Italia, "închisă în casă" din cauza pandemiei de coronavirus. "În 2 săptămâni vedem efectele"

×
Codul embed a fost copiat

Numărul deceselor cauzate de epidemia de coronavirus în Italia a ajuns la 827, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 12.426. În aceste condiţii, premierul a anunţat noi măsuri.

UPDATE 23:00 Premierul Giuseppe Conte a anunţat măsuri extreme, "un pas în plus. El a decis miercuri seară închiderea tuturor activităţilor comerciale, cu excepţia magazinelor care vând bunuri de primă necesitate şi a farmaciiilor. De asemenea, barurile şi restaurantele vor fi închise, iar activităţile industriale vor continua în măsura în care se poate asigura protecţia angajaţilor. Conte a cerut ca italienii să-şi limiteze cât mai mult deplasările şi să rămână în case, pe cât posibil. "În 2 săptămâni se vor vedea efectele", a conchis premierul.

Cei care vor să se deplaseze vor avea nevoie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere privind scopul deplasării, prin care să demonstreze că se deplasează din motive de sănătate, de serviciu sau pentru cazuri de maximă necesitate. Dacă nu pot demonstra acest lucru, riscă reţinerea şi dosar penal pentru infracţiuni la sănătatea publică.

Numărul total al cazurilor de infecţie cu coronavirus confirmate în Italia, ţara europeană cea mai afectată de această epidemie, a urcat la 12.462, faţă de 10.149 în urmă cu 24 de ore, în creştere cu 22,8%.

Totuşi, autoritățile au precizat că aproximativ 600 de noi cazuri au fost confirmate marţi, dar au fost raportate abia miercuri.

Citește și
Cozi interminabile în farmacii și magazine. „Vreau să iau zece sticle de spirt”
Cozi interminabile în farmacii și magazine. „Vreau să iau zece sticle de spirt”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Şeful Agenţiei italiene de protecţie civilă, Angelo Borrelli, a declarat că 1.045 de persoane s-au vindecat complet, iar 1.028 de pacienţi infectaţi cu coronavirus se aflau miercuri seară la terapie intensivă, faţă de 877 în seara precedentă.

Epidemia rămâne concentrată în regiunile din nordul Italiei, cu 7.280 de cazuri în Lombardia, 1.739 de cazuri în Emilia-Romagna şi 1.023 de cazuri în Veneto. În regiunea Lazio, unde se află capitala Roma, sunt înregistrate 150 de cazuri, faţă de 116 în ziua anterioară.

Trupul unei femei decedate a rămas acasă timp de 36 de ore

 

În nebunia generală apar și întâmplări sinistre. Familia unei femei care s-a stins la Napoli a fost nevoită să-i țină trupul neînsuflețit acasă mai bine de 36 de ore, pentru că serviciile funerare au refuzat să-l transporte.

Fratele victimei: „Fac această înregistrare video pentru binele Italiei, pentru binele oraşului Napoli. Sora mea a murit azi-noapte, probabil din cauza Covid-19 şi tot aşteptăm ajutor de azi-noapte.”

Femeia de 47 de ani suferea de o formă de epilepsie, iar săptămâna trecută a avut și simptome asociate cu Covid-19. Sâmbătă noaptea s-a stins.

Fratele victimei: „A trebuit să-i forțez să vină să ne facă teste. A trebuit să intru singur în auto-izolare, poate am și eu virusul. Ca s-o țin pe sora mea în viață a trebuit să-i fac respirație gură la gură, să încerc s-o resuscitez. Și nimănui nu-i pasă, nimeni nu mi-a răspuns la cererea disperată de ajutor.”

Abia după ce fratele ei, Luca, un actor care a apărut în serialul TV Gomora a făcut această pledoarie dramatică pe Facebook, o casă de pompe funebre a venit în sprijinul lor.

Poza cu o infirmiera cu echipament de protecție adormită la birou, după cea ieșit dintr-o tură infernală, a devenit simbol al crizei coronavirusului din Italia. A fost fotografiată așa de un media de la spitalul unde lucreză, în Cremona-Lombardia

Românii din Italia se adaptează la zona roșie

 

La rândul lor, românii din Italia încearcă să se adapteze la nouă realitate - viața în zona roșie.

Român: „Nu avem voie să ieșim afară decât de necesitate urgentă, dacă trebuie să mergem la cumpărături, la muncă sau la doctor. Dacă te duci la cumpărături trebuie să pasrezi distanță de 1 m. Trebuie să ai mască, mănuși , problema mare este că nu găsim măști.”

Român: „După cum se poate observa în spatele meu, majoritatea locurilor din Veneția au început să afișeze astfel de anunțuri potrivit cărora clienții sunt nevoiți de a păstra distanța de 1 m între ei. ”

Premierul italian nu exlude măsuri mai stricte în Lombardia

 

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că nu exclude măsuri și mai stricte în Lombardia - care rămâne una dintre cele mai afectate regiuni ale Italie. Responsabilii locali chiar le cer.

Attilio Fontana, președintele regiunii Lombardia: „Cu siguranță, eu aș închide toate activitățile comerciale, aș sista transportul public local și aș închide acele întreprinderi care pot fi închise fără să afecteze prea serios economia.”

Italienii, puși la încercare de noile reguli stricte

 

Epidemia de coronavirus a făcut din întreagă Italie o zona roșie.

Şi pune la grea încercare vechea și temeinică tradiție a italienilor de a ignoră regulile. Hastagul #iorestoacasa a pus stăpânire pe rețelele de socializare. Se implică vedete care încearcă să-i convingă pe oameni că, pentru binele general, trebuie să respecte deciziile guvernului.

Luigi Icardi, consilier pentru Sănătate Publică Piedmont: „Trebuie să ne gândim: chiar dacă obişnuim să fentăm regulile, am ajuns în situaţia să fim mult mai responsabili, să respectăm regulile, pentru că viaţa multor oameni depinde de modul în care ne comportăm.”

Un apel care pare să fie urmat de majoritatea piemontezilor. Principala arteră comercială din Torino, Via Garibaldi, este pustie, magazinele au obloanele trase.

Într-un local sunt permiși simultan doar patru clienți, în afară de personal.

Scrupulos, patronul măsoară distanța minimă de un metru cerută între mese și, implicit, între clienți. Și cam face haz de necaz.

Atât cât se poate oamenii comanda on-line, dar totul depinde de curieri.

Poliția verifică miercuri mașinile și documentele șoferilor și pasagerilor în centrul Romei și în zona cetății Vaticanului.
Papa și-a ținut audiența privată în bibliotecă pentru că Vaticanul a adoptat aceleași măsuri drastice interzicând prezența publicului în Piața San Pietro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
EXCLUSIV Andreea Esca, în dialog cu Nelu Tătaru. Cum sunt afectați românii de pandemia de coronavirus
EXCLUSIV Andreea Esca, în dialog cu Nelu Tătaru. Cum sunt afectați românii de pandemia de coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri noul coronavirus drept pandemie.

Cozi interminabile în farmacii și magazine. „Vreau să iau zece sticle de spirt”
Cozi interminabile în farmacii și magazine. „Vreau să iau zece sticle de spirt”

În ciuda recomandării autorităților de a evita aglomerația, românii au stat miercuri la cozi interminabile, atât la farmacii cât și în hypermarketuri.

Ce se întâmplă cu românii din
Ce se întâmplă cu românii din "zonele roşii" ale Europei. "În Madrid e panică"

După Italia, românii răspândiți în alte țări europene au motive de îngrijorare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.