Arheologii din Marea Britanie au făcut o descoperire istorică: un „dragon de mare” cu o lungime de 30 de metri
Oamenii de știință au găsit cele mai mari rămășițe fosilizate ale unui „dragon de mare” preistoric descoperite vreodată în Marea Britanie, informează BBC.
„Am sunat autoritățile și le-am spus că am găsit un dinozaur”, a explicat Joe Davis, care lucrează la Rezervația Naturală Rutland de lângă Leicester.
În timpul lucrărilor de amenajare a lacului de acumulare din rezervație, în februarie 2021, el a observat ceva neobișnuit ieșind din noroi. Nu era un dinozaur. Dar erau rămășițele fosilizate ale unui prădător marin care măsoară zece metri numit ihtiosaur.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Și a fost cel mai mare de acest tip descoperit vreodată în Marea Britanie.
„M-am uitat în jos la ceea ce păreau a fi pietre sau creste în noroi și am spus că totuși cred ca este ceva diferit”, a spus Davis pentru BBC News. „Apoi am văzut ceva care arăta aproape ca un os al maxilarului”.
După ce au fost analizate probele s-a ajuns la concluzia că era un ihtiosaur - un prădători de mare cu sânge cald, care respira aer și puteau crește până la 25 de metri lungime. Au trăit între 250 de milioane și 90 de milioane de ani în urmă.
Dr. Dean Lomax, un paleontolog de la Universitatea Manchester, a fost adus să conducă echipa de săpătură. El a numit descoperirea „cu adevărat fără precedent” și – datorită dimensiunii și gradului de fosilizare – „una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică”.
„De regulă, ne gândim că ihtiozaurul şi alte reptile marine pot fi descoperite de-a lungul coastei jurasice din Dorset sau Yorkshire, unde mulţi sunt expuşi de eroziune. Aici, în interiorul insulei, este foarte neobişnuit”, a adăugat el.
Este considerat că în urmă cu 200 de ani, zona în care se află Rutland era acoperită de apa puţin adâncă a oceanului.
Rămăşiţele din rezervorul Rutland au fost excavate vara aceasta, iar o atenţie deosebită a fost acordată craniului, care a fost scos cu un bloc de argilă de aproximativ o tonă, pentru a nu fi distrus. Acum acesta este examinat de experţi.
Anglian Water, care gestionează rezervorul, caută finanţare pentru a putea menţine ihtiozaurul în zonă, ca acesta să poată fi văzut de public.