Ar fi fost ascunse pentru a nu fi găsite de pirați, pe o insulă îndepărată din Italia, dar au ieșit acum la suprafață
Arheologii au descoperit 27 de monede romane din argint pe o insulă izolată din sudul Italiei, despre care se crede că ar fi fost ascunse pentru a nu fi găsite de piraţi, au anunţat luni autorităţile italiene, citate de DPA.
Monedele, care datează dintre anii 94 î.Hr. şi 74 î.Hr., au fost descoperite în aceeaşi zonă în care au fost găsite alte 107 monede în 2010, pe insula îndepărtată Pantelleria, situată între Tunisia şi Sicilia.
De asemenea, situl se află în apropiere de locul în care au fost descoperite faimoasele capete de statui ale lui Caesar, Agrippina şi Titus în urmă cu câţiva ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Arheologii conduşi de Thomas Schäfer de la Universitatea Tübingen din Germania au găsit monedele în timpul unui proiect de curăţare şi restaurare în Acropola San Marco şi Santa Teresa, au declarat reprezentanţii regiunii Sicilia într-un comunicat de presă.
Potrivit lui Thomas Schäfer, unele dintre monedele de argint au ieşit la suprafaţă în urma ploilor, în timp ce altele au fost găsite sub o stâncă de mari dimensiuni pe măsură ce săpăturile continuau.
Arheologul a declarat că este posibil ca mica comoară să fi fost ascunsă în timpul unui atac al piraţilor, un eveniment frecvent la acea vreme, şi apoi să nu mai fi fost recuperată.
"În plus faţă de valoarea intrinsecă a monedelor, această descoperire oferă informaţii valoroase pentru reconstituirea evenimentelor, contactelor comerciale şi relaţiilor politice care au marcat regiunea Mării Mediterane în epoca Republicii Romane", a declarat consilierul regional Francesco Paolo Scarpinato.
Thomas Schäfer a numit situl "minunat", explicând că acesta a rămas neatins timp de secole. "Este locul care ne-a redat 'Comitium' unde se întâlneau decurionii: există doar cinci în toată Italia şi acesta este cel care se află în cea mai bună stare", a adăugat el
Haul of ancient #Roman coins #discovered in #Sicily https://t.co/jbuzzYIhHK #FascinatingFacts
— FransHeuvelmans (@FransHeuvelmans) September 3, 2024