Aproape 7.000 de tineri romani sunt in acest an la studii in Europa si Statele Unite
Au devenit parte a unui "campus global", un concept nou care arata ca un tanar inzestrat poate sa-si obtina licenta sau masteratul la universitatile cele mai bune.
La Londra, in cea mai mare scoala economica de pe continent, numarul cursantilor romani a crescut in ultimii doi ani cu 48%.
Portretul-robot al studentului roman care alege, in locul universitatilor noastre, sa plece peste hotare: si-a ales ca domeniu-tinta afacerile (20%), informatica (17%) sau marketingul (17%). Va petrece intre 3 si 5 ani la studii in Marea Britanie (60%), Danemarca (32%), Statele Unite (30%), Germania (29%) sau Olanda (29%).
Ce ii mobilizeaza pe tineri sa intre in asa-zisul "campus global"? Un raspuns vine de la Universitatea Economica din Londra. Printre cei 11.000 de studenti din 150 de tari se afla si un profesor roman.
''Se cultiva foarte mult independenta, dar se ofera si foarte mult ajutor. Au ceea ce se numeste "office hours" in care te primesc in fiecare saptamana, faci programari si au foarte multe servicii pentru bunastarea studentului", spune Vlad Glaveanu, profesor de psihologie.
Timp de 6 luni dupa absolvire, au inca la dispozitie serviciul de indrumare a carierei. Pot fi ajutati cu internship-uri, cu gasirea unei slujbe sau a unor cursuri suplimentare.
Absolventii nostri sunt cei care au castigat cele mai mari salarii fata de absolventii oricarei alte universitati. Anul trecut media a fost cam 34.000 de lire sterline pe an.
S-ar putea spune ca principala calitate a spatiului universitar vest-european este aceea ca centrul universului este studentul.
Conteaza mai putin nevoia de a crea o catedra pentru profesor sau de a livra pietei un anumit numar de absolventi cu diploma, indiferent de domeniu. Pentru ca, pana la urma, tot piata decide. Iar in ceea ce ne priveste, cei care au de suferit sunt chiar tinerii absolventi.