Arsenal secret de arme chimice descoperit in Libia
Autoritatile de tranzitie libiene au anuntat miercuri descoperirea unui depozit secret de arme chimice, precizand ca expertii au luat masuri pentru asigurarea securitatii acestuia, relateaza Daily Mail.
Arsenalul secret dovedeste ca fostul lider libian Muammar Ghaddafi nu renuntase cu adevarat la armamentul de distrugere in masa, in pofida angajamentelor internationale asumate in 2003.
"Armele sunt din perioada Ghaddafi, iar paza lor este asigurata, pana cand vor putea fi predate", a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National de Tranzitie libian (CNT).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procesul de dezarmare a Libiei a fost supravegheat de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice, insa nu a fost incheiat oficial pana la izbucnirea revoltelor din Libia, la inceputul acestui an.
Pe de alta parte, stocurile de arme si munitii din Libia reprezinta un motiv de ingrijorare, existand riscul ca mai multe lansatoare de rachete sa fi fost furate, a declarat, miercuri, reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ian Martin, intr-o interventie in fata Consiliului de Securitate, relateaza AFP.
El a adaugat ca, dupa inlaturarea regimului lui Muammar Ghaddafi, in Libia au fost descoperite si stocuri de arme chimice a caror existenta nu era cunoscuta anterior.
In plus, Ghaddafi acumulase si "cel mai mare stoc de rachete antiaeriene", a precizat Martin.
Mai multi responsabili ONU si-au exprimat in ultima vreme ingrijorarea ca unele dintre armele si munitiile stocate de fostul regim libian ar fi putut ajunge deja la rebelii din Darfur sau insurgentii din organizatia al-Qaida din Maghrebul islamic.
"Mii de bucati au fost distruse in cursul operatiunilor NATO. Dar trebuie sa va impartasesc ingrijorarea noastra tot mai mare legata de jafuri si posibila proliferare a rachetelor antiaeriene", a spus Martin.
El a afirmat ca armele chimice si materialele nucleare sunt, in majoritate, sub controlul fortelor Consiliului National de Tranzitie (CNT), insa a avertizat ca "este din ce in ce mai clar" ca exista depozite de arme chimice a caror existenta nu a fost inca dezvaluita.
La Tripoli inca mai exista stocuri importante de munitie in zone rezidentiale, depozitate de fortele loiale fostului regim pentru a asigura protectia in fata atacurilor aeriene, a mai spus el.