Armata israeliană a dus jurnaliști străini în iadul din Fâșia Gaza. Au fost la un pas de a fi prinși într-o ambuscadă
Armata israeliană își continuă operațiunile terestre în Fâșia Gaza. „Nu va exista o încetare a focului până când ostaticii nu vor fi eliberați”, a repetat premierul Benjamin Netanyhau.
Cu toate eforturile diplomatice, punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singura ieșire din Gaza, a rămas închis. Dar, civilii din nordul enclavei au avut o nouă șansă de câteva ore să poată pleca, în siguranță, spre sud.
În zona de război au intrat însă, pentru prima dată de la începutul conflictului, mai mulți jurnaliști străini.
Atentie, urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional.
Jeremy Diamond, corespondent CNN: „Armata israeliană ne duce în Fâșia Gaza. În acest moment, mă aflu într-un transportor blindat. Tocmai am intrat în Gaza și ne apropiem de sudul orașului Gaza”.
Jurnaliștii occidentali au intrat în Fâșia Gaza pe același drum folosit de militanții Hamas pe 7 octombrie, când au atacat Israelul.
Deborah Haynes, corespondent Sky News: „Ne aflăm în centrul Fâșiei Gaza. După cum puteți vedea, orașul Gaza este în acea direcție. Puteți auzi focuri de armă. Forțele israeliene ne-au spus că au văzut niște indivizi suspicioși și trag asupra lor”.
Zona nu este una sigură, existând oricând pericolul unei ambuscade, din tunelurile subterane.
Soldat israelian: Acolo, acolo și acolo, în interiorul acelui cartier...
Reporter CNN: Doar în această zonă, există cel puțin trei tuneluri.
Soldat israelian: Aș spune că sunt cel puțin trei tuneluri.
Soldații israelieni spun că multe dintre aceste tuneluri se află sub clădiri rezidențiale, folosite pe post de scut de teroriștii Hamas.
Soldat israelian: „Acolo, partea de est (a Fâșiei), am găsit două tuneluri, iar acum le vom distruge”.
De câteva zile, forțele trimise de Tel Aviv au încercuit orașul Gaza.
Jeremy Diamond, CNN: „În acest moment, ne aflăm într-o bază militară israeliană, din interiorul Fâșiei Gaza, la aproximativ un kilometru (de graniță), în interiorul enclavei. Orașul Gaza este foarte aproape și, după cum puteți auzi în spatele meu, se duc numeroase lupte între forțele israeliene și militanții Hamas. Ceea ce (armata israeliană) încearcă să facă în acest moment este să flancheze pozițiile Hamas, asta mi-a spus comandantul batalionului. Toate aceste operațiuni au drept scop încercarea de a izola orașul Gaza de partea sudică a Fâșiei, în timp ce forțele israeliene se deplasează, de asemenea, dinspre nord”.
Armata israeliană spune că, de la începutul raidurilor terestre, a lovit peste 2.500 de ținte Hamas. De cealaltă parte, militanții încearcă să blocheze avansul blindatelor.
În tot acest timp, zeci de civili cad victime.
Mai multe explozii puternice au avut loc si astăzi în apropierea spitalului Al-Quds.
Asta după ce, noaptea trecută au fost bombardate două tabere de refugiați, al Maghazi, din centrul Fâşiei, și Jabalia din nordul enclavei, locul unde Tel Avivul susține că s-ar ascunde o parte din conducerea Hamas.
Rushdi Abualouf, corespondent BBC: „Oamenii caută și acum sub dărâmăturile a trei, patru clădiri care au fost distruse peste noapte. Aceasta este tabăra de refugiați Maghazi. Se află în partea sigură din Fâșia Gaza, unde oficialii israelieni i-au sfătuit pe cei 1,2 milioane de civilii din nord să plece spre sud”.
Prinși în focul încrucișat dintre armata israeliană și teroriși, cei aproape 400.000 de civili palestinieni rămași în nordul enclavei, au avut o nouă sansa să poată pleca, în siguranță, în sud.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Este o zonă sigură care e localizată în Al-Muwasi (o localitate din Gaza), unde nu vor avea loc atacuri aeriene și toată lumea poate fi în siguranță”.
Duminică, israelienii și-au limitat operațiunile militare pentru patru ore, pe principala șosea care străbate Gaza, pentru ca civilii rămași în această parte a Fâșiei să ajunga daca vor in zone mai sigure. Asta după ce sâmbătă, Hamas nu a respectat culoarul umanitar deschis timp de trei ore.
În plus, guvernul Hamas anunță că a suspendat evacuarea cetăţenilor străini şi cu dublă cetăţenie spre Egipt, din cauza refuzului Israelului de a lăsa să plece răniţi palestinieni spre spitale egiptene.
În continuarea eforturilor diplomatice de a opri escaladarea conflictului, secretarul american de stat, Antony Blinken s-a întânit astazi, la Ramallah, cu președintele palestinian.
Mahmoud Abbas a făcut din nou apel pentru o "încetare imediată a focului" şi să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.
Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Nu va exista nicio încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor noștri. Scoateți acest cuvânt („de încetare a focului”) din vocabular. Le spunem asta atât dușmanilor, cât și prietenilor noștri. Vom continua până îi vom învinge. Nu avem o alternativă”.
Țările arabe cer încetarea imediată a focului, dar Statele Unite se tem că acest lucru ar permite grupării Hamas să se regrupeze.