Armata israeliană își extinde ofensiva în Fâșia Gaza. Infrastructura Hamas le dă mari bătăi de cap trupelor IDF
Ofensiva din Fâșia Gaza a intrat într-o nouă fază, anunță ministrul israelian al Apărării, care semnalează extinderea operațiunilor și spre sudul enclavei.
Acest lucru riscă să agraveze situația umanitară deja dramatică a civililor refugiați. Pe de altă parte, la cererea Statelor Unite, cabinetul de război de la Ierusalim a autorizat intrarea zilnică a două cisterne de combustibil în Fâșia Gaza, în folosul instituțiilor administrate de ONU.
Între timp, pe lângă arme, muniții și intrarea într-un tunel, în perimetrul spitalului Al-Shifa israelienii au găsit cadavrele a două dintre ostaticele răpite pe 7 octombrie.
Armata israeliană a publicat noi dovezi privind existența tunelurilor Hamas sub spitalele din Gaza. În imagini poate fi văzută intrarea într-unul care duce către subsolul instituției sanitare. Trapa se află la 30 de metri de una dintre intrări, după cum a arată imaginile geolocalizate de CNN.
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Inginerii lucrează să descopere infrastructura din spatele acestei intrări. Am găsit și un vehicul pregătit pentru masacrul din 7 octombrie care nu a plecat în misiune, dar era plin cu arme. Vreau să subliniez, o mașină a teroriștilor Hamas plină de arme se afla în interiorul complexului Shifa”.
Soldații israelieni care răscolesc de trei zile perimetrul extraodinar de vast al spitalului au găsit într-o clădire adiacentă trupul fără viață al lui Yehudit Weiss. În vârstă de 65 de ani, femeia din kibuțul Beeri a fost rapită pe 7 octombrie, după ce soțul ei a fost ucis de teroriști.
Tot în preajma spitalului Al-Shifa a fost descoperit și trupul unei femei soldat. Noa Marciano, de 19 ani, fusese de asemenea capturată în ziua masacrului. Repatriată rapid, tânăra a fost deja înmormantată.
Reporter CBS News: Știți unde se află ostaticii?
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Am avut indicii clare că sunt ținuți în spitalul Al-Shifa, asta fiind unul din motivele pentru care am pătruns în spital. Dacă au fost într-adevăr acolo, au fost scoși înainte ca noi să ajungem. Avem informații despre ostatici, dar cu cât vă spun mai puține despre asta, cu atât mai bine.
Deși se vorbește întruna de un iminent acord privind eliberarea câtorva zeci de ostatici, neoficial se înteșesc zvonurile despre un deznodământ tragic pentru mulți dintre captivi.
Antony Blinken, sceretar de stat al SUA: „Ascultați, din prima zi am văzut cum Hamas pune în primejdie pe toată lumea. Atât pe civilii palestinieni din Gaza, pe care îi folosesc drept scuturi umane în spitale, clădiri de locuințe, școli ori moschei, cât și, evident, pe israelienii luați ostatici. Deci da, aceasta este una dintre urmările posibile”.
Pe teren, trupele israeliene continuă să curețe, lent și metodic, orașul Gaza de infrastructura teroriștilor din Hamas.
Sean Bell, analist Sky News: „Poate că soldații par stăpani pe situație, dar realitatea este că, imediat cei ies în spații deschise, nu au idee de unde pot apărea militanții Hamas. Din punct de vedere militar, în mod obișnuit, dacă arunci în aer o clădire te-ai asigurat că ai anihilat inamicul. Dar nu și în Gaza, unde așa-numitul 'metrou' de sub oraș permite celor din Hamas să iasă din tuneluri și să reocupe clădiri teoretic deja securizate. De aici și nervozitatea soldaților israelieni când intră în orice clădire. Chiar dacă au detonat locul, nu înseamnă că e sigur”.
Excesul de precauție este un nonsens. În aceste imagini, difuzate vineri chiar de Hamas, îi vedem pe teroriști instalând o bombă-capcană la intrarea într-un tunel din Beit Hanun. Pe 10 noiembrie, acolo și-au pierdut viața patru militari israelieni.
Sean Bell, analist Sky News: „Îi vedem aici pe soldați atacând intrarea într-un tunel, cum sunt peste tot în Gaza. Când te pui în pielea unui soldat, nu știi dacă tunelul respectiv este folosit în acel moment, dacă nu te așteaptă o capcană în interior, unde e beznă. De aceea, mai întâi tragi și apoi verifici. Și sunt sute de asemenea deschideri”.
Războiul este departe de sfârșit, dar responsabilii de la Washington au adus clarificări cu privire la viitorul Fâșiei Gaza, după ce gruparea Hamas va fi nimicită.
Antony Blinken: Am spus cu toată claritatea că nu este acceptabilă reocuparea Fâșiei Gaza de către Israel, la fel cum nu se poate ca Gaza să rămână o platformă de lansarea a atacurilor teroriste.
Reporter: I-ați spus asta premierului Netanyahu?
Antony Blinken: Da. I-am spus-o răspicat. E adevărat că ar putea fi necesară o perioadă de tranziție în care securitatea să fie sub control israelian, analizăm această variantă. Dar, în ceea ce privește viitorul Fâșiei Gaza, aceasta trebuie să ajungă sub guvernanța palestiniană, inclusiv din punct de vedere al securității.