Armata chineză este ''pregătită să-şi intensifice cooperarea'' cu forţele armate ruse. Ce înseamnă asta
Armata chineză este "pregătită să-şi intensifice cooperarea şi comunicarea" cu forţele armate ruse, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei chineze.
"Forţele armate chineze sunt dispuse să lucreze cu cele ruse pentru a-şi consolida comunicarea şi coordonarea strategică", a declarat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Tan Kefei, citat într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Beijing pe contul oficial al instituţiei din reţeaua de socializare Wechat, transmite EFE.
Cum vor colabora
De asemenea, Armata Populară de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregătită să "organizeze regulat patrule maritime şi aeriene comune" şi să "consolideze schimburile şi cooperarea" cu forţele ruse, a spus el.
"Prietenia între China şi Rusia este solidă de o lungă perioadă de timp", a subliniat Tan, asigurând că relaţia dintre cele două ţări "nu urmăreşte confruntarea" cu nimeni şi "nu este îndreptată împotriva unor terţe părţi".
Sub "leadership-ul strategic" al celor doi şefi de stat, Xi Jinping şi Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzător de cooperare între China şi Rusia "s-a dezvoltat la un nivel înalt", iar cooperarea practică între cele două armate "a făcut noi paşi înainte", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de EFE.
Armatele celor două ţări vor putea să "apere împreună justiţia şi echitatea internaţionale" şi "să contribuie la menţinerea securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale", a declarat Tan.
Decizii, după vizita lui Xi Jinping în Rusia
Preşedintele Xi Jinping a efectuat luna aceasta o vizită de stat la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, la scurt timp după ce China a prezentat un document în care îşi prezenta viziunea pentru a se ajunge la pace în conflictul din Ucraina.
Beijingul a calificat această deplasare drept "o vizită importantă între doi mari vecini şi o vizită nu doar de cooperare, ci şi de pace".
Guvernul chinez, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce numeşte "conflictul" în Ucraina, în care pledează pentru o încetare a focului şi pentru abandonarea "mentalităţii de război rece", o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan "agresorul şi partea agresată".
În documentul său, Beijingul pledează pentru respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi pentru "preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor", referindu-se la Rusia.
Deşi în marja vizitei preşedintelui chinez la Moscova s-a speculat intens despre o posibilă convorbire telefonică între Xi şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o asemenea discuţie nu a avut loc până în prezent.