„Suntem încă la începutul bătăliei.” Luptele dintre Israel și Hamas continuă în Fâșia Gaza

×
Codul embed a fost copiat

Luptele dintre Israel și Hamas continuă în Fâșia Gaza, inclusiv în cel mai mare oraș din enclavă.

Pentru prima dată de la începutul conflictului, oficialii americani susțin afirmațiile israelienilor potrivit cărora teroriștii folosesc spitalele în scopuri militare.

Dar Casa Albă subliniază că NU susție atacurile asupra spitalelor, pentru că pacienții trebuie protejați.

Între timp, însă, armata israeliană a anunțat în această noapte că a lansat o operațiune limitată și bine țintită împotriva spitalului Al Shifa, cel mai mare din orașul Gaza.

Și a făcut apel la militanții Hamas prezenți în interiorul spitalului, să se predea.

Citește și
armata israel, soldati israel
Hamas denunță o „înscenare nereușită” a Israelului în Gaza: „Ocupantul își bate joc de lume”
Furie la Viena, după anunțul că România și Bulgaria ar putea intra în „Air Schengen”: „Este trădare! Cât de proști cred Nehammer și Karner că sunt austriecii?”

Yoav Gallant, Ministrul israelian al Apărării: „Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza. De fapt, noi controlăm întreaga zonă superioară și centrală a Fâșiei Gaza, în nordul Fâșiei Gaza și, în special, în orașul Gaza."

Câșigurile pe front, prezentate de Ministrul israelian al Apărării, au fost contracarate de tabăra adversă.

Osama Hamdan, senior Hamas oficial: „Îi transmitem ocupației, ale cărei pierderi au depășit 180 de tancuri, transportoare de trupe și vehicule militare, precum și sute de morți și răniți printre soldații și ofițerii săi în doar două săptămâni, că suntem încă la începutul bătăliei. "

De câteva zile, armata israeliană a înconjurat spitalul Al-Shifa, cel mai mare din orașul Gaza, sub care spune că s-ar afla o bază militară Hamas. Pentru prima dată, afirmațiile Israelului în acest sens, sunt susținute de Statele Unite.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: Hamas și Jihadul Islamic Palestinian folosesc unele spitale din Fâșia Gaza, inclusiv Al-Shifa și tunelurile de sub ele, pentru a ascunde și pentru a-și susține operațiunile militare și pentru a ține ostatici."

Hamas continuă să nege acest lucru.

Acuzațiile vin în contextul în care situația de la spitalul Al Shifa, în care se mai află sute de pacienți și refugiati, este tot mai dramatică.

Aproape 200 de cadavre ar fi fost înhumate, într-o groapă comună, spun cadrele medicale de acolo. Spitalul a rămas fără combustibil, vital pentru generatoarele electrice care țin în funcțiune aparatura necesară pentru tratarea pacienților.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF:Ne-am oferit să le dăm combustibil. Am plasat mai multe canistre de combustibil într-un punct controlat de armata israeliană. Se află la 300 de metri de spitalul (Al Shifa). Spitalul a trebuit să scoată o ambulanță, să ia acel combustibil. Nu au făcut-o. Credem că Hamas le-a spus să nu o facă. Canistrele încă se află acolo.”

Mai bine de jumătate din spitalele din enclavă nu mai funcționează, afirmă OMS.

Christian Lindmeier, purtător de cuvânt OMS: „Mai multe spitale din nordul Fâșiei Gaza sau din orașul Gaza se află într-o situație absolut catastrofală. Tot ce ar putea fi făcut va fi posibil doar dacă va exista cel puțin o încetare temporară a ostilităților sau una pe o perioadă mai lungă, durabilă și continuă. Doar atunci poți aproviziona (spitalele), evacua sau transporta tot ceea ce este considerat necesar."

Peste toate aceste probleme, vin noi provocări odată cu începutul sezonului ploios.

Deși copii s-au bucurat de prima ploaie de la începutul luptelor, părinții lor văd tot mai dificil traiul în corturile improvizate. Locuri unde cu greu mai reușesc să se adăpostească, din cauza supraaglomerării, care se inundă imediat și nu sunt izolate împotriva frigului.

Palestinian:Apa se revarsă peste noi, situația noastră este tot mai tragică. Nu mai avem nimic."

În plus, cresc temerile că inundațiile ar putea copleși sistemul de canalizare din Gaza și vor răspândi boli.

Reporter: „Domnule președinte, vă veți adresa direct ostaticilor pentru a le transmite un mesaj de speranță și de rezistență?
Biden: Da, pot face asta. Am vorbit cu persoanele implicate în fiecare zi. Cred că se va întâmpla, dar nu vreau să intru în detalii.
Reporter: Care e mesajul dumnevoastră pentru familiile ostaticilor?
Biden: Rezistați, venim!”

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Obiectivul nostru este, în primul rând, o victorie completă asupra grupării Hamas, în sud, și întoarcerea ostaticilor noștri.”

Familiie ostaticilor au plecat într-un marș de cinci zile între Tel Aviv și Ierusalim. Vor să meagă la biroul premierului Netanyahu pentru a-i cere să se facă mai mult pentru eliberarea prizonierilor.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Hamas îl consideră pe Biden
Hamas îl consideră pe Biden "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană de la spitalul Al-Shifa

Mişcarea palestiniană Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite AFP.

Hamas denunță o „înscenare nereușită” a Israelului în Gaza: „Ocupantul își bate joc de lume”
Hamas denunță o „înscenare nereușită” a Israelului în Gaza: „Ocupantul își bate joc de lume”

Ministerul Sănătăţii al Hamas a denunţat marţi o "înscenare nereuşită" după ce armata israeliană a declarat că are "dovezi" care arată că luptătorii Hamas au ţinut ostatici într-un spital pentru copii din Gaza.

Netanyahu, încolțit. Familiile ostaticilor israelieni au început un marş de cinci zile spre casa lui din Ierusalim | VIDEO
Netanyahu, încolțit. Familiile ostaticilor israelieni au început un marş de cinci zile spre casa lui din Ierusalim | VIDEO

Circa 100 de rude ale ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas au plecat marţi din Tel Aviv într-un marş de 65 de kilometri până la biroul premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim pentru a cere "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor".

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS
Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS

Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al CNAS, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.