteau civili. Trei dintre ei au fost uciși. În Lisichansk nu mai ești în siguranță nicăieri.

Aflată înăuntru, Liudmila a scapăt teafără, dar soțul ei e rănit. A fost strivit sub dărâmături. Starea gravă a bărbatului ei a răsturnat planul femeii de a căuta o cale de scăpare din oraș.

Liudmila:Am crezut că lucrurile se vor calma, dar a fost din rău în mai rău. Nu mai îndur să aud exploziile.

Macron și Scholz pledează pentru reluarea negocierilor cu Rusia

Și totuși, Emmanuel Macron și Olaf Scholz pledează pentru reluarea negocierilor cu Rusia și repetă că vor să mențină dialogul deschis cu Vladimir Putin. Poate ca o contrapondere a poziției franco-germane, premierul britanic a făcut, vineri seară, a doua vizită la Kiev. A propus ca armata britanică să instruiască trupele ucrainene, circa 10.000 de soldaţi, în runde de câte patru luni. De partea cealaltă, aflat la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin dă cu nonșalanță lecții occidentalilor despre greșelile pe care le fac pedepsind Moscova prin sancțiuni.

Vladimir Putin: Toată lumea vrea să mănânce. Și atunci, care e noima sancțiunilor? Acțiunile politicienilor europeni vor duce la agravarea inegalității în țările respective, ceea ce adâncește dezbinarea în societate. Și nu este afectat doar standardul de viață, ci și busola morală a oamenilor. O asemenea deconectare de la așteptările oamenilor va duce inevitabil la un avans al populismului și al extremismului, la degradare și, curând, la schimbarea conducerii.

Din arsenalul obișnuit al liderului rus fac parte nu doar sarcasmul și avertismentele, ci și amenințările.

Vladimir Putin:Toată lumea trebuie să știe că avem arme nucleare și le vom folosi, dacă e nevoie să ne protejăm suveranitatea. Este elementar.”