Armata israeliană duce lupte dificile în interiorul orașului Gaza. Franța și Italia au trimis spitale plutitoare către fâșie

×
Codul embed a fost copiat

Armata israeliană cere insistent evacuarea spitalelor din Gaza unde încă se mai află pacienți și refugiați.

E vorba în special de Al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din enclavă, care folosește doar electricitatea furnizată de panourile solare.

Între timp, Hamas ar fi suspendat negocierile privind soarta celor 240 de ostatici israelieni, invocând situația de la spitalul Al-Shifa, a anunțat agenția Reuters care citează surse palestiniene.

Armata israeliană duce lupte dificile în interiorul orașului Gaza și încearcă să convingă conducerea spitalelor palestiniene să evacueze unitățile medicale. În jur de 500 de pacienți, dar și mii de refugiați, se aflau duminică în spitalul Al Shifa - cel mai mare din Gaza.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „În jur de 100 de pacienți au fost deja evacuați. Nu e niciun motiv pentru care nu am putea pur și simplu să scoatem pacienții de acolo în loc să lăsăm Hamas să folosească (spitalul) drept centru de comandă în scopuri teroriste.”

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Franța și Italia au trimis spitale plutitoare către Fâșia Gaza. Alte state duc echipamente pentru ridicarea unor unități medicale de campanie în sudul enclavei, care să preia răniții aduși din nord.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Am deschis rute de evacuare de la spitalele din nord către sud. Discutăm cu directorii spitalelor și le oferim ajutor pentru mutarea pacienților. Hamas face tot ce-i stă în putință ca să împiedice evacuările.”

Israelul acuză Hamas că blochează și evacuarea celor 37 de bebeluși prematuri din spitalul Al-Shifa. Doi prunci au murit deoarece incubatoarele s-au oprit, în urma unei pene de curent. Un medic din spital a declarat pentru BBC că unitatea medicală se bazează exclusiv pe energia solară pentru a alimenta blocul operator și unitatea de terapie intensivă, singurele care mai funcționează.

Israelul susține că a dus sâmbătă noapte 300 de litri de combustibil, pentru repornirea generatoarelor. Și a oferit, drept dovadă, filmări cu soldați israelieni care plasează bidoane lângă un zid. Aseară încă nu fuseseră ridicate.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Conducerea Hamas, prin intermediul ministerului sănătății Hamas, pune presiune pe spital să nu ia acest combustibil.”

„300 de litri ajung pentru doar 30 de minute”, a răspuns Hamas, care a negat că ar fi împiedicat spitalul să ia combustibilul.

Statele Unite i-au transmis Israelului să nu poarte lupte în interiorul insituțiilor medicale din Gaza, dar recunoaște că Hamas le folosește în scop militar.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate al președintelui Biden: "Există numeroase informații accesibile public care indică faptul că Hamas folosește instituțiile civile, inclusiv spitalele, drept depozite de armament, posturi de comandă, adăpost pentru luptătorii săi.”

Armata israeliană face zilnic pauze pentru că civilii să se poată deplasa în siguranță.

Michael Herzog, ambasadorul israelian în Statele Unite: „În fiecare zi, anunțăm populația cu câteva ore în avans că pot ieși pentru a se aproviziona, pentru a urma un tratament medical, pentr a merge în sud. Sunt patru ore, în fiecare zi într-un alt cartier. Această metodă s-a dovedit foarte eficientă.”

Numai că spitalele care mai funcționează sunt pline până la refuz, iar alimentele sunt pe sfârșite în mai toate magazinele.

Într-un interviu acordat CNN, Benjamin Netanyahu a exclus posibilitatea ca Autoritatea Palestiniană - organizația care guvernează Cisiordania - să preia și conducerea în Gaza, după ce armata Israelului va distruge Hamas - o posibilitate vehiculată de Statele Unite.

Benjamin Netanyahu, premierul israelului: „Trebuie să avem în Gaza o autoritate palestiniană civilă care să fie dispusă să lupte cu terorismul și care, foarte important, să educe copiii palestinieni să caute pacea, cooperarea, prosperitatea, să caute cooperarea cu Israelul, nu anihilarea Israelului.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision. Greta Thunberg, între participanţi
Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision. Greta Thunberg, între participanţi

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC.

Regele Charles, glumeț în timpul vizitei la un colegiu militar:
Regele Charles, glumeț în timpul vizitei la un colegiu militar: "Mi s-a permis să ies din cușcă"

Regele Charles a glumit joi în timpul vizitei la un colegiu militar, spunând că i s-a permis să iasă din cușcă”, într-unul dintre ultimele sale angajamente publice după ce s-a întors la activitatea oficială în urma diagnosticului de cancer.

Zelenski l-a destituit pe șeful securității, considerat responsabil de tentativa eșuată a asasinării sale
Zelenski l-a destituit pe șeful securității, considerat responsabil de tentativa eșuată a asasinării sale

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis din funcţie pe şeful Administraţiei Securităţii de Stat Serhii Rud, fiind considerat responsabil de o tentativă de asasinat eşuată care l-a vizat pe şeful statului săptâmâna aceasta.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.