Angela Merkel spune că Putin a invadat Ucraina pentru că nu mai era ea cancelar

Ultima actualizare: 19-06-2022 10:14
Angela Merkel spune că Putin a invadat Ucraina pentru că nu mai era ea cancelar
Profimedia

Angela Merkel susține că unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin a invadat Ucraina a fost faptul că ea nu mai era cancelar al Germaniei și lider european.

 

Fostul cancelar Angela Merkel a declarat într-un interviu pentru RND că a încercat anul trecut să discute cu președintele rus Vladimir Putin despre o nouă ordine de securitate europeană.

„Pe de o parte, Putin nu mai era pregătit pentru un summit în format Normandia. Pe de altă parte, nu am reușit să creez un format suplimentar de discuții euro-ruse despre un concept de securitate european”, a spus Merkel.

Ea nu a exclus o mediere a conflictului, dar nu a precizat când ar putea face acest lucru.

Întrebată fiind de publicația germană dacă Putin a așteptat cu atacul său asupra Ucrainei până când ea nu a mai fost în funcție, Angela Merkel a răspuns: „Plecarea mea poate să fi avut o contribuție, dar la fel au fost alegerile din Franța, retragerea trupelor americane din Afganistan și stagnarea implementării Acordului de la Minsk”.

Merkel, despre Putin: Atacul său brutal este un punct de cotitură în istoria postbelică europeană

Merkel și-a recunoscut propria neputință la sfârșitul mandatului: „Era clar că nu voi mai fi mult în funcție, așa că trebuie pur și simplu să afirm că diferitele încercări din ultimul an nu au avut niciun efect”.

În ceea ce privește sistemul de securitate al Europei, fostul cancelar german consideră că Războiul Rece nu a fost depășit. Iar Putin trebuie luat în serios, a avertizat ea.

Atacul său brutal este un punct de cotitură în istoria postbelică europeană, care va avea repercusiuni pentru mulți ani de acum înainte, consideră Merkel, care susține poziția succesorului ei, Olaf Scholz.

„De aceea cred că este corect ca Occidentul să colaboreze pentru existența Ucrainei fără a deveni însă parte a conflictului militar direct”, a mai spus Angela Merkel.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO